Onze plannen
voor Utrecht

Utrecht is een prachtige stad om in te wonen, te werken, te studeren of uit te gaan. Ons doel is om met onze frisse blik de stad nog mooier te maken.
Student & Starter · Liever luisteren? Beluister ons verkiezingsprogramma in VIJF minuten!
Het verkiezingsprogramma in PDF
Download

Nieuwe energie voor Utrecht

De coronacrisis heeft ons hard geraakt. Denk aan jongeren die vereenzaamden in hun kamer, mensen die hun inkomen zagen wegvallen of ondernemers die hun zaak moesten sluiten.

Wij willen de stad weer laten opveren met nieuwe energie. Nieuwe energie om het woningtekort keihard aan te pakken. Het moet weer normaal worden om een betaalbare woning te vinden in Utrecht.

Nieuwe energie voor een duurzaam Utrecht. Zo maken we de stad klaar voor de toekomst. Én met nieuwe energie verbeteren we de stemming van Utrechters. Mentale gezondheid geven we topprioriteit.

Na jaren coronacrisis brengt nieuwe energie de stad opnieuw tot leven. Zo kunnen alle Utrechters weer genieten van cultuur, het nachtleven en evenementen!
Selecteer een thema en bekijk de bijbehorende onderwerpen
0 /0
Wonen
Een betaalbaar en duurzaam thuis voor iedereen

Student & Starter zet zich al acht jaar keihard in voor meer en betere huisvesting. Het is hoog tijd om te bouwen en om slimmer, creatiever en eerlijker met de ruimte die we hebben om te gaan.

Openbare ruimte
Een stad waar je buiten wilt zijn

Utrecht moet de groenste stad van Nederland worden. Groene gevels, groene daken, kom maar op! Ook willen we graag meer experimenteren met de openbare ruimte, zodat jij daar vaker en beter kunt chillen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is de nieuwe norm

Utrecht moet koploper worden op het gebied van duurzaamheid. Student & Starter wil de Utrechtse CO2-uitstoot drastisch verlagen en een stuk minder afval produceren. Ook moet duurzaam leven ook mogelijk worden met een kleinere portemonnee.

Mobiliteit
Vlot en duurzaam van A naar B

Ons stadsie is gemaakt voor mensen, niet voor auto’s. Wat Student & Starter betreft zetten we in de binnenstad een stuk meer in op de fietser en de voetganger en in de hele stad op goed openbaar vervoer.

Welzijn
Lekker in je vel in een gezonde stad

Iedereen verdient het om zich goed te voelen. Student & Starter wil een einde maken aan de wachtlijsten in de mentale gezondheidszorg. Ook seksuele gezondheid is voor ons een flinke prioriteit.

Levendigheid
Buiten de gebaande paden in een gezellige stad

Student & Starter wil graag minder regels op het gebied van levendigheid, vrijheid aan het nachtleven om toffe feestjes neer te zetten en forse investeringen in de kunst- & cultuursector.

Sport
Ruim baan voor (studenten)sport

Sport moet een volwaardig onderdeel worden van de openbare ruimte. Het is tijd voor een Utrechtse sportwereld die ruimte biedt aan nieuwe sporten, die hoogwaardig roeiwater heeft en waar een gezonde levensstijl voor iedereen bereikbaar is.

Inclusie & veiligheid
Jezelf zijn in een veilige stad

Écht jezelf zijn kan pas als je je ook veilig voelt om dat te doen. In het Utrecht van Student & Starter zien we diversiteit als kracht en kan iedereen veilig over straat.

Kansengelijkheid & onderwijs
Tot bloei komen in een stad van gelijke kansen

Student & Starter wil dat iedereen de kans krijgt om zich te ontplooiien in Utrecht, van Vleuten tot het Utrecht Science Park, van nieuwkomer tot geboren Utrechter. We zetten in op directe ondersteuning van nieuwkomers, gelijkwaardige behandeling van alle onderwijslagen en een leven lang leren.

Werk & inkomen
Een leefbaar inkomen voor alle Utrechters

Twaalf procent van de Utrechtse kinderen groeit op onder de armoedegrens. Bizar! Student & Starter zet hard in op armoederegelingen, omdat elke Utrechter een leefbaar inkomen verdient.

Democratie & data
Utrechters aan het roer in een datagedreven stad

Na de gemeenteraadsverkiezingen geeft nog maar een heel klein deel van de Utrechter regelmatig diens mening. Student & Starter wil dat het makkelijker wordt voor Utrechters om mee te praten, door buurtbudgetten, digitale inspraaktools en het toegankelijk maken van gemeentedata, rekening houdend met privacy.

Dienstverlening & financiën
Begrijpelijke dienstverlening in een toegankelijke stad

De gemeente communiceert nog veel te vaak op een veel te moeilijke manier. Student & Starter vindt dat het voor inwoners een stuk makkelijker gemaakt moet worden om iets met de gemeente te regelen.

#25 Guido de Groot
Dit stellen we voor
We bouwen veel meer betaalbare en duurzame woningen
Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Daarom sturen we bij alle nieuwbouwprojecten aan op minimaal veertig procent sociale huurwoningen en veertig procent woningen in het middensegment, tot duizend euro, voor koop en huur. In het Utrecht van Student & Starter worden alle nieuwbouwwoningen duurzaam gebouwd met herbruikbare en hergebruikte materialen. We bouwen nieuwe woonwijken, onder andere in de Merwedekanaalzone, de Cartesiusdriehoek en zo snel mogelijk ook in de polder Rijnenburg. In Rijnenburg kunnen we naast woningen ook windmolens én een roeibaan realiseren. Een unieke kans voor een nieuwe duurzame stadswijk.
Een huis kopen, maar dan niet voor de hoofdprijs
Voor heel veel starters is een koophuis enkel iets voor een dagdroom. Student & Starter wil dat koopwoningen voor starters weer realiteit worden. Daarom willen we dat de gemeente start met een fonds voor betaalbare koopwoningen. Daarmee koopt de gemeente sociale huurwoningen die woningcorporaties willen verkopen. Van dat geld bouwen woningcorporaties weer meer sociale huurwoningen terug. Vervolgens biedt de gemeente deze voor een redelijke prijs aan, zo tussen de twee en drie ton. Zodra iemand vertrekt, moet de woning verplicht terug worden verkocht aan de gemeente. De verkoper krijgt een deel van de gestegen waarde, maar de gemeente krijgt het grootste deel. Op deze manier kan de gemeente zo’n woning opnieuw voor een lage prijs op de markt zetten. Zo blijft een koopwoning langdurig betaalbaar. De gemeente maakt daarnaast afspraken met corporaties zodat sociale huurwoningen verdeeld zijn over alle wijken die Utrecht rijk is.
Hoger bouwen: schaarse ruimte optimaal benutten
Door de groei van de stad wordt de ruimte schaars. Student en Starter wil daarom af van de wijken met eindeloze rijtjeswoningen en meer woningen binnen de schaarse ruimte bouwen. Daarom maken we het mogelijk om, daar waar het kan, hoger te bouwen dan de Dom. Ook op andere plekken gaan we de hoogte in, met minimaal 5 bouwlagen als uitgangspunt. Europa staat vol met prachtige voorbeelden van wijken met meer dan 5 bouwlagen: van Lissabon tot Wenen, van Madrid tot ons eigen Wilhelminapark. Naast de hogere gebouwen maken we ruimte voor groen, waar je met je vrienden kunt genieten van het park.
We reguleren de huren en stellen een zelfbewoningsplicht in
Door een zelfbewoningsplicht in te stellen voorkomen we dat woningen worden opgekocht om tegen hoge huurprijzen verhuurd te worden. Ook mogen koopwoningen die niet door de eigenaar bewoond worden, niet binnen vijf jaar worden doorverkocht. Gebeurt dat wel, dan betaalt de verkoper een groot deel van de winst op de woning aan de gemeente. Zo blijven nieuwbouwwoningen betaalbaar, ook voor starters. Nieuwbouwwoningen mogen wat ons betreft wel worden verhuurd, maar daarbij stellen we strenge eisen. Zo mag de huurprijs van deze woningen niet duurder zijn dan duizend euro per maand. Met woningcorporaties en marktpartijen maken we afspraken over maximale huurprijzen van woningen.
Ook een starter moet kunnen huren
Op een sociale huurwoning moet je meer dan 10 jaar wachten. Voor huren in de vrije sector worden onmogelijke inkomenseisen gesteld. Student & Starter wil dit aanpakken. Minimaal 15% van de sociale huurwoningen moet worden verloot. Zo maken ook starters kans op een sociale huurwoning. In de vrije sector worden de inkomenseisen aan banden gelegd. Er wordt een maximum gesteld van drie keer de huur als bruto inkomen, een hogere eis is niet meer toegestaan.
Wij willen huisgenoten
IBB, TWC, en de Sterren zijn onderdeel van de Utrechtse studentencultuur. Samenwonen is gezellig, goed tegen eenzaamheid en bovendien goedkoper. Helaas kunnen projectontwikkelaars meer verdienen aan de bouw van zelfstandige woningen, studio’s bijvoorbeeld. Als onzelfstandige studentenhuizen gesloopt worden wil Student & Starter dat er ook weer onzelfstandige kamers met hetzelfde karakter voor teruggebouwd worden.
De gemeente treedt strenger op in onderhandelingen
Afgelopen jaren zijn de beloftes voor betaalbare woningen te vaak niet nagekomen. Zodra woningen verhuurd werden, steeg de huurprijs razendsnel of werden onredelijke inkomenseisen gesteld. Daarom versterken we de positie van de gemeente bij onderhandelingen over bijvoorbeeld grondprijzen en woningbouw. De gemeente voert actief grondbeleid, stelt duidelijke verordeningen op en komt tot strenge afspraken met bouwers en investeerders zodat daadwerkelijk betaalbare woningen op de schaarse grond komen. Actief grondbeleid betekent dat de gemeente zelf eigenaar wordt van stukken grond. Op die manier kan de gemeente eisen stellen aan bijvoorbeeld de koop- of huurprijs, de kwaliteit van de woningen of de bouwmaterialen. Ook maken we harde afspraken die een einde maken aan onredelijke inkomenseisen aan bijvoorbeeld zzp’ers.
De gemeente richt een eigen woonbedrijf op
Door als gemeente een eigen woonbedrijf op te richten, kunnen we een actieve rol spelen in het aanbod van sociale en maatschappelijke woonconcepten. Het gemeentelijk woonbedrijf, waar marktpartijen en woningcorporaties bij betrokken worden, moet zich in de eerste instantie richten op het realiseren van woningen voor kwetsbare doelgroepen. Dan gaat het bijvoorbeeld om projecten als Place2BU en Housing First. Dit soort woonvormen delven al snel het onderspit als we het aan de markt overlaten. Het verschil met nu? De gemeente heeft samen met de doelgroepen invloed op de huurprijzen, in plaats van overgeleverd te zijn aan de markt. Zo blijven we aan het roer en werken we samen met partners in de stad. Student & Starter pleitte afgelopen november ook al voor een gemeentelijk woonbedrijf.
Bouwgrond is geen handelswaar
Grond wordt nu vaak doorverkocht met miljoenen winst. Het resultaat: veel te dure woningen. De gemeente heeft de mogelijkheid om dit te voorkomen, namelijk door de grond op te kopen via de Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Door deze regeling actief toe te passen stoppen we de speculatie met bouwgrond en maken we woningen goedkoper.
Normale huur mag geen uitzondering zijn
We introduceren een huisjesmelkersboete voor huisbazen die een te hoge huur vragen. Afgelopen jaren zijn huisjesmelkers met steun van Student & Starter de stad uitgejaagd. Onterecht verleende vergunningen zijn ingetrokken en het Huurteam heeft huurders bijgestaan in het halen van hun recht op een eerlijke huurprijs. Student & Starter wil de capaciteit van het Huurteam vergroten. Zo kan het Huurteam proactief huurprijzen gaan controleren en betere voorlichting geven, want niet elke huurder kent zijn rechten. Tegelijkertijd blijven we scherp dat huurders niet de dupe worden van ingrijpende maatregelen. Als een vergunning wordt ingetrokken, moeten huurders niet op straat komen te staan. Dat betekent dat we huurders voldoende tijd bieden om een nieuwe woning te vinden. In de tussentijd neemt de gemeente zo nodig het beheer van het pand tijdelijk over.
Meer studentenkamers
Het tekort aan studentenkamers neemt jaar op jaar toe. In Utrecht zoeken 7.600 studenten een kamer. Als het aan Student & Starter ligt, worden de komende vijf jaar minimaal vijfduizend kamers toegevoegd. Op die manier lopen we een groot deel van het tekort in en bieden we meer studenten een plekje in onze mooie stad. Het overige deel van het tekort werken we weg door bewoners van een studentenkamer de mogelijkheid te bieden door te schuiven naar bijvoorbeeld een starterswoning.
Echte studentenkamers
Student & Starter is ervan overtuigd dat de ‘klassieke’ studentenkamer dé oplossing is voor het kamertekort. Deze zogenaamde ‘onzelfstandige’ woonruimtes worden steeds minder gebouwd. De afgelopen drie jaar zelfs helemaal niet. We zien dat projectontwikkelaars liever dure, zelfstandige studio’s bouwen met een eigen keuken en badkamer in één kamer. Wij zien liever meer moderne varianten van complexen zoals op de IBB, aan de Van Lieflandlaan of op De Sterren. Iedereen heeft een eigen, betaalbare kamer en deelt de voorzieningen. Dit is duurzaam, betaalbaar én gezellig. Dat sociale aspect mag niet onderschat worden: de afgelopen jaren is de eenzaamheid onder studenten schrikbarend toegenomen. Ook voor de mentale gezondheid van studenten is het dus van groot belang om huisgenoten te hebben.
#12 Boukje Dotinga “In Utrecht zijn er diverse woonbehoeften, het wordt tijd dat we hier als gemeente beter op inspelen, zo wordt Utrecht een thuis voor iedereen!”
Dit stellen we voor
We benutten lege gebouwen en ongebruikte grond
We transformeren leegstaande winkels en kantoren tot (tijdelijke) woningen en zetten (tijdelijke) woonruimtes op ongebruikte grond. We stimuleren eigenaren van deze panden en grond om mee te werken aan tijdelijke bewoning. Als bestaande panden onnodig leeg blijven staan, treedt de gemeente strenger op en kunnen eigenaren worden beboet.
Samenwonen met vrienden: natuurlijk!
In Utrecht staan veel grote woningen met kamers die niet gebruikt worden. Zonde! We verleiden Utrechters die groot wonen om kamers te verhuren aan studenten of andere mensen die snel woonruimte nodig hebben. Sinds Student & Starter in de raad zit, pleiten wij voor gemakkelijker samenwonen, bijvoorbeeld in een woongroep met vrienden. Op dit moment is het verkrijgen van een samenwoonvergunning voor drie personen of meer te lastig (en te duur). Wat ons betreft wordt het mogelijk om vergunningvrij met vier mensen in één huis te wonen. Ook stimuleren we de bouw van collectieve woonvormen waar je met meerdere mensen kunt samenwonen. Minder gedoe, meer plezier.
Efficiënter omgaan met bestaande woningvoorraad
Slimme en creatieve ideeën zijn essentieel om snel en slim meer woonruimte te realiseren. Daarom is Student & Starter voor het versoepelen van regelgeving om grote woningen te splitsen in meerdere kleinere woningen. De gemeente gaat serieus in gesprek met iedereen die alternatieve woonvormen bedenkt. De deur blijft echter dicht voor initiatieven die het huurrecht overtreden of zelfs helemaal niet toepassen (Yes Student Hotel, we’re looking at you!).
Nieuwe woonvormen; de wooncoöperatie
De wooncoöperatie is een nieuwe vorm van wonen waarbij een groep bewoners met een gemeenschappelijke visie samen eigenaar zijn van een complex en de woningen zelf beheert en verhuurt. Deze woonvorm is enorm in opkomst, en Student & Starter ziet hierin een meerwaarde van eigenaarschap en ondernemerschap van burgers. Daarom vinden we dat de gemeente deze initiatieven nog veel actiever moet stimuleren door een fonds op te richten voor wooncoöperaties. Dit helpt nieuwe coöperaties om het laatste stuk van hun financiering rond te krijgen. Ook moet de gemeente elk jaar meerdere kavels beschikbaar stellen voor wooncoöperaties. Zo stimuleren we creativiteit en innovatie onder onze inwoners, en dringen we tegelijkertijd het woningtekort terug doordat er meer betaalbare woningen worden toegevoegd in de stad.
Verticaal bestemmen: een sportschool/bibliotheek/you name it op de vijfde etage
In hoge gebouwen kun je veel meer dan alleen wonen en werken. Waarom zou bijvoorbeeld niet op de tweede verdieping een school kunnen zitten, op de vijfde een sportschool en op de tiende wat toffe winkeltjes? Zo voorkomen we verlaten kantoorpanden of afgesloten woningen en creëren we heuse buurten in de hoogte. Met op het dak een hoogtehofje, een openbaar toegankelijk park waar mensen met elkaar in contact kunnen komen. In 2017 pleitte Student & Starter voor ‘verticaal bestemmen’. Als we in bouwplannen niet alleen aandacht hebben voor ‘horizontale kaveltjes’, maar ook kijken wat er in de hoogte mogelijk is, benutten we de schaarse ruimte nóg beter. Student & Starter schuwt hoger bouwen dus niet, wat ons betreft kunnen we op veel plekken in de stad ruim hoger bouwen dan de Dom. Natuurlijk doen we dat niet overal: hoge gebouwen moeten goed passen binnen de bestaande stad. Daarom pleit Student & Starter voor een nieuwe hoogbouwvisie.
#23 Myrthe Keulemans “Het is belachelijk dat er in 2022 nog steeds grote onrecht is op de woningmarkt. Of je nu international bent, migratieachtergrond hebt of samen met een vriend wil wonen: ongeacht je situatie heb je recht op een dak boven je hoofd. Een overheid zou dit recht moeten beschermen en daar gaan wij ons hard voor maken!”
Dit stellen we voor
Discriminatie pakken we keihard aan
Woningen zijn er voor iedere Utrechter. De gemeente moet proactief discriminatie op de woningmarkt aanpakken. Makelaars die bereid zijn te discrimineren worden aangepakt. Verhuurders over wie vaker signalen van discriminatie binnen komen, dienen door de gemeente een boete te krijgen. De gemeente controleert voortdurend op discriminatie, bijvoorbeeld door mystery guests in te zetten.
Internationals are welcome here
Bij internationale studenten valt het kamertekort in Utrecht extra zwaar. De Utrechtse onderwijsinstellingen zijn niet altijd even duidelijk in hun communicatie over de moeizame zoektocht naar een woonplek. Deze groep studenten woont vaak noodgedwongen in dure hostels of is genoodzaakt onder slechte omstandigheden in een kleine en dure kamer te wonen. Student & Starter wijst de universiteit en hogescholen op hun plicht eerlijk te communiceren en in samenwerking met de gemeente woonruimte te realiseren voor de groepen studenten die zij werven. De gemeente zorgt ervoor dat op haar website duidelijke informatie te vinden is hoe studenten zich beschermen tegen uitwassen op de Utrechtse woningmarkt.
#8 Rémi ter Haar
#41 Kees van de Sanden “Iedereen moet groen binnen handbereik hebben. Van geveltuintjes tot verticaal groen, van de Oudegracht tot aan het Science Park. Meer groen in de wijken leidt tot minder hittestress en betere waterafvoer. Zo maken we Utrecht gezonder én klimaatbestendig.”
Dit stellen we voor
De stad als tuin
Juist Utrechters die klein wonen en geen eigen buitenruimte hebben, zijn op zoek naar meer plekken in de stad om te ontspannen. Het verkennen van de buurt, het openstellen van hofjes, meer pop-up plekken creëren op rafelrandlocaties, dragen eraan bij dat Utrecht kan werken als een grote tuin waar iedereen van kan genieten.
We vergroenen Utrechtse wijken
Bij het inrichten van een groeiende stad moeten we ruimte maken voor voldoende groene plekken. Zo voorkomen we dat we in de zomer wegsmelten en dat we geen natte voeten krijgen als het lange tijd hard regent. Eén boom staat gelijk aan tien airco’s. Door meer bomen en groen aan te leggen zorgen we voor een natuurlijk verkoelingssysteem in de stad. Daarom pleit Student & Starter voor een subsidie voor organisaties en individuen die hun grond beschikbaar stellen voor bomen. Ook zouden Utrechters eenvoudig bij de gemeente plekken moeten kunnen aanwijzen waarvan zij denken dat een boom of ander groen een goede toevoeging zou kunnen zijn. Student & Starter pleit voor een forse subsidie voor geveltuintjes en groene daken. Daarnaast moet Utrecht een groene vuistregel hanteren bij nieuwbouw, de 3-30-300-regel. Iedereen ziet vanuit huis minstens drie bomen. In iedere buurt zorgen we voor dertig procent bladerdek, een doel dat ook Barcelona, Seattle en Vancouver hebben gesteld. Niemand mag meer dan driehonderd meter van een groen parkje in de buurt wonen. Om deze regel te stimuleren planten we voor elke nieuwe Utrechter twee nieuwe bomen.
Geef een impuls aan het maken van geveltuinen en groene daken
Veel mensen zijn tijdens de coronacrisis aan de slag gegaan met hun woning omdat ze meer thuis zijn. Dit is hét moment om de aanleg van geveltuinen en groene daken te promoten en te faciliteren, omdat dit essentieel is voor afkoeling en waterafvoer. Kwalitatief groen is geen simpel grasveldje, maar gericht op functionaliteit, biodiversiteit en leefbaarheid. Liefst in combinatie met zonnepanelen voor een nog groener resultaat. Het aanleggen van een groen dak zou net zo goed gefaciliteerd moeten worden als het aanleggen van een stoeptuin. Digitaal formulier invullen en gaan!
Utrecht vergroenen doen we samen
We willen zelfbeheer én collectief beheer stimuleren. Utrechters die hun straat willen vergroenen, kunnen bij de gemeente zelfbeheerder worden. Er wordt nu gewerkt vanuit de vraagkant, waardoor de ene wijk meer zelfbeheerders kent dan de andere wijk. Uiteindelijk willen we als stad dat iedere wijk en buurt vergroend wordt. Daarom is het nodig dat er collectief groenbeheer per buurt komt.
Utrecht klimaatadaptief
Met het veranderende klimaat is het van belang dat Utrecht hittestress, enorme wateroverlast en droogte kan opvangen. Het klimaatadaptief maken van Utrecht gaat gepaard met minder steen in de stad en meer groen. We zetten straatparkeerplekken om in kleine groene oases, er komen meer waterdoorlatende tegels in de openbare ruimte, verticaal groen op de muren en we creëren schaduwrijke plekken met groene bladerdaken (stadspergola’s). En wat is nou leuker in de zomer dan spelen in een waterspeeltuin? Hiermee verkoelen we ook de straten tijdens warme zomerse dagen. Een goed en zuinig waterbergingssysteem is daarvoor ook nodig. Utrechtse inwoners kunnen ook zelf aan de slag met het klimaatadaptief maken van hun huis en straat. We introduceren een klimaatadaptatiepakket: goede afwatering de grond in, juist het opvangen van regenwater in regentonnen en inwoners krijgen alle tools om geveltuinen en boomspiegels aan te leggen.
Biodiversiteit, ecologie en natuurinclusiviteit
Het vergroenen van de stad betekent niet dat we steeds dezelfde bomen, planten, bloemen en kruiden planten. We stimuleren biodivers en ecologisch groen. Ook richten we het maai- en zaaibeleid zo in, dat dit ten goede komt van de stadsnatuur. Van de groene stroken in jouw straat tot Amelisweerd en het Gagelpark in Overvecht.
#25 Natalie van ’t Hullenaar
Dit stellen we voor
Zitzakken op het Vredenburgplein? Durf te experimenteren met de openbare ruimte!
Hoogzomer, dertig graden, Vredenburgplein vol met zitzakken waar mensen samen chillen en drankjes die ze zelf hebben meegenomen nuttigen. Kun jij het je voorstellen? De gemeente Utrecht lijkt een voorliefde te hebben voor het reguleren van de openbare ruimte. Student & Starter vindt dat de gemeente daar veel terughoudender in mag zijn en Utrechters juist de ruimte mag geven om van de openbare ruimte iets moois te maken. Sterker nog: de gemeente zou genieten van de openbare ruimte veel meer mogen faciliteren door bijvoorbeeld meer gratis zitplekken aan te bieden. Uiteraard ziet Student & Starter wel het belang in van maatregelen die plezier niet inperken, maar wel in goede banen leiden, zoals voldoende prullenbakken en openbare toiletten.
Geen commerciële reclame meer in de openbare ruimte
Ons mooie Utrecht lijkt soms wel één groot aanplakbord. Je kunt niet over straat lopen zonder geconfronteerd te worden met posters, slogans en wervers die proberen je vanalles aan te smeren. Student & Starter wil de hoeveelheid reclame in de openbare ruimte radicaal terugdringen. De openbare ruimte is er niet om mensen te overtuigen om dingen te kopen, maar om van te genieten. In Utrecht zou reclame daarom beperkt moeten worden tot promotie van ondernemers op locatie, overheden en maatschappelijke organisaties (ANBI’s). Daarmee bedoelen we dat bijvoorbeeld een kapper, bakker of kledingwinkel hun dienst of product nog steeds aan eigen gevel mogen promoten, maar dat alle andere reclame zonder maatschappelijk oogpunt uit de stad verdwijnt.
Janskerkhof wordt weer een echt plein
Voor een grote stad als Utrecht hebben we eigenlijk maar weinig grote pleinen. Wij vinden het dan ook zeer spijtig dat een van de mooiste historische pleinen van Nederland op dit moment gebruikt wordt als parkeerplaats. Student & Starter wil het Janskerkhof auto- en parkeerplaatsvrij maken, zodat we gebruik kunnen maken van de enorme potentie van dit prachtige plein.
Maak de Amsterdamsestraatweg en het omliggende gebied een écht fijne plek om te zijn
We kunnen uit de Amsterdamsestraatweg – de langste winkelstraat van Nederland – veel meer halen dan we nu doen. Het gebied heeft met de straat, het Julianapark, station Zuilen, en de nieuwe Cartesiuswijk alle bouwstenen in huis om een van de fijnste plekken in de stad te zijn om te verblijven, recreëren, en te winkelen. Student & Starter wil meer plek voor voetgangers en meer lokale evenementen, zodat we kunnen laten zien dat Utrecht zoveel meer is dan alleen de binnenstad.
Brede en toegankelijke stoepen
We hebben afgelopen maanden onze stad (her)ontdekt. Daarbij merkten wij dat helaas niet alle stoepen even toegankelijk zijn. In Utrecht moeten alle stoepen breed genoeg zijn voor rolstoelgebruikers, mensen met een blindegeleidestok of hulphond en waar dat nodig is, worden obstakels verwijderd en ontbrekende geleidelijnen aangebracht.
#26 Jorrit van Wees
Dit stellen we voor
De Uithof als volwaardige wijk
De voorzieningen op de Uithof zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Letterlijk! Wanneer je op de Uithof namelijk een brief wilt posten, is de kans vrij groot dat je minstens een kilometer moet lopen. Nu sturen studenten natuurlijk niet veel briefpost, maar het is wel een duidelijk symptoom van het faciliteitentekort op de Uithof. Student & Starter vindt dat de Uithof niet langer als tweederangsbuurt behandeld moet worden en op zijn minst een volwaardige supermarkt en zorgfaciliteiten verdient.
De Uithof moet uitnodigen tot recreatie
Wij willen elkaar ontmoeten bij een toegankelijke ingang van de Botanische Tuinen, recht tegenover het Educatorium. Een terrassenroute van de Heidelberglaan naar de Botanische Tuinen die uitnodigt tot ontmoeting en recreatie, in tegenstelling tot de huidige route, die studenten van gebouw naar tram en vice versa jaagt. Wij zorgen voor een ‘ExtraVagant’ op de campus: een ruimte waar (studie)verenigingen activiteiten kunnen organiseren en waar afstudeerborrels kunnen plaatsvinden buiten kantooruren. Ook dient de gemeente geen onnodige drempels op te werpen bij het verlenen van terrasrechten aan horeca op de Uithof. Terrassen, die bijvoorbeeld uitgebaat zouden kunnen worden door de sciencecafés van de HU, zouden de campus een stuk levendiger maken. Bovendien ziet Student & Starter graag dat er op de Uithof een cultureel centrum wordt gerealiseerd, waar naast workshops ook een café, theaterzaal en ruimtes in zitten die studieverenigingen of studenten kunnen gebruiken. De Uithof wordt een plek waar je elkaar ontmoet, een herinnering maakt aan de tijd van je leven, waar je ziet wat er in gebouwen gebeurt, waar functies en mensen mengen en bubbels doorbroken worden.
#1 Esma Kendir
#22 Linda Huisman
Dit stellen we voor
Wat we niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken
Het terugdringen van de CO2-uitstoot begint met minder energie verbruiken. En dat betekent dat we onze gebouwen – huizen, bedrijfspanden, gemeentelijk vastgoed, erfgoed – goed moeten isoleren. We komen daarom met een gemeentelijk isolatieprogramma voor inwoners en bedrijven van onze stad. Ook zetten we in op versnelling van het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Nu is namelijk nog maar twaalf procent van de gemeentepanden – zoals sportaccommodaties, schoolgebouwen en panden als Broese – verduurzaamd. Panden die aan renovatie toe zijn maken we ook meteen energieneutraal. Zo is al het gemeentelijk vastgoed energieneutraal in 2030.
We wekken energie duurzaam op
We wekken energie zoveel mogelijk lokaal op door 35 procent van het Utrechtse dakoppervlak te bedekken met zonnepanelen. Van daken, gevels, transformatorhuisjes tot ‘ongebruikte’ plekken, zoals de berm van de snelweg. Student & Starter vindt dat zowel individuele Utrechters als groepen buurtbewoners makkelijk zonnepanelen moet kunnen aanleggen. Buurtbewoners zouden bijvoorbeeld middels buurtstroomprojecten voor hun buurt collectief duurzame energie op kunnen wekken.
Reeds opgewekte energie: dat stemt opgewekt
De energietransitie is een grote uitdaging. Energie wordt niet alleen maar opgewekt als wij het nodig hebben, maar ook als de zon schijnt of de wind waait. Opgewekte energie hebben we dus niet altijd direct nodig. Door te experimenteren met energieopslag, kunnen we die energie inzetten op dagen dat het juist windstil is, of in de winter, als de zon minder schijnt. Experimenteren met energieopslag kan door bijvoorbeeld accu’s van elektrische auto’s een tweede leven te geven. Ook kijken we naar buurt- en thuisbatterijen in combinatie met grootschalige energieopslag waar de hele stad gebruik van kan maken. Student & Starter wil daarom een fonds thuisbatterijen opzetten. Hiermee worden lage en middeninkomens gecompenseerd voor de aanschaf van een thuisbatterij.
We stimuleren bedrijfsleven om te verduurzamen
Óók het bedrijfsleven moet verduurzamen als we de CO2-uitstoot willen beperken. Iedereen fietst wel eens ‘s avonds langs een bedrijf waar lampen onnodig staan te branden, of komt er na het weekend achter dat de verwarming op kantoor per ongeluk nog aan stond. Ook lopen bedrijven en kantoren ver achter met zonnepanelen op daken. De honderden lampen in een bedrijfspand verduurzamen, maakt meer verschil op duurzaamheid dan de tien lampen in een woonhuis. Student & Starter wil bedrijven die aantoonbaar de overstap naar energievriendelijke systemen en zonnepanelen financieel niet kunnen dragen tegemoet komen. Niemand laat daarnaast voor zijn plezier fossiele vrachtwagens in de stad toe. De uitlaatgassen die daarbij komen kijken zijn een noodzakelijk kwaad om de goederen die deze vrachtwagens leveren de stad in de krijgen. Student & Starter wil daarom inzetten op logistieke hubs met volledig elektrisch vervoer en snellaadstations bij industrieterreinen. Goederen kunnen daar worden overgebracht naar duurzamer vervoer. Kortom: vervuilende vrachtwagens komen wat Student & Starter betreft de stad niet meer in.
#14 Klaas Westdijk
Dit stellen we voor
Opzetten van een gemeentelijk isolatieprogramma
Utrecht telt tienduizenden slecht geïsoleerde woningen. Vaak wonen mensen met een laag of middeninkomen in een slecht geïsoleerd huis, waardoor ze veel geld kwijt zijn aan hun energierekening. Laat staan dat ze het geld hebben om hun huis te isoleren. Student & Starter wil daarom de huizen van lage- en middeninkomen isoleren door een gemeentelijk isolatieprogramma op te zetten. Ierland kent al zo’n programma, met zeer positieve uitkomsten. We realiseren ook schaalvoordelen, omdat meerdere woningen in een straat zich tegelijk kunnen aanmelden voor het isolatieprogramma.
Als huurder je huurhuis of studentenkamer verduurzamen
Een groot deel van de Utrechters is voor (een deel van) verduurzaming afhankelijk van de verhuurder. Daarom maken we afspraken met woningcorporaties om in 2030 de totale sociale woningvoorraad nul-op-de-meter te hebben. We onderzoeken of we de energierekening kunnen splitsen tussen de huurder en verhuurder, zodat er een gedeeld belang ontstaat om te verduurzamen.
Lokaal eigendom bij zonne- en windenergieprojecten
Niet iedereen is eigenaar van een dak. Dat je in een huurhuis woont, betekent echter niet dat je niet zou moeten kunnen profiteren van duurzaam opgewekte energie. Student & Starter wil daarom inzetten op zogenaamd “lokaal eigendom“. Dat betekent dat bewoners en bedrijven in huurpanden mede-eigenaar worden van duurzame oplossingen, in samenwerking met een commerciële projectontwikkelaar. Op die manier krijgen lokale gemeenschappen zeggenschap over de duurzaamheidsstatus van het pand waarin ze wonen. Student & Starter pleit voor een minimum van vijftig procent lokaal eigendom, om zo huurders de inspraak te geven die ze verdienen.
#44 Martijn Grul
Dit stellen we voor
Om je afvalberg te verminderen, is niet veel nodig
Minder afval is beter voor het milieu dan afval recyclen. Student & Starter wil de Utrechtse afvalberg verminderen door een goed afvalpreventieplan op te stellen. Hierin zetten we onder andere in op deeleconomie, duurzame producten en minder onnodig verpakkingsmateriaal.
Zwerfafval tegengaan
Niets is fijner dan chillen in een schoon park of wandelen door een schone stad. Rondslingerend afval in parken en op straat trekt ook plaagdieren aan en het is slecht voor het milieu. We gaan daarom zwerfafval tegen door met producenten en bedrijven afspraken te maken om hun afval te beperken, Single Use Plastics te weren uit de stad en een beter afvalbaksysteem te hanteren. Ook willen we bewustzijn onder klanten vergroten. We stimuleren Utrechters om zwerfafval op te rapen en eigen afval mee te nemen. We legen afvalcontainers vaker, zeker tijdens zomerse dagen, zodat mensen hun afval niet naast de container plaatsen. En op warme dagen zorgen we ervoor dat in parken afvalzakken uitgedeeld worden, zodat als de afvalbakken wél overvol zijn, mensen hun afval makkelijker kunnen meenemen.
#46 Reinhild Freytag
Dit stellen we voor
Circulair bouwen
Wat Student & Starter betreft is het niet eens meer een vraag, maar een norm die we stellen: alles wat we bouwen is circulair. Kortom: als we iets moeten aanpassen, verbouwen of ‘slopen’ dan kunnen we het materiaal makkelijk demonteren en opnieuw gebruiken. Hiermee besparen we schaarse grondstoffen. We werken met bouwmarkten en kringloopwinkels samen om hergebruik van spullen te stimuleren door daar een extra loket voor tweedehands bouwmaterialen te openen. We geven als gemeente in samenwerking met partijen extra voorlichting over circulair verduurzamen van je huis, zodat Utrechters weten hoe ze ‘afval’ materiaal kunnen gebruiken om hun huis mee te isoleren.
Sharing is caring
In Utrecht experimenteren we sinds kort met elektrische deelscooters en deel(bak)fietsen. Student & Starter vindt dit een goede zaak. We stimuleren het gebruik van duurzame mobiliteit, in het bijzonder buiten de binnenstad. Bij nieuwbouwprojecten moet bij de bouw rekening gehouden worden met parkeerplekken voor de deelvervoersmiddelen. Ook staat Student & Starter niet negatief tegenover nieuwe vervoersmiddelen, zoals steps. Dit moet wel voldoen aan de veiligheidseisen en de steps mogen niet de openbare ruimte vervuilen. Daarom belonen we de gebruikers van deelmobiliteit. Ook dient de gemeente actief tenders uit te zetten voor deelmobiliteitsconcepten.
#3 Annemarijn Oudejans
#30 Just Blonk
Dit stellen we voor
Schone lucht, schone longen
De komende jaren is het erop of eronder. We hebben namelijk nu nog de kans om te investeren in schone lucht. Student & Starter is daarom voorstander om alle vervuilende auto’s uit de stad te weren. We voeren betaald parkeren buiten de eigen buurt in door de hele stad, ook op zondag, en we breiden de milieuzone uit naar de ringwegen rondom Utrecht. De opbrengsten hiervan investeren we in de fietsbaarheid van de stad. We protesteren fel tegen de verbreding van de A27 waarvoor de Rijksoverheid onnodig natuur in Amelisweerd wil opofferen.
Een auto naast de deur?
Een parkeerplaats bij jouw woning? Dat is niet langer vanzelfsprekend. Per buurt bekijken we hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn. Het uitgangspunt is geen parkeerplaatsen. Mocht je dichtbij een afrit wonen en daarmee gemakkelijk de stad kunnen verlaten, dan komen er parkeerplaatsen bij. Woon je op loopafstand van een treinstation? Dan komen er geen parkeerplaatsen. De binnenstad wordt écht autovrij. Vanzelfsprekend met uitzondering voor hulpdiensten en bewoners die een auto echt nodig hebben. Parkeerplaatsen faseren we uit, beginnend op de Oudegracht en Nieuwegracht. Ook mag een verhuurder niet meer een huurder van een woning verplichten om een parkeerplaats erbij te huren. Vaak staan inpandige parkeergarages voor een groot deel leeg. Dit is zonde van de ruimte en zonde van de portemonnee van huurders.
Autoloze zondagen
Student & Starter wil dat iedereen nadenkt over hun toekomstige stad. Daarom zetten wij in op autoloze zondagen. Organiseer een autoloze zondag in jouw straat, buurt of wijk en ontdek samen hoe je jouw straat een dag lang vorm kan geven. Jij bepaalt samen met jouw buren hoe jullie omgeving er een dag lang uitziet en op wat voor manier je elkaar leert kennen.
Nieuwe ruimte voor groen, spelen en terrassen
Dankzij het uitfaseren van autowegen en parkeerplaatsen komt er ontzettend veel ruimte vrij. Deze vrije ruimte richten we opnieuw in met de omliggende buurtbewoners en winkels. De gemeente stimuleert de keuze voor groen, speelruimte voor jong en oud en initiatieven voor pop-up terrasjes, -markten en -workouts. In de zomermaanden maken we ruimte voor vakantiestraten. We sluiten de straat af voor autoverkeer en geparkeerde auto’s maken plaats voor sport- en speeltoestellen, tuinbakken en picknicktafels.
#18 Lars van Scheijndel
Dit stellen we voor
Ruimte voor fietsen op verschillende snelheden
Student & Starter is blij om te zien dat er steeds meer verschillende soorten fietsers in de stad te vinden zijn: bakfietsen, e-bikes, fietsbezorgers, ligfietsen en ga zo maar door. Maar deze diversiteit betekent ook meer verschillende fietssnelheden, waardoor ook meer inhaalmanoeuvres plaatsvinden. Om dit zo soepel en veilig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk om voldoende ruimte te geven aan al deze gebruikers van het fietspad. Student & Starter ziet daarom graag brede fietspaden waar rekening wordt gehouden met de toekomstige innovatieve nieuwe manieren van fietsen. Dit willen we zowel binnen als buiten de stad. Plekken als de Uithof met meer dan 100.000 bezoekers per dag zouden ook via fietssnelwegen vanuit Utrecht Centraal, Overvecht, Lunetten, Bilthoven, Zeist en Bunnik verbonden moeten zijn.
Brommers op de rijbaan
Bij zoveel fietsvernieuwingen past de brommer natuurlijk steeds minder goed. De ruimte is te klein, de snelheid van brommers is te hoog en de fossiele varianten zijn te vervuilend. Student & Starter is blij dat in Utrecht sinds september 2021 de eerste fietspaden brommervrij zijn gemaakt. Met het oog op het toenemende fietsverkeer wordt deze verwijzing van de brommer naar de rijbaan de komende jaren stapsgewijs uitgebreid naar andere delen van de stad. Bovendien spant de gemeente zich in om niet alleen hinderlijk geparkeerde fietsen, maar ook brommers op te halen en naar het depot te brengen.
Voorrang voor de fiets, vooral als het regent
Wij willen dat belangrijke fietsroutes (zoals Lombok/Utrecht CS – Uithof, Kanaleneiland –Binnenstad, Overvecht – Binnenstad, Uithof – Kanaleneiland & Uithof – Overvecht) verbeterd worden en dat fietsers voorrang krijgen op het autoverkeer. Door de aanleg van nieuwe, brede fietsroutes en fietssnelwegen zorgen we er voor dat je sneller en veiliger van de ene kant van de stad naar de andere kant van de stad kan fietsen. Niet meer twee keer wachten bij kruispunten, maar alle fietsers tegelijkertijd groen licht en fietsers rechtsaf altijd vrij. En als het regent? Dankzij regensensoren krijgen voetgangers en fietsers in het Utrecht van Student & Starter vaker en sneller groen licht.
Veilig fietsen als het donker is
In het donker fietsen, kan heel onprettig zijn. Iedereen heeft hiermee te maken, van Vleuten tot de Uithof. Student & Starter pleit voor een nachtfietsnetwerk van duurzaam verlichte fietspaden die de stad verbinden, zodat iedereen veilig kan fietsen in het donker.
Jouw fiets veilig parkeren: meer fietsnietjes door de hele stad
Het tekort aan fietsparkeerplekken in de binnenstad is opgelopen tot wel tienduizend plekken. Student & Starter vindt het belangrijk dat jij jouw stalen ros vast kunt zetten. Daarom willen we meer fietsnietjes (van die fietsparkeerbuizen) door de hele stad. Hierbij kiezen we voor tien fietsparkeerplekken in plaats van één autoparkeerplaats. De gemeente moet samenwerken met de politie om zoveel mogelijk fietsen te graveren in de strijd tegen fietsdiefstal.
Stoplichten doorlichten
Utrecht staat (te) vol met stoplichten. Wat Student & Starter kan dat wel een tikkeltje slimmer. Daarom hebben we in 2017 voorgesteld dat Utrechters onnodige stoplichten konden melden. Dat is heel vaak gebeurd. Maar liefst 4.760 mensen hebben laten weten welke verkeerslichten (voor een deel van de dag) uitgeschakeld konden worden óf juist moeten blijven schijnen. Inmiddels zijn er al heel wat stoplichten doorgelicht. Hiermee blijven we doorgaan.
#49 Jeffrey Koppelaar “Minder auto’s op de weg betekent gezondere lucht en meer ruimte voor groen en gezelligheid. Daarom investeren we fors in ons OV-netwerk.”
Dit stellen we voor
Een metrostelsel om Utrecht in beweging te houden
De stad groeit en de ruimte wordt schaarser. Dat betekent dat we moeten inzetten op een intensivering van ons OV-netwerk. Daarom wil Student & Starter zo snel mogelijk de komst van een ondergronds metrostelsel serieus onderzoeken. Immers, voordat de eerste metro rijdt gaan er nog wel wat jaren voorbij. Een metro kan helpen om wijken als Overvecht en de Uithof beter te ontsluiten en het biedt ook kansen om de verbindingen met Papendorp en Leidsche Rijn te verbeteren. Daarnaast is een metro een belangrijke voorwaarde voor een hoogwaardige ontwikkeling van de Merwedekanaalzone en de polder Rijnenburg als duurzame woonwijk. Utrecht Centraal is wat ons betreft de spil in dit metronetwerk. En niet onbelangrijk: hoe meer OV-bewegingen ondergronds plaatsvinden, hoe minder bussen er over de weg hoeven te rijden. Dat betekent schonere lucht, minder geluidsoverlast en meer ruimte op straat.
Een treinstation voor De Uithof
Om de Uithof beter te ontsluiten, is een nieuw treinstation in onze ogen essentieel. Dat intercitystation kan aan de Koningsweg gebouwd worden en zal ook de drukte op Utrecht Centraal ontlasten.
Tram 22 rijdt, ook ‘s avonds en in het weekend
Eindelijk! Sinds twee jaar rijdt de Uithoflijn, ook wel tram 22 genoemd. Maar helaas gaat dit niet zonder slag of stoot. De Uithof-tram kampt met (te) veel storingen. Omdat de provincie Utrecht gaat over het tramverkeer in de stad, maakt de gemeente hierover goede afspraken. Student & Starter vindt drie dingen belangrijk: 1) de tram moet vaker op tijd rijden, 2) de tram moet ook in weekenden en in de avond rijden en 3) de tramhokjes moeten groter. Op regenachtige dagen loopt de tram regelmatig vertraging op omdat reizigers opgehoopt staan in een tramhokje. Met bredere overdekking denken wij dat reizigers zich beter verspreiden en de tram blijft doorrijden.
#4 Tom Buster
#38 Machil Deinum
Dit stellen we voor
We zetten hard in op het verkorten van wachtlijsten
De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn veel en veel te lang. De lobby naar het Rijk met betrekking tot het wegwerken van de wachtlijsten dient daarom te worden voortgezet en flink te worden uitgebreid.
Investeer fors in buurtteams
De Utrechtse geestelijke gezondheidszorg, schuldenzorg en zorg voor daklozen leunt op buurtteams. Helaas geven veel professionals in deze teams aan te weinig uren beschikbaar te hebben voor hun taken. Het aantal cases waar buurtteams mee te maken krijgen, is simpelweg te groot voor het aantal werknemers. Student & Starter zou daarom graag zien dat de buurtteams beter bekostigd worden.
De breedte in met wachtverzachters
Om wachttijd te overbruggen bieden verschillende huisartsen en buurtteams een breed scala aan mogelijkheden aan. Zo zal de ene huisarts je verwijzen naar de praktijkondersteuner, en zal een ander je een programma met wandelmaatjes aanbieden. Student & Starter ziet graag dat al deze mogelijkheden worden opgenomen in een integraal overbruggingsprogramma zodat iedere verwijzende zorgprofessional weet welke overbruggingsopties er zijn. Alleen op die manier kan iemand een volledig beeld vormen van de mogelijkheden.
Bewustzijn rondom mentale gezondheid
Mentale gezondheid was al een groot probleem, en het is door corona en social distancing alleen maar erger geworden. Er heerst een taboe rondom dit onderwerp, terwijl het júíst belangrijk is om dit bespreekbaar te houden. Student & Starter wil dat de gemeente investeert in het maatschappelijk bewustzijn van dit probleem, het doorbreken van dat taboe en bekendheid creëren over waar je terecht kan met mentale problemen.
Promoot buurtteams onder studenten
Als je mentaal tegen je grenzen aanloopt, je huis kwijt dreigt te raken waardoor je op straat belandt of in de schulden dreigt te raken, dan is het buurtteam je eerste aanspreekpunt. Maar weinig studenten weten dat. Als gevolg daarvan kunnen de studentpsychologen aan onderwijsinstellingen bijvoorbeeld de vraag niet aan. Student & Starter vindt dat de gemeente samen zou moeten werken met onderwijsinstellingen om buurtteams te promoten onder studenten. De druk op studentpsychologen wordt daarmee verlicht wat zorgt voor kortere wachtlijsten bij professionals.
Creëer een apart buurtteam voor hbo- en wo-studenten
Naast de reguliere buurtteams in de wijken, telt Utrecht een heel bijzonder buurtteam: het buurtteam mbo. Alle Utrechtse mbo-studenten kunnen bij dit buurtteam terecht met mentale problemen, schulden en dreigende dakloosheid. Voor hbo- en wo-studenten zou er wat Student & Starter betreft ook zoiets moeten bestaan. Op die manier kan de begeleidingsketen van onderwijsinstellingen geïntegreerd worden in bredere hulp. Zo is het lijntje tussen de begeleidingsketen, zorgprofessionals en GGZ-instellingen korter, waardoor studenten sneller op de juiste plek belanden.
#36 Kelly Tijhuis
Dit stellen we voor
Stel het budget voor SOA-zorg bij
Vlak voor de zogenaamde “summer of love“ van 2021, werd het Utrechtse budget voor SOA-zorg naar beneden bijgesteld. Student & Starter vindt dat onbegrijpelijk. De gemeente dient daarom een stuk feller stelling te nemen bij het Rijk, die verantwoordelijk is voor het verstrekken van subsidies op dit gebied. Als de subsidie toch tegen blijkt te vallen, dient de gemeente uit eigen begroting bij te bekostigen. Student & Starter vindt dat een goede seksuele gezondheid belangrijk is voor iedereen. Daarom staat Student & Starter ervoor open om op lange termijn SOA-testen en SOA-zorg gratis beschikbaar te maken voor iedereen in Utrecht.
SOA-zorg na misbruik
Helaas komt het té vaak voor, misbruik of verkrachting. Juist voor deze doelgroep kan het krijgen van SOA-hulp lastig zijn door schaamte, angst of onwetendheid over wat te doen. Student & Starter zorgt ervoor dat in ieder geval SOA-zorg goed, makkelijk en gratis beschikbaar is voor deze groep. Ook aan nazorg en opvang wordt sterk gewerkt.
We breiden de SOA-poli uit
Op dit moment telt Utrecht maar één SOA-poli (Stadskantoor). Om seksuele gezondheid te facilteren, het taboe hierop te doorbreken én om meer Utrechters te bereiken door de drempels naar de SOA-poli te verlagen, zorgen we ervoor dat meer Utrechters makkelijker op spreekuur kunnen komen en we doelgroepen met een laag SES bereiken.
Maak ruimte voor de PrEP-pilot
In Utrecht kunnen er op dit moment nog veel te weinig mensen deelnemen aan de zogenaamde “PrEP-pilot“. Deze pilot die beschermt tegen HIV is te krap. Ook is er geen volledige financiële dekking voor deze pilot. De gemeente dient daarom hard stelling te nemen tegen het Rijk en daarmee extra plekken in deze pilot te garanderen.
Maak HPV-vaccinaties gratis, ook voor volwassenen
Als je als kind de boot gemist hebt om het zogenaamde “baarmoederhalskankervaccin“ te nemen, kan je dat als volwassene duur komen te staan. De drie vaccinaties kosten bij elkaar zo’n €450 euro. Student & Starter vindt dat je portemonnee er niet voor moet zorgen dat je moet gokken met je gezondheid, ook niet als je volwassen bent. Deze cruciale vaccins dienen daarom, net als voor jongeren tot 18 jaar, gratis te zijn voor volwassenen. Ook dienen volwassenen beter geïnformeerd te worden over de mogelijkheden om zich op latere leeftijd alsnog te vaccineren.
Laat seksuele voorlichting over meer gaan dan alleen penetratie
In seksuele voorlichting mist aandacht voor respect, genot, inclusie en grenzen. Nog te vaak is voorlichting uitsluitend gericht op zwangerschap en SOA’s. Ook is er vaak uitsluitend aandacht voor de logistiek van heteroseks. Goede seksuele voorlichting op scholen, met aandacht voor inclusiviteit, is een must. Student & Starter ziet daarom graag dat organisaties die voorlichting geven op scholen met aandacht voor de bovengenoemde aspecten beter worden ondersteund door de gemeente.
Een roze AZC in Utrecht
Begin 2020 bevestigde LGBT Asylum Support dat veertig procent van de LHBTI+-asielzoekers in Nederland te maken heeft gehad met geweld. Wie vlucht uit een land omdat diens seksualiteit niet wordt geaccepteerd, is ook in een AZC met mensen uit deze landen niet veilig. Student & Starter pleit daarom voor een roze AZC in Utrecht, waar LHBTI+-vluchtelingen in Utrecht veilig kunnen worden opgevangen.
Nazorg abortusklinieken
Abortus ondergaan kan mentaal een grote klap opleveren. De nazorg van de abortuskliniek houdt echter op bij het fysieke deel. Student & Starter ziet kansen voor de gemeente om ervoor te zorgen dat informatievoorziening over mogelijkheden voor mentale gezondheidszorg de standaard worden voor abortus. Zij zouden daarbij hulp in kunnen zetten van bijvoorbeeld Fiom Utrecht, een instantie die Utrechters ondersteunt die onbedoeld zwanger zijn geraakt.
#6 Rob van den Enk
#43 Ilse Smit
Dit stellen we voor
Regelvrije zones
Student & Starter pleit voor regelvrije zones. Het woord zegt het al: geef aan initiatiefnemers de ruimte en laat het oerwoud aan regels achterwege. Denk bijvoorbeeld aan horeca met (tijdelijke) terrassen, maar ook aan culturele initiatieven of bijvoorbeeld gemixte functies van winkels. Plekken voor deze regelvrije zones zouden het Werkspoorkwartier, de tijdelijke braakliggende terreinen in de Merwedekanaalzone, of bijvoorbeeld het nieuwe Berlijnplein kunnen zijn.
Meer start-ups en scale-ups in Utrecht
Economische groei komt niet van grote bedrijven, maar van de jonge ondernemers met een nieuw idee. Juist daarom moet de gemeente start-ups en scale-ups ondersteunen met subsidie, bedrijfsruimte en als launching customer. Zo investeert de gemeente in een vliegende start en doorstart van jonge ondernemers. Hiermee halen we de banen van de toekomst naar Utrecht toe.
Minder regels in parken
De openbare ruimte is van ons allemaal. Daarom zouden er zo min mogelijk beperkingen moeten zijn op hoe je van die ruimte gebruik mag maken. Geen alcoholverbod meer in jouw favoriete parken dus. Ook betekent dit: geen hekken om recreatieplekken zoals de Muntsluis en géén nachtsluitingen van parken. Uiteraard horen daar passende voorzieningen bij om de klachten van bewoners tot een minimum te beperken. Student & Starter denkt daarbij aan goede openbare toiletten, voldoende afvalbakken en parkmanagers in het voorjaar en in de zomer.
Iedereen moet een pop-upevent of festival op kunnen zetten
In het Utrecht van Student & Starter word je voortdurend verrast door nieuwe pop-upgelegenheden. Pop-upkunst, pop-upwinkels, pop-uphoreca, pop-uppoppodia, je kunt het zo gek niet bedenken. In het huidige Utrecht is het echter nog helemaal niet makkelijk om je eigen event of pop-up te starten in de openbare ruimte. De regeldruk rondom zowel pop-ups als festivals moet daarom omlaag. Als een populaire pop-up op braakliggend terrein daarnaast langer open wil blijven, zou de afspraak dat de vestiging tijdelijk is verlenging niet in de weg moeten staan. Eerder dreigde het populaire café ROOST aan het Paardenveld al te moeten sluiten. De tijdelijke vergunning leek niet te worden verlengd, omdat het café dan “te permanent“ zou lijken. Student & Starter vindt dat regels er zijn om Utrechters prettig te laten samenleven, niet om initiatieven die vrijwel iedereen wil bureaucratische drempels op te leggen.
Meer ruimte voor blurring: vermenging van horeca met normale winkels
Wij willen meer ruimte bieden aan winkeliers. We bestellen tegenwoordig veel vaker iets op het internet en dat betekent dat het voor fysieke winkels steeds moeilijker wordt om te overleven. Daarom willen wij maximale flexibiliteit geven aan blurring. Dat betekent dat een kapper ook een biertje mag verkopen aan een klant, en dat je in een boekenwinkel ook een goede kop koffie kan krijgen. Winkelen in de stad moet veel meer een ervaring worden en blurring kan hieraan bijdragen.
Lagere kosten voor omzetten horecavergunning van studentenverenigingen
Studentenverenigingen dragen enorm bij aan het bruisende studentenleven in Utrecht. Aangezien studentbestuurders jaarlijks wisselen hebben zij een grote kostenpost aan het jaarlijks omzetten van de horecavergunning bij nieuwe leidinggevenden. Student & Starter pleit voor een gereduceerd tarief van 25 euro per leidinggevende in plaats van 132,85 euro per leidinggevende voor verenigingen.
Het dak op met recreatie
Waarom zoeken we in Utrecht alleen naar mogelijkheden vlak bij de grond, terwijl er in de lucht zoveel ruimte is? Student & Starter ziet in Utrecht volop mogelijkheden voor rooftop bars, daktuinen, sportgelegenheden en concerten bovenop gebouwen. De regelgeving voor het verkrijgen van vergunningen op daken willen wij daarom versoepelen.
#16 Julia van Ophem
Dit stellen we voor
Geen verplichte sluitingstijden meer voor horeca en winkels
Utrecht heeft een diverse bevolking met mensen die allemaal op verschillende ritmes leven. Student & Starter wil ondernemers alle ruimte geven om daarop in te spelen. Het volledig opheffen van sluitingstijden voor horeca en winkels vinden wij daarom een juiste stap in hun richting. De vrije openingstijden van studentensociëteiten moeten behouden blijven.
Flip the clubscene
Het nachtleven draait nu vooral om reguliere locaties, voornamelijk in de binnenstad. Student & Starter wil meer ruimte voor feesten buiten de binnenstad, zodat er ook meer mogelijk is voor die feesten en minder overlast. Voor beginnende ondernemers is het niet aantrekkelijk om een vergunning voor dergelijk (soms eenmalig) initiatief aan te vragen. De kosten bedragen drieduizend euro, ongeacht of de vergunning wordt toegewezen. Liever ziet Student & Starter daarom dat de gemeente delen van de stad aanwijst die wel wat levendigheid en feesten kunnen gebruiken. Initiatiefnemers zijn vervolgens vrij om locaties aan te dragen binnen dit gebied. De beste ideeën worden beloond met een vergunning. Denk hierbij aan viaducten of leegstaande (kantoor) panden. Op deze manier is levendigheid niet langer alleen iets van de binnenstad en is er meer kans voor initiatiefnemers om een echt “rauw“ feestje neer te zetten.
Utrechtse Nachtvisie
Student & Starter zet zich al jaren in voor het Utrechtse nachtleven, waardoor er nu een Utrechts nachtoverleg is. Maar hier stopt het wat ons betreft niet: Utrecht heeft een nachtvisie nodig om de clubscene echt naar een hoger niveau te tillen. Zo’n visie begint met een projectleider die er de tijd en ruimte voor heeft. Daarom wil Student & Starter het project “Nacht“ belangrijker maken binnen de afdeling Cultuur en Economische Zaken van de gemeente, en boter bij de vis doen om dit te realiseren.
#12 Boukje Dotinga “Alle Utrechters moeten zich thuis kunnen voelen in de stad, dus moeten we inspelen op diverse behoeftes. Zo kan iedereen plezier maken in onze stad!”
Dit stellen we voor
Toegankelijke toiletten voor iedereen en horeca in de Utrechtse parken
In de zomer komen Utrechters bijeen voor verkoeling en vertier in onze mooie parken. Jammer genoeg komt niet iedereen weg met het gebruik van een urinoir, en dat maakt het verblijf in een park voor sommige mensen minder plezierig. Student & Starter pleit dan ook voor meer en betere toiletfaciliteiten in parken, waar ook zittend gebruik van gemaakt kan worden. De tocht naar de supermarkt voor eten en wegwerp-BBQ’s is daarnaast onhandig en vervuilend (bergen plastic, schroeiplekken in het gras). Daarom wil Student & Starter toestaan dat er op de mooie dagen kleine horeca in de parken mag verschijnen.
Veilige feesten voor minderheidsgroepen
Events zijn meer dan alleen technofeestjes, singlefeestjes en clubs. Ook queer feesten, religieuze feesten en andere feesten vallen daar onder. Op dit moment doet de gemeente nog weinig om daar een veilige omgeving voor te faciliteren. De gemeente dient daarom naast levendigheid als criterium in het plan Flip the clubscene, ook vergunningen open te zetten voor ondernemers die aan de slag willen met een event voor minderheden. Zogenaamde “safe spaces“, noemen we dat. Ook zetten we in op een extra gaybar in de stad.
Met z’n allen in hetzelfde schuitje: tijd voor deelboten
Op dit moment is de wachttijd voor een ligplaats voor een boot in Utrecht zo lang dat de wachtlijst gesloten is. Op eigen gelegenheid genieten van de mooiste grachten van Nederland is nu iets wat alleen voor een handjevol mensen is. Stil liggen is niet goed voor een boot, maar dat gebeurt nu wel. Het vasthouden van een ligplek kost relatief weinig, er is nu geen reden om je ligplek af te staan. Om al deze problemen op te lossen, wil Student & Starter een soortgelijk systeem als autodelen voor boten. Bedrijven voor bootdelen moeten de ruimte krijgen in de Utrechtse wateren, zodat elke Utrechter kan genieten van de Utrechtse grachten. De ligplaatsen die vervolgens niet worden bezet door deelboten, zou Student & Starter graag verdelen door een lotingsysteem.
#50 Eva Oosters
Dit stellen we voor
Festivalgangers gratis hun drugs laten testen
Student & Starter pleit ervoor dat bezoekers van festivals en evenementen gratis en zonder angst voor vervolging hun drugs kunnen laten testen. Het volledig willen voorkomen van drugsgebruik op festivals en evenementen is een naïeve doelstelling. Het is verstandiger en makkelijker om bezoekers veilig te houden. Ook krijgt de organisatie hierdoor beter zicht op de middelen die er in omloop zijn. Dit kan goede voorlichting over drugsgebruik bevorderen.
Op festivals en evenementen gratis water beschikbaar
Water is een eerste levensbehoefte en de kosteloze beschikbaarheid ervan is een eenvoudige manier om uitdroging onder festival- en evenementenbezoekers tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van watertappunten. Dit kan als eis worden opgenomen in de verstrekking van een evenementenvergunning naast andere bepalingen omtrent het goed en veilig omgaan met alcohol & drugs zoals het geven van voorlichting.
#34 Julia Staats
Dit stellen we voor
Hubs vol cultuur en horeca
Student & Starter vindt dat de groei van de stad gepaard moet gaan met ontwikkeling in de wijken. In elke wijk zou je daarom hubs moeten kunnen vinden die bol staan van cultuur en horeca. Op die manier ontlasten we de binnenstad bij bevolkingsgroei én brengen we de gezelligheid een stuk dichter bij huis.
Een écht evenemententerrein
Om het Utrechtse uitgaansleven compleet te maken, is het hoog tijd voor een échte festivallocatie. Amsterdam heeft Thuishaven, Nijmegen heeft Nyma, Utrecht blijft achter. Hartstikke zonde, want Utrecht loopt hierdoor supervette events mis! Student & Starter wil daarom in de komende raadsperiode verschillende locaties onder de loep nemen en de beste festivallocatie voor ons stadsie aandragen. Op dit moment denken we aan het Werkspoorkwartier, maar ook bijvoorbeeld aan braakliggende terreinen, zoals een groot deel van de Merwedekanaalzone.
#29 Ties de Theije
Dit stellen we voor
Altijd plek voor culturele broedplaatsen
Culturele broedplaatsen ontstaan vaak op tijdelijke locaties. Deze plekken worden vaak in de (nabije) toekomst herontwikkeld met als gevolg dat de broedplaatsen weer verdwijnen. Student & Starter vindt deze broedplaatsen van groot belang voor het culturele aanbod in de stad en daarom willen we een vaste voorraad tijdelijke ruimte voor culturele broedplaatsen mogelijk maken. Daarbij wijzen we geen specifieke locaties aan, maar stellen we wel een minimaal aantal vierkante meters vast als ondergrens, zodat er altijd voldoende ruimte blijft voor broedplaatsen. In het bijzonder zien we kansen in het Werkspoorkwartier.
Een cultuurmakelaar voor wijken buiten het centrum
De leefbaarheid van wijken buiten het centrum kan sterk worden verbeterd. Wijken als Overvecht en Kanaleneiland krijgen volgens de Leefbaarometer een onvoldoende. Student & Starter wil een cultuurmakelaar instellen voor iedere wijk. Deze makelaar wordt door de gemeente betaald, gepromoot en uitgerust met een budget. Deze persoon benadert bewoners op een toegankelijke manier, faciliteert ideeën in de vorm van ruimte en tijd en kan ondersteuning bieden bij de toegang tot financiën, het inzichtelijk maken van beschikbare mogelijkheden en het aanvragen van subsidies.
In navolging van het Berlijnplein ontwikkelen we meerdere culturele centra in de stad
Het Berlijnplein is momenteel volop in ontwikkeling en zal na oplevering het kloppende culturele hart van Leidsche Rijn vormen. Naast de binnenstad en Leidsche Rijn Centrum zet de gemeente in op het creëren van meerdere stadscentra, zoals bijvoorbeeld in Overvecht en Utrecht Oost. Student & Starter wil dat in ieder van deze nieuwe stadscentra cultuur een prominente rol krijgt. Daarom kiezen we er bij de behandeling van deze gebiedsontwikkelingen voor om culturele voorzieningen te verankeren in de plannen. In het bijzonder hebben we hierbij ook aandacht voor de Uithof. We zetten daar in op een hoger voorzieningenniveau, dus ook culturele voorzieningen.
We maken werk van zoveel mogelijk muurschilderingen in de stad
Je zult het vast niet gemist hebben: Utrecht telt steeds meer mooie muurschilderingen. Student & Starter ziet de meerwaarde hiervan in: gure plekjes knappen op, Utrechtse musea kunnen hun exposities promoten en bewoners worden trotser op hun buurt. We zorgen er dan ook voor dat er blijvend budget beschikbaar blijft voor nieuwe muurschilderingen, totdat elke blinde muur in de stad geschilderd is. Dit financieren we onder meer via het Initiatievenfonds.
Kunst in het studentenleven
Een van de plekken in de stad waar nog weinig gebeurt op het gebied van kunst en cultuur is de Uithof. Student & Starter vindt dit zonde, omdat er juist veel mogelijkheden en ruimte is op de Uithof om kunst in de openbare ruimte te laten zien. Deze kunst kan in samenwerking met studenten worden gemaakt én met bewoners zodat zij zich verbonden voelen met de plek.
#7 Ruben Snijder
#19 Helen de Rooij
Dit stellen we voor
Effectiever en efficiënter omgaan met de sportruimte
Student & Starter wil de huidige en toekomstige sportruimte effectiever en efficiënter benutten. We zijn voor meer kunstgrasvelden zodat er vaker gesport kan worden én willen we sport op andere tijden stimuleren. Concreet voorbeeld is het stimuleren van de vrijdagavond- en zondagcompetitie voor voetbal. Ook geven we ruimte aan ‘out-of-the-box’ ideeën zoals sporten op daken, in woontorens en in parkeergarages.
Sport als volwaardig onderdeel van de openbare ruimte
Veel Utrechters genieten van een rondje rennen, fietsen, skeeleren of wandelen in de openbare ruimte. Wij vinden dat deze ruimte moet uitnodigen om te sporten en dat deze veilig is. Dit willen we realiseren door: ● Ruimte geven aan leuke en creatieve ideeën. Denk aan beachvelden langs het Amsterdam-Rijnkanaal en sportcontainers door de hele stad, speelautomaten waar je bijvoorbeeld een springtouw of matje kunt halen en openbare kinderbadjes in de wijk. ● Genoeg watertappunten door de hele stad en plekken om je (race)fiets of mountainbike schoon te maken. Zogeheten bike washes die je bijvoorbeeld ook in Innsbruck ziet. Handig als je hiervoor geen ruimte hebt op je balkon! ● Het opzetten van een ‘veilig sport netwerk’. Dit netwerk bevat ondere andere slimme lichten die ‘s avonds en ‘s nachts aangaan als iemand langs komt rennen en voldoende AED’s. AED’s zorgen ervoor dat mensen die door een hartaanval getroffen worden binnen 1 minuut gereanimeerd kunnen worden.
Sport groeit mee met de toekomst
Student & Starter vindt dat als een stad in aantallen groeit, het sportaanbod moet meegroeien. We geven ruimte aan nieuwe sporten die ontstaan en bestaande sporten die zich vernieuwen of uitbreiden. Denk aan hockey in Overvecht en vechtsporten in Maarschalkerweerd. We geven in de stad ook ruimte aan nieuwe vormen van ongeorganiseerde sport. Denk aan stimuleringsprogramma’s voor nieuwe sportaanbieders en het mogelijk maken van hybride vormen van sport.
Roeiwater, groeiwater
De roeisport is nog altijd enorm populair. De studentenroeiverenigingen groeien nog ieder jaar en er worden jaarlijks lokale en olympische toppers afgeleverd. De roeiverenigingen leveren bovendien een grote maatschappelijke bijdrage aan de stad. Met de toenemende druk op het Merwedekanaal komt de roeisport in gevaar. Jaarlijks moeten de studentenroeiverenigingen bijna 2000 studenten afwijzen omdat er geen plek meer is op het Merwedekanaal. Met maar 4,5km aan vaarwater zit de roeisport al jaren in een te krap jasje. Doordat er ook meer gebruikers op het Merwedekanaal komen, zoals zwemmers, vissers en vrachtverkeer, komt de veiligheid op het Merwedekanaal in het geding voor iedereen. Student & Starter wil daarom van het roeiwater een sport- en recreatiezone maken en een roeibaan in Rijnenburg, zodat de roeisport in Utrecht kan blijven voortbestaan en veiligheid op het Merwedekanaal gewaarborgd blijft.
Van Stadsstrand tot Werkspoorkwartier: meer en beter zwemwater
Als jij lekker wilt gaan zwemmen, is de kans groot dat je een flink stuk moet fietsen. Wat Student & Starter betreft mag de hoeveelheid zwemwater in Utrecht omhoog. Het is tijd om niet alleen te kijken naar de traditionele zwembaden. Wij willen verkennen of Utrecht er een stadsstrand bij kan krijgen, of bijvoorbeeld zwemgelegenheden kan faciliteren in het water naast de Werkspoorkathedraal. Daarbij is het natuurlijk wel hartstikke belangrijk dat de waterkwaliteit op peil is. Hoe veiliger het Utrechtse water is, hoe meer zwemwater er ontstaat zonder dat we daarvoor formele zwemgelegenheden hoeven te faciliteren.
#31 Sterre Teunissen
Dit stellen we voor
Een gezonde levensstijl is voor iedereen die dat wil makkelijk bereikbaar
Je herkent het vast wel: gezond willen leven, alleen het lukt maar niet. Wij willen dat een gezonde levensstijl, voor iedereen die dat wil, makkelijk bereikbaar is. Denk aan het stimuleren van gezonde maaltijden op scholen en het aanmoedigen van werkgevers om kleedkamers en douches op het werk in te richten. Deze kleedkamers en douches stellen werknemers in staat voor, tijdens of na het werk te kunnen sporten of om wielrennend naar het werk te gaan.
Sporten moet voor iedereen inclusief en veilig zijn
Iedereen moet zichzelf kunnen zijn binnen een vereniging, club of gym. Wij tolereren op geen enkele manier dat mensen gediscrimineerd, gepest of buitengesloten worden. In concrete zin willen we verenigingen aanmoedigen sociale veiligheid te stimuleren. Denk aan roeivereniging Orca die jaarlijks een sociale veiligheidsweek organiseert. Deze week bestaat o.a. uit AED-workshops, zelfverdedigingscursussen en bewustwording op onderwerpen zoals diversiteit en seksuele intimidatie.
Alle sportaccommodaties uiterlijk in 2030 klimaatbestendig en energieneutraal
NOC*NSF streeft ernaar om in 2040 alle sportaccomodaties klimaat- en energieneutraal te maken. Student & Starter heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en ziet dit graag sneller gebeuren: wat ons betreft moeten de Utrechtse sportfaciliteiten al in 2030 aan de nieuwe normen voldoen. Daarom willen we investeren in duurzame sportaccommodaties.
Meer (studenten)topsportevenementen binnenhalen
De Grand Départ (2015) was een groot feest en de Vuelta (2022) wordt een groot feest van, voor en door de stad Utrecht. Bezoekers geven dit soort evenementen een hoge waardering en daarnaast hebben dit soort evenementen een positieve en maatschappelijke impact. Om deze redenen wil Student & Starter blijvend inzetten op het binnenhalen van grote en minder grote (studenten)topsportevenementen.
#48 Tessa Sturkenboom
Dit stellen we voor
Investeren in talentontwikkelingscampussen
Student & Starter wil dat talentontwikkelingscampussen in Utrecht meer voet aan de grond krijgen. We hebben een Utrecht Talent Center en dat is mooi. Maar het kan beter. We willen namelijk ook dat in Overvecht, Kanaleneiland en/of Leidsche Rijn meer in talentontwikkeling geïnvesteerd wordt. Talentontwikkelingscampussen helpen hier bij, omdat op deze plakken verschillende sporten samenkomen om van elkaar te leren en met elkaar te trainen. Ook kunnen wetenschap en sport hier beter met elkaar in verbinding worden gebracht.
Onderwijs en sport beter in verbinding brengen
Student & Starter wil sport en onderwijs beter met elkaar in verbinding brengen. We willen dit realiseren door gezamenlijk te monitoren, waarbij gymleraren en trainers op eenzelfde manier naar motoriek en coördinatie van kinderen kijken. Ook willen we gezamenlijke sport- en speldagen stimuleren, die sportorganisaties, verenigingen en scholen samen organiseren. Voor kansarme kinderen moeten bovendien introductieprogramma’s georganiseerd worden, zodat ook zij hun talenten kunnen ontdekken.
Ode aan de coach: geef het sportkader de juiste middelen
Sterke en vitale verenigingen zijn gebaat bij een goed sportkader (coaches, trainers, bestuurders). De vrijwilligers die Utrechters goed begeleiden, trainen en coachen om zo hun talenten te ontdekken en plezier in sport te vinden. Voor een goed sportkader is het van belang dat er toegang is tot de juiste leermiddelen, cursussen en kennis over trainingsleer, coaching geven, fysiologie en beschikken over pedagogische vaardigheden.
#5 Sabrina van den Brink “Utrecht zou van iedereen moeten zijn, maar dat is voor lang niet iedereen het geval. Daarom zetten wij in op een inclusieve en veilige stad. Want Utrecht is van óns.”
#15 Jasper de Koning
Dit stellen we voor
De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld
Het vieren van diversiteit begint bij de gemeente zelf. Elke organisatie waar je werkzaam kunt zijn heeft een bepaalde cultuur. Wie ooit een sollicitatieproces heeft doorlopen, zal weten dat er gekeken wordt naar in hoeverre een potentiële werknemer in een cultuur past. Student & Starter draait dat liever om. Iemand die ergens nog niet past, kan immers ook een toevoeging aan een cultuur zijn: een culture add, in plaats van een culture fit. Een frisse blik, als het ware. Daarom dient de gemeente op pilotbasis te gaan experimenteren met quota in publieke functies. Ook verdient elke Utrechter het om zichzelf in de communicatie van de gemeente te herkennen. De gemeente dient daarom in haar externe communicatie altijd een representatief beeld van Utrechters neer te zetten.
Van de beleidswereld naar de realiteit: luister naar ervaringsdeskundigen
De gemeente Utrecht heeft positieve werkervaringen met ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld op het gebied van schulden en kansarme jongeren. Hun kritische blik haalt de gemeente uit de beleidswereld en in de harde realiteit. Toch is het lastig om deze ervaringsdeskundigen een vaste plek geven bij de gemeente, omdat zij vaak niet de juiste opleiding hebben. Student & Starter vindt dat toegevoegde waarde in een functie van groter belang is dan een papiertje. Graag ziet zij daarom dat ervaringsdeskundigen waar mogelijk een vaste plek krijgen in het beleidsproces.
Veilig abortus plegen gaat verder dan de ingreep zelf: bufferzones bij demonstraties
Abortus moet je in alle rust kunnen ondergaan. Demonstraties waarbij intimidatie wordt toegepast gaan wat Student & Starter betreft te ver. Daarom pleit Student & Starter voor bufferzones rondom abortusklinieken, waar intimiderende demonstraties geen plaats mogen hebben.
GSA’s en voorlichtingen op scholen
Al op jonge leeftijd is het belangrijk dat er zichtbaarheid is van verschillende seksualiteiten en genderdiversiteit. Hiervoor is het geven van voorlichtingen en het oprichten van Gender & Sexuality Alliances (GSA’s) op middelbare scholen van groot belang. Student & Starter vindt het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt, zodat ieder kind weet dat die zichzelf mag en kán zijn. Bovendien wordt diversiteit in seksualiteit en gender op deze manier genormaliseerd, waardoor in de praktijk ook minder discriminatie plaatsvindt.
#28 Lotte Kuijk
Dit stellen we voor
Pak stagediscriminatie aan
Je kans op een stage mag niet worden bepaald door je achternaam of huidskleur, maar dit is in Utrecht nu wel het geval. De gemeente gaat in gesprek met mbo’s en hogescholen over stagediscriminatie en hoe het stageproces beter kan worden ingericht. Denk bijvoorbeeld aan het willekeurig matchen van studenten aan stageplekken en het plaatsen van studenten bij werkgevers door de onderwijsinstelling zelf. Ook geeft de gemeente al vanaf het eerste voorval van stagediscriminatie boetes aan het leerbedrijf. De hoogte van de boete stijgt mee met het aantal voorvallen.
Arbeidsmarktdiscriminatie: pas Naming & Faming toe
Je kansen op een baan mogen niet worden bepaald door je achternaam of huidskleur. Student & Starter wil dat de gemeente samen met bedrijven werk maakt van ‘naming & faming’: het belonen van werkgevers wanneer ze het goed doen. Ook zorgt de gemeente dat ze openstaat voor meldingen over arbeidsdiscriminatie, en gaat ze in gesprek met bedrijven die discrimineren. Als de gemeente vaker signalen krijgt over hetzelfde bedrijf werkt de gemeente niet meer met dit bedrijf samen en krijgt dit bedrijf een boete.
#33 Jan Joost Rijnders
Dit stellen we voor
Alcohol- en drugsgebruik pragmatisch en integraal benaderen
Wij vinden dat de gemeente met een realistische en integrale blik moet kijken naar alcohol en drugs. Het is niet vreemd dat in een stad als Utrecht, die rijk is aan uitgaansgelegenheden en waar veel jongeren wonen, alcohol en drugs gebruikt worden. Het vraagt om een sterk, flexibel en inclusief alcohol- en drugsbeleid waarbij gebruikers niet gestigmatiseerd worden. Alcohol- en drugsgebruik moet veiliger gemaakt worden en gebruikers moeten indien nodig kunnen rekenen op een helpende hand. De problemen moet niet worden weggemoffeld. De gemeente moet alcohol- en drugsmisbruik ontmoedigen en het gebruik ervan niet buitensporig criminaliseren.
Tijd voor een écht wietexperiment
Student & Starter was al eerder groot voorstander van een wietexperiment in Utrecht. Die steun heeft zij uiteindelijk teruggetrokken, omdat het wietexperiment dat werd besproken te beperkend was voor coffeeshophouders. Met de besproken opzet dreigden zij een groot deel van hun klandizie te verliezen. Student & Starter is nog steeds voorstander van een wietproef, maar dan wel een échte wietproef, waarbij coffeeshophouders meerdere soorten wiet aan klanten mogen aanbieden.
Verslavingszorg uitbreiden en beter bekend maken
Alcohol- en drugsgebruik kan, zeker met oog op mentale gesteldheid, soms ook omslaan naar problematisch gebruik. Wanneer iemand of iemands omgeving het gevoel heeft dat het mis aan het gaan is, zou er breed zorg beschikbaar moeten zijn. Hulpvragers moeten snel, zonder vooroordelen en pragmatisch worden geholpen. Student en Starter staat voor het openstellen van het gesprek onder jongeren over verslaving en het makkelijk en zonder stigma openstellen van de verslavingszorg.
Niet meteen naar de zwaarste maatregel grijpen
De reactie op het gebruik van drugs in onze samenleving en stad is om meteen naar het zwaarste middel te grijpen: het middel verboden maken via de Opiumwet of de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Student & Starter wil bij nieuwe soorten van drugsgebruik niet meteen naar het zwaarste middel grijpen, maar kijken hoe dit gebruik op een integrale manier kan worden teruggedrongen. Alcohol & drugsoverlast kan vaak al met bestaande wettelijke middelen in de APV worden aangepakt. Nieuwe middelen (of oude middelen die een nieuwe opleving doormaken) verbieden klinkt daadkrachtig, maar daarmee wordt de werkelijke problematiek achter alcohol & drugsgebruik eenvoudig aan de kant geschoven.
Meer focus op de producent, minder op de gebruiker
In de regio Utrecht zijn naar schatting 150 criminele samenwerkingsverbanden actief. Dat Student & Starter voorstander is van een progressief drugsbeleid, betekent niet dat zij haar ogen sluit voor de criminaliteit die verweven is met de Utrechtse drugswereld. Strenge aanpak van bijvoorbeeld plofkraken, witwassen en mensenhandel is cruciaal. Die problematiek wordt echter niet opgelost door mensen die met een pilletje op zak een festivallocatie binnenlopen een strafblad te bezorgen. Student & Starter bepleit daarom dat gebruik en productie in de bestrijding van drugscriminaliteit losse beleidsportefeuilles zouden moeten zijn.
In de bestrijding van ondermijning ook veel aandacht voor preventie
In de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en ondermijning moet er meer aandacht zijn voor preventieve maatregelen en aanpak om te voorkomen dat de Utrechtse jeugd aangetrokken wordt tot deze wereld. In de discussie over ondermijning moet niet alleen harde taal worden uitgesproken over nog meer politieactie en inzet, maar moeten we juist ook kijken hoe Utrechtse wijken via een brede integrale aanpak nog verder versterkt kunnen worden. Daarin zouden wijkagenten en buurtvaders en -moeders een cruciale rol kunnen spelen.
Sekswerk verschuift, Utrecht moet mee
Student & Starter zet al jarenlang hard in op het veilig kunnen beoefenen van sekswerk. Sekswerk is aan het verschuiven: het traditionele bezoek aan een “bordeel“ is allang niet meer de standaard. Student & Starter luistert op dit punt het liefst naar sekswerkers zélf. Zij geven aan dat steeds meer panden hun seksbestemming verliezen, waardoor zij hun werk niet meer kunnen doen. Student & Starter vindt het belangrijk om sekswerk zo ver mogelijk te decriminaliseren, zodat sekswerkers veilig zijn. Ook vindt Student & Starter dat er haast gemaakt dient te worden met de creatie van ‘Het Nieuwe Zandpad’, om sekswerk zo een beschermde plek te geven in de stad. Ook moet er nog alsnog gekeken worden of er een nieuwe tippelzone nodig is in Utrecht.
Je veilig voelen op je huisfeestje
Op de Ina Boudier Bakkerlaan is geregeld sprake van vijandige groepen jongeren die dreigen pas weg te gaan als men ze betaalt. Wijkagenten geven aan dat het aantal meldingen van incidenten verhoogd is in het afgelopen halfjaar. De politie rukt voor dergelijke gevallen soms pas na meer dan een uur uit, ondanks de ernst. Student & Starter vindt de veiligheid van studenten even belangrijk als die van overige Utrechters en zou graag zien dat de gemeente de politie aanspreekt op deze problematiek.
Genieten van vuurwerk kan ook als iemand anders het afsteekt
Elke 365 dagen luidt Utrecht met miljoenen felle lichtjes het nieuwe jaar in. Student & Starter vindt vuurwerk prachtig, maar ziet ook nadelen. Dieren worden er doodsbang van, er vallen een hoop gewonden (vaak omstanders), er is veel schade en de grote hoeveelheid fijnstof en de zware metalen in vuurwerk zorgen voor negatieve klimaatimpact. Student & Starter pleit daarom voor professionele vuurwerkshows in Utrecht ter vervanging van particulier vuurwerk. Op die manier kan iedereen van vuurwerk genieten, maar is de negatieve impact op alle fronten drastisch lager.
Realiseer een nachtstadhuis
Tijdens uitgaan in de stad maak je soms van alles mee. Je verliest je portemonnee, raakt je vrienden kwijt op het Neude of misschien ervaar je grensoverschrijdend gedrag. 15% van het uitgaanspubliek voelt zich wel eens onveilig tijdens het uitgaan, maar vaak is er op dat tijdstip geen plek waar je heen kan. Daarom pleit Student & Starter voor een nachtstadhuis in Utrecht, een soort festival EHBO midden in de stad waar je voor alle zaken van de nacht terecht kan. Op deze manier maken we het nachtleven samen veiliger voor iedereen.
#13 Myrthe van Mil
Dit stellen we voor
Gemeente, stel een norm!
Wanneer is iets straatintimidatie? Wat voor de één een onschuldig compliment is, is voor de ander een vorm van intimidatie. Los van de content, is ook toon, tijdstip en plek van belang. Dit maakt dat het begrip intimidatie voor degene die intimideert altijd rekbaar zal zijn. Student & Starter ziet graag dat de gemeente een norm stelt voor wat in elk geval en wat in elk geval niet tot straatintimidatie gerekend zou moeten worden, met minimaal content, toon, tijdstip en plek als criteria. Op die manier kan in elk geval iedereen die zich buiten het grijze gebied daartussen bevindt, zich niet meer beroepen op persoonlijke voorkeur.
Promoot en handhaaf de norm
Een norm is niets zonder bekendheid en handhaving. Een brede campagne dient inwoners van Utrecht op de hoogte te stellen van de norm rondom straatintimidatie. (Straat)intimidatie mag dan niet strafbaar te stellen zijn, een terechtwijzing is en blijft mogelijk. Intimidatie die wordt opgemerkt wordt door de politie, zou daarom tot een terechtwijzing moeten leiden. Dat geldt ook voor traceerbare intimidatie, zoals intimidatie vanaf vaste locaties als bouwplaatsen.
Spoor horeca aan tot melden via afspraken
Intimidatie vindt niet altijd plaats op straat of in de persoonlijke levenssfeer. Intimidatie, misbruik of ronseling die plaatsvindt in horecagelegenheden, kan worden opgemerkt door horeca-uitbaters. Graag zou Student & Starter afspraken maken met horecaondernemers over het maken van meldingen met betrekking tot intimidatie, zodat daders vaker en sneller gevonden kunnen worden.
Onderzoek mogelijkheden voor gebiedsverbod daders
Op dit moment is het nog niet duidelijk of het mogelijk is om een gebiedsverbod in te zetten voor iemand die straatintimidatie pleegt. Student & Starter wil deze mogelijkheden graag verkennen.
Respect begint op jonge leeftijd
De gemeente zegt zelf al: “daders willen we laten inzien dat naroepen of sissen niet als compliment wordt gevoeld, maar als bedreiging“. De grote vraag blijft: hoe dan? Student & Starter ziet hierin mogelijkheden voor samenwerkingen met Utrechtse organisaties als Pretty Woman. Deze organisaties gaan over onderwerpen als consent en intimidatie het gesprek aan op scholen. Ook wil Student & Starter dat scholen het gesprek openen over racistische intimidatie op straat. Aan een uitspraak op straat liggen immers vaak bepaalde overtuigingen ten grondslag. Een school zou een veilige plek moeten zijn waar men met elkaar over deze overtuigingen in gesprek kan. Hoe eerder iemand geconfronteerd wordt met wat straatintimidatie met iemand kan doen, hoe groter de kans dat straatintimidatie in de toekomst voorkomen wordt.
Maak de weg naar hulpverlening duidelijk
Straatintimidatie, racisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken doet iets met je. Toch zijn de stappen die je kunt zetten als je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, nog onduidelijk. Student & Starter vindt daarom dat de gemeente een overzicht zou moeten opstellen van zorgprofessionals die klaar staan voor slachtoffers van intimidatie. Dit overzicht moet uiteraard duidelijk gecommuniceerd en gepromoot worden.
Stop huiselijk geweld
Geweld gedrag achter de voordeur is iets wat niet bij ons stadsie past. Slachtoffers krijgen opvang in het geval van huiselijk geweld, en daders riskeren een tijdelijk huisverbod. Toch is dit geen blijvende oplossing. Door oplossingen met een langdurig effect te bieden kan dit probleem effectief opgelost worden. Door trainingen voor geweldplegers verplicht te stellen in het geval van een melding en door het gezin te ondersteunen bij keuzes over financiële zaken helpen we mensen ook op de langere termijn.
Stop seksuele intimidatie op scholen
Scholen schieten tekort in de bestrijding van seksuele intimidatie en geweld. Wanneer seksueel geweld geconstateerd wordt, wordt er vaak lang gewacht voordat er gehandeld wordt, of wordt er zelfs niet gehandeld. Student & Starter stelde daarom al eerder vragen in de gemeenteraad, waarin zij het college verzocht in gesprek te gaan met onderwijsinstellingen. Een goede klachtenprocedure, laagdrempeligheid om ervaringen te melden en toereikende nazorg zijn volgens Student & Starter ontzettend belangrijk. Wij zijn van mening dat dit beter moet én kan. Over seksuele intimidatie en geweld praten doorbreekt de taboe, daarom vinden we dat ook de gemeente zich moet uitspreken over dit onderwerp.
Gemeente geeft het goede voorbeeld bij wangedrag
De gemeente geeft het goede voorbeeld als het gaat om (seksuele) intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Leidinggevenden worden uitgerust met expertise over het creëren van een veilige werkomgeving. Er komt een duidelijke procedure voor het melden van wangedrag en de gevolgen van wangedrag worden duidelijk vastgelegd. Bij herhaaldelijk wangedrag kan iemand worden ontslagen.
Geef studie- en studentenverenigingen handvatten om seksuele intimidatie te bestrijden
Schrikbarend veel Utrechtse studenten maken vormen van seksuele intimidatie of misbruik mee. Van bestuurders van studentenorganisaties kan niet verwacht worden dat zij uitgerust zijn om met dit soort zaken om te gaan. Eerder kwamen Utrechtse studentenverenigingen al met de actie #ThisIsHowWeDoIt: “geen ja is nee“. Student & Starter kan die betrokkenheid enorm waarderen en zou studentbestuurders graag uitrusten met meer handvatten met betrekking tot sociale veiligheid. Als het aan Student & Starter ligt, zorgen onderwijsinstellingen en gemeente er samen voor dat bestuurders of vertrouwenspersonen van verenigingen gepaste training kunnen krijgen. 
#9 Ama Boahene
#21 Onno Dickhoff
Dit stellen we voor
Nieuwkomers worden vanaf hun aankomst in Utrecht direct ondersteund
Utrecht is een gastvrije en verwelkomende stad en Student & Starter wil dat ook zo houden. Wij willen statushouders vanaf het moment dat zij hier arriveren, helpen bij hun integratie door middel van taallessen en buddyprojecten. Inkomen moet hierbij geen obstakel zijn en indien nodig worden dit soort activiteiten gecompenseerd door de bijzondere bijstand. Student & Starter wil statushouders zo snel mogelijk naar werk of onderwijs begeleiden. Zij dienen zo snel mogelijk een plek tussen de andere Utrechters te krijgen, zodat ze meteen mee kunnen doen in onze samenleving, verspreid over alle wijken in de stad. Ook dienen Utrechters gefaciliteerd te worden in het vinden van de weg naar het welkomhuis, door organisaties als Serve the City en Villa Vrede betere ondersteuning te bieden.
Maak ruimte voor psychische ondersteuning aan nieuwe Nederlanders
Vluchten uit je moederland gaat vaak gepaard met een hoop trauma’s en andere psychische problemen. Nieuwkomers kunnen de weg naar psychische hulp nog slecht vinden. Ook vergt de behandeling van nieuwkomers specialisme dat behandelaars nu vaak niet in huis hebben. Hoe behandel je immers iemand die niet bekend is met de begrippen “trauma“ of “depressie“? De gemeente dient de weg naar de psycholoog te versimpelen door informatie hierover aan te bieden in de meest gesproken talen van nieuwkomers. De GGD dient in haar capaciteit plekken in te ruimen voor nieuwkomers. Ook dient de GGD een cursusaanbod te ontwikkelen voor psychologen en psychiaters over het behandelen van nieuwkomers. We zetten daarom in op lobby richting het rijk om meer cultuursensitieve (en trauma) psychologen/behandel trajecten te realiseren. Zodat nieuwkomers niet alleen een dak boven hun hoofd krijgen en kunnen meedraaien in de maatschappij, maar ook de gelegenheid krijgen om te werken aan hun mentale gezondheid.
Kinderen mogen niet als tolk ingezet worden
Kinderen worden nog te vaak ingezet als tolk voor hun niet-Nederlandssprekende ouder, onder andere in de psychiatrie. Deze kinderen horen daardoor dingen die niet voor hun oren bestemd zijn en raken voor de rest van hun leven beschadigd. Student & Starter streeft naar een Utrecht waar kinderen nooit als tolk in gesprekken tussen ouder en overheid of zorginstanties worden ingezet. In contact met de gemeente dient een tolk beschikbaar te zijn. Ook dienen Utrechters die de taal niet machtig zijn aanspraak kunnen maken op tolkuren in de zorg.
“Noide?” “Njoede”? “Joetretsjt”? Help de international aan taalles!
Steeds meer internationale studenten en expats weten ons stadsie te vinden. Vaak willen zij integreren, maar werpt de Nederlandse taal een flinke barrière op. Hartstikke jammer! Het spreken van een taal zorgt immers niet alleen voor een gevoel van verbinding, maar zet ook poorten open om mee te doen in de maatschappij. Student & Starter wil daarom graag dat het gemeenteprogramma rondom Nederlands als Tweede Taal wordt uitgebreid en beter wordt gepromoot.
#10 Jelmer Becker
Dit stellen we voor
Beeldvorming vmbo en mbo
In de afgelopen raadsperiode heeft de gemeenteraad al een ambitiedocument opgesteld ten aanzien van het Utrechtse mbo. Student & Starter zou graag willen dat de gemeente ook met concrete acties komt om deze visie waar te maken. Ook zou de visie uitgebreid moeten worden naar het Utrechtse vmbo, waar de faciliteiten vaak slechter zijn dan voor havo/vwo binnen dezelfde school. Om die reden dient de gemeente Utrecht aan brede scholen alleen bouwvergunningen te verstrekken als alle schoolsoorten gelijkwaardige faciliteiten hebben. Ook dient de gemeente het goede voorbeeld te geven en mbo’ers die solliciteren naar beleidsfuncties niet direct aan de kant te schuiven, maar op hun merites te beoordelen.
#42 Youri den Besten
Dit stellen we voor
Passende ondersteuning op taal- en digitale vaardigheid
In de afgelopen raadsperiode presenteerde de Utrechtse rekenkamer het rapport Leren om mee te kunnen doen. Op basis van het rapport worden aan volwassenen basisvaardigheden onderwezen op het gebied van taal, rekenen en computers. In de aanpak mist echter focus op digitale burgerschapsvaardigheden, zoals het invullen van gemeenteformulieren. Deze specifieke vorm van digitale vaardigheden en taalvaardigheden kunnen extra uitdagend zijn. Wel zijn deze vaardigheden cruciaal om in basisbehoeften te voorzien. Ook hiervoor moet dus aandacht zijn in cursussen.
Meer studieplekken door de stad heen
Studenten zijn een belangrijk deel van de Utrechtse gemeenschap. Het lukt onderwijsinstellingen niet goed om te voldoen aan de vraag naar studieplekken. Student & Starter ziet daarom graag dat de gemeente haar vastgoed beschikbaar stelt als studieruimte, met het personeel dat daarbij hoort.
#14 Klaas Westdijk
#45 Steven Menke
Dit stellen we voor
Uitbreiding van de U-pas
Student & Starter is voorstander van een U-pas voor alle Utrechters, zodat de bijklank van een “armoedepas“ verdwijnt. Wel moeten de faciliteiten die met deze pas worden aangeboden inkomensafhankelijk zijn en stijgen in gradaties. Kortom: de U-pas ga je nodig hebben als je een cursus wilt volgen bij Parnassos, maar niemand weet hoeveel geld jij van de gemeente op je U-pas gestort krijgt. Alle huishoudens in Utrecht moeten na betaling van hun vaste lasten voldoende leefgeld overhouden. Student & Starter wil daarom dat de voordelen van de U-pas worden uitgebreid. Zo moet het mogelijk zijn voor minder draagkrachtige U-pashouders om goedkoper een ID-bewijs aan te vragen, om goedkoper met het OV te reizen, te internetten en te sporten. Ook zouden chronisch zieken die in armoede leven met de U-pas een deel van hun eigen risico terug moeten krijgen. Iemands gezondheid zou immers niet gebukt mogen gaan onder diens portemonnee.
Breek het stigma rondom armoede
Veel mensen die het zwaar hebben trekken niet op tijd aan de bel. Veel Utrechters leven uit schaamte in stille armoede. Student & Starter wil het stigma rondom armoede en schulden verbreken met een doelgerichte campagne. Utrechters dienen daardoor eerder aan de bel te trekken bij het buurtteam, zodat ze eerder uit schrijnende situaties geholpen worden.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder: werk samen met maatschappelijke partners
Scholen, bedrijven en organisaties kunnen ontzettend veel maatwerk leveren op het gebied van armoede. Student & Starter wil daarom graag inzetten op een armoedecoördinator. Deze coördinator kan ervoor zorgen dat de juiste organisatie in staat is om het juiste maatwerk te leveren. Daarbij verdienen organisaties en stichtingen waar de gemeente op rekent structurele financiering.
Een tweedehands tablet/laptop voor ieder kind
Digitale leermiddelen zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. Helaas heeft niet elke ouder de financiële middelen om hier de faciliteiten voor aan te schaffen. De gemeente dient daarom de doorstroom van tweedehands digitale middelen van Utrechters naar schoolgaande kinderen te faciliteren. Hierdoor kan ieder kind volwaardig meedoen in het onderwijs.
Investeer in data en onderzoek
Data staat gelijk aan kennis. Met een slimme dataspeurtocht kan de gemeente uitvinden wat beleid rondom armoede voor effect heeft. En dat is hard nodig: de gemeente heeft daar namelijk nog weinig zicht op. Door in te zetten op onderzoek krijgen zowel de gemeente als maatschappelijke partners nuttige inzichten. Student & Starter wil daarom een grootschalig onderzoek naar het armoedeprobleem in Utrecht.
#35 Niels Peuchen
Dit stellen we voor
Neem een voorbeeld met een hoger minimumloon
Mensen kunnen nauwelijks rondkomen van het huidig minimumloon. Student & Starter vindt dat de gemeente zelf het goede voorbeeld moet nemen met een minimumloon van veertien euro per uur voor alle werknemers en opdrachtnemers. Volgens FNV en Nibud kunnen mensen met dit bedrag fatsoenlijk rondkomen. Zij worden koopkrachtiger – goed voor de economie dus! De gemeente moet het goede voorbeeld geven door hier voor haar eigen werknemers het voortouw in te nemen. Ook dient de gemeente lokale bedrijven te stimuleren met een gemeentelijk certificaat voor een fatsoenlijk minimumloon.
Onbetaalde werkervaringsplekken moeten verdwijnen
Meer dan een kwart van de jongvolwassenen heeft moeite met rondkomen en een op de vijf voelt zich vaak gestrest door diens financiële situatie. Studenten kunnen door hun drukke onbetaalde stage vaak geen andere baan nemen. Student & Starter vindt daarom dat iedereen die werkervaring opdoet binnen een organisatie daar ook een eerlijke vergoeding voor moet krijgen. Hierdoor zijn jongvolwassenen beter in staat om zich in het levensonderhoud te voorzien, kan de studieschuld beperkt blijven en kunnen we (financiële) stress bij deze groepen reduceren. De gemeente moet hier op sturen bij instellingen die (deels) door de gemeente gefinancierd worden en ondernemers die gebruik maken van gemeentelijk vastgoed.
Breid de pilot basisinkomen uit
Het basisinkomen biedt een vangnet voor alle Utrechters zodat zij vanuit een stabiele basis hun talenten in kunnen zetten voor de stad en haar inwoners. De gemeente heeft met steun van Student & Starter al eerder een pilot verplichtingsvrije bijstand gestart, met positieve effecten op uitstroom naar een baan. Student & Starter ziet effecten op de arbeidsmarkt echter niet als enige goede argument voor een basisinkomen. Student & Starter gaat er vanuit dat iedereen die kan werken, ook wil werken. Slechts een zeer kleine groep mensen is ‘principieel lui’, en daar moet beleid niet op gebaseerd zijn. Het basisinkomen geeft mensen meer kans op zelfontplooiing zonder tegenprestatie, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk of mantelzorg. Kortom: zet door met het basisinkomen onderzoeken in Utrecht!
Stop met financiële straf op samenwonen
Hebben jij en je partner beiden een uitkering? Dan word je flink gestraft als je gaat samenwonen. Dat heet de kostendelersnorm. Ga je samenwonen, dan verlies je gezamenlijk 30% van de uitkering. Door inkomensverlies wordt samenwonen onmogelijk gemaakt. Student & Starter vindt dit een slechte ontwikkeling. Samenwonen moet gewoon mogelijk zijn als stel. Zo worden woningen ook nog eens efficiënter gebruikt. In Amsterdam loopt al een pilot, waarbij bijstandsontvangers mogen samenwonen zonder financiële straf. Hier moeten we ook in Utrecht zo snel mogelijk werk van maken.
#27 Mats Vrijaldenhoven
Dit stellen we voor
Iedereen moet een dak boven zijn hoofd hebben
Er is te weinig daklozenopvang in Utrecht. Vooral tijdens de koude winters zorgt dit voor mensonterende situaties. Een dak boven je hoofd is een mensenrecht. Student & Starter wil meer investeren in daklozenopvang om het aantal beschikbare bedden te vergroten.
Leg nadruk op persoonlijke aandacht
Dakloosheid kan worden opgelost. Die conclusie trekken onderzoekers die de Utrechtse daklozengemeenschap hebben bestudeerd. Als de gemeente investeert in goede begeleiding en toegankelijke sociale huur, hoeveel veel daklozen niet meer op straat te wonen. Ook dienen de structurele problemen, zoals verslaving en psychische problemen, worden aangekaart met meer persoonlijke begeleiding. Deze persoonlijke begeleiding is ook voor ex-daklozen relevant, zodat men niet opnieuw op straat belandt.
Meer aandacht voor dakloze jongvolwassen
Het aantal dakloze jongeren is over het afgelopen decennium verdrievoudigd. Bij Student & Starter maken we ons daar enorm zorgen over. Wij vinden dat de gemeente preventieve maatregelen moet treffen in plaats van wachten totdat het te laat is. Iemand die vreest het dak boven het hoofd te verliezen, dient de weg naar het buurtteam te kunnen vinden. De gemeente de bekendheid van het buurtteam onder jongeren stimuleren, zodat hulp niet pas geboden kan worden als iemand diens huis al uit is gezet.
Investeer in passende dagbesteding en nacht-/dagopvang
Wie geen huis heeft om in te wonen, zou niet genoodzaakt moeten zijn om de hele dag op straat rond te hangen. Toch blijkt er steeds vaker geen maatschappelijk werk of andere dagbesteding beschikbaar te zijn voor dak- en thuislozen. Student & Starter wil daarom dat de gemeente meer ondersteuning biedt aan organisaties als Roads, die dak- en thuislozen een fijne plek in de maatschappij geven door ze dagbesteding te bieden.
#9 Ama Boahene
Dit stellen we voor
Zet de schuldenaanpak voort
Van zeven procent van de Utrechters is al bekend dat ze kampen met problematische schulden, maar door schaamte en angst is dit cijfer zeer waarschijnlijk een onderschatting. Het percentage van Utrechters met problematische schulden kan wel oplopen tot tot twintig procent. Volgens Student & Starter is het aanpakken van stille armoede, en daarbij schulden, een belangrijk punt. Wij ondersteunen daarom het programma Actie Agenda Utrechters Schuldenvrij.
Focus op vroegsignalering
Als de gemeente samenwerkt met Utrechtse instanties als waterbedrijven, verhuurders en energiebedrijven, kan problematiek vroeg gesignaleerd worden. Voordat een aanmaning wordt gestuurd, dient er eerst persoonlijk contact opgenomen te worden. Vaak is er niet alleen sprake van bijvoorbeeld vergeetachtigheid waardoor rekeningen onbetaald blijven, maar zit er veel meer achter. Student & Starter vindt dat het menselijke aspect vaak niet voldoende meeweegt. Mensen die (mogelijk) in armoede vallen moeten eerder in het zicht komen. Mensen die hun baan (dreigen te) verliezen, moeten vroegtijdig hulp krijgen om zo weer zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te komen. Ook moet de gemeente scholingstrajecten ondersteunen.
#11 Stijn Scholten
#40 Mouad Ahdi
Dit stellen we voor
De raad beschikbaar, transparant & doorzoekbaar
Op dit moment wordt info over de gemeenteraad namelijk ontransparant en ondoorzoekbaar gepubliceerd. Student & Starter vindt dat het kunnen volgen van de politiek bij het fundament van de democratie hoort. Bij raadsstukken dient daarom een aantrekkelijke lekensamenvatting geleverd te worden. Ook dienen stukken van de gemeenteraad opgeleverd te worden in een goed doorzoekbaar systeem.
Beloftes versus stemgedrag zijn meetbaar
Maar weinig Utrechters weten wat volksvertegenwoordigers doen met de stem die ze van je krijgen. Dat is in het Utrecht van vandaag ook bijna niet te controleren. Student & Starter ziet graag dat Utrecht als eerste Nederlandse stad een accountabilityplatform start, waarin het stemgedrag van elk raadslid visueel wordt weergegeven. Ook dient dit platform te voorzien in laagdrempelige vraag- en antwoordmogelijkheden tussen burger en politici. Het Griekse VouliWatch of het Duitse Abgeordnetenwatch kunnen daarvoor als inspiratie dienen.
#20 Ingrid Weerts
Dit stellen we voor
Appticipatie
Van Student & Starter hoeven manieren om mee te doen helemaal niet zo formeel te zijn als een referendum. Elke Utrechter zou via een app iets te zeggen moeten hebben over diens eigen buurt, wijk en stad. Met één klik op de knop zou je als Utrechter moeten kunnen stemmen over voorstellen, voorstellen voor je wijk of buurt in moeten kunnen dienen en een verzoek tot een lokaal referendum moeten kunnen ondersteunen. Het is hoog tijd voor een gemeenteraad die niet afwacht tot burgers zelf met input komen, maar die juist actief vraagstukken voorlegt aan inwoners. Concreet zet Student & Starter in op de volgende dingen: ● Polls: laat burgers met één klik op de knop stemmen op verschillende opties in concrete situaties, zoals de inrichting van je buurt of wijk. ● Ideeëngeneratie: laat inwoners oplossingen aandragen voor problemen die de gemeenteraad identificeert en op elkaars voorstellen stemmen. ● Pitchpodia: laat mensen in de vorm van pitches of één alinea tekst een nieuw plan voor de stad presenteren. Laat Utrechters hier vervolgens over stemmen. ● Enquêtes: onderzoek nuances in de mening van burgers met uitgebreidere onderzoeken. ● Burgerbegroting: laat burgers stemmen over wat prioriteit dient te krijgen in de voorjaarsnota. ● Eenvoudige steun aan burgerinitiatieven: wie wil dat iets op de agenda van de gemeenteraad komt, kan een burgerinitiatief indienen. Deze initiatieven dienen met één druk op de knop te kunnen worden ondersteund. ● Maak gebruik van data: biedt burgers objectieve informatie aan over wat er in de stad speelt. ● Visualisaties: maak complexe gemeentekwesties begrijpbaar door ze duidelijk te visualiseren wanneer burgers om een mening wordt gevraagd. ● Appticipatiecursussen: de gemeente dient ervoor te zorgen dat iedereen die met appticipatie mee wil doen, kan leren om te gaan met de digitale middelen die daarvoor nodig zijn.
Via de G1000 meepraten over de stad vanaf twaalf jaar
Er zijn weinig representatievere manieren van de mening van de stad peilen, dan een grote groep willekeurige Utrechters direct vragen om hun mening over een kwestie. Student & Starter probeerde er daarom in de afgelopen raadsperiode al voor te zorgen dat Utrecht een G1000 krijgt. Dat is een systeem waarbij duizend willekeurige Utrechters worden uitgenodigd om hun mening te geven over een bepaald onderwerp. Student & Starter wil dat Utrecht haar burgers vanaf twaalf jaar selecteert voor G1000-bijeenkomsten.
Meepraatpalen
Input geven moet niet alleen weggelegd zijn voor mensen die de app weten te vinden. Om deze reden dient de gemeente “meepraatpalen“ te ontwikkelen, waarmee burgers met één druk op de knop hun mening kunnen geven over een gemeentekwestie. Naast dat het überhaupt wenselijk is om als politiek actief de samenleving om input te vragen, kunnen deze palen ook worden ingezet om gericht input op te halen in buurten waar mensen de gemeente minder goed weten te vinden. Meepraatpalen in buurten waar de opkomst bij verkiezingen laag ligt, bijvoorbeeld, of palen op studentencomplexen, om kwesties specifiek onder studenten te peilen.
Kinderdemocratie
De gemeente besluit een heleboel dingen voor kinderen. Welke speeltoestellen er in de wijk geplaatst worden, bijvoorbeeld. Voor kinderen is het lastig om zich politiek uit te spreken. Naast dat gemeentepolitiek voor volwassenen al vaak lastig te doorgronden is, hebben kinderen ook simpelweg geen stemrecht. Student & Starter denkt dat kinderen prima een mening kunnen vormen over onderwerpen die echt alleen kinderen aangaan, zoals de inrichting van speeltuinen. Daarom wil Student & Starter graag experimenteren met kinderdemocratie, waarbij de gemeente de mening van basisschoolkinderen meeneemt in kindspecifieke beslissingen.
#32 Kevin van Dijk
Dit stellen we voor
Geef buurtbewoners buurtrechten
Iedereen kan een lobby starten bij de gemeente, maar écht eigenaar zijn van je wijk of buurt, dat is in 2022 helaas nog nauwelijks werkelijkheid. Student & Starter ziet graag dat bewoners voelen dat ze iets te zeggen hebben over hun omgeving en vertrouwt Utrechters met de rechten die daarvoor nodig zijn. Student & Starter wil daarom dat elke buurt een buurtbudget krijgt, waarmee inwoners zelf iets moois mogen maken van hun buurt. Ook wil Student & Starter buurtbewoners het recht geven om een bod te doen om een publieke taak van de gemeente over te nemen, openbare ruimte of gebouwen te gaan beheren en met plannen te komen om de openbare ruimte in te richten.
#17 Derk Stegeman “Verzamelde data gaat over de inwoners van Utrecht en daarmee moeten zij ook zeggenschap hebben over deze data. Want op deze manier kan data ook ingezet worden voor maatschappelijke meerwaarde.”
Dit stellen we voor
Jaarlijkse ICT-stresstest instellen om de privacy en veiligheid van gegevens te waarborgen
Met steeds meer gedigitaliseerde systemen en opslag van data van burgers, moet de gemeente kunnen waarborgen dat haar systemen veilig zijn en blijven. Daarom wil Student & Starter een jaarlijkse ICT-stresstest instellen waarbij gekeken wordt of hackers buiten de deur worden gehouden, of er wel de juiste zorg wordt gedragen voor de goede en veilige opslag van data en of de digitale dienstverlening goed bereikbaar is. Als de gemeente het niet doet, doen criminelen het wel.
Inzichtelijk maken wat er met onze data gebeurt en met wie het wordt gedeeld
Datalekken zijn aan de orde van de dag. Student & Starter vindt dat de gemeente Utrecht moet kunnen aantonen dat ze er alles aan doen om data veilig te stellen. Daarnaast moet de gemeente inzichtelijk maken wat er precies met de data van haar inwoners gebeurt. Het moet duidelijk zijn welke instanties je data gebruiken, zodat je als inwoner grip hebt op persoonlijke gegevens. Als burger moet je via een inlogportal je gegevens kunnen inzien, en indien nodig direct kunnen aanpassen of, indien mogelijk, verwijderen. Net als andere instanties die je data gebruiken, krijgt de gemeente ook alleen de data te zien die ze nodig heeft.
Meer camera’s staat niet per se gelijk aan meer veiligheid
In het afgelopen jaar heeft de burgemeester het aantal gemeentelijke camera’s in Utrecht verhoogd. Hoewel criminaliteit op plekken waar camera’s zijn opgehangen is afgenomen, denkt Student & Starter niet dat het ophangen van meer camera’s de stad per definitie veiliger maakt. Voordat het aantal camera’s opnieuw mag verhogen, moet eerst duidelijk worden of criminaliteit niet simpelweg verplaatst naar andere plekken in de stad. Tot die tijd vindt Student & Student de privacyinvestering niet opwegen tegen de onbewezen toegevoegde waarde van cameratoezicht.
#39 Kristin van der Veen
Dit stellen we voor
Data en digitalisering!? Maak het begrijpelijk voor iedereen
Datagedreven werken, Blockchain en Internet of Things. Voor veel inwoners zijn dit niet te begrijpen begrippen. We moeten het begrijpelijk maken voor iedereen zodat ook jouw buurvrouw van 81 jaar straks begrijpt wat de invloed van digitalisering is op haar leven. En lukt het dan toch niet om digitaal formulieren op te sturen naar de gemeenten? Dan is er altijd een offline alternatief.
De gemeente mag niet vragen naar onnodige informatie
De gemeente vraagt nog te vaak naar informatie die niet nodig is om een vraag te beantwoorden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het vragen naar een telefoonnummer of het onnodig vragen naar het geslacht. Student & Starter vindt dat de gemeente nooit mag vragen naar informatie die niet nodig is om een vraag te beantwoorden.
Innovatie bevorderen door beschikbare data vrij te geven
De gemeente Utrecht biedt steeds meer diensten digitaal aan en bezit daardoor ook meer data van haar inwoners. Om innovatie te bevorderen moeten ook inwoners en organisaties gebruik kunnen maken van deze data. Daarom wil Student & Starter dat de gemeente Utrecht zoveel mogelijk geanonimiseerde data beschikbaar maakt. Door externe partijen verzamelde data in opdracht van de gemeente behoort toe aan de inwoners. De gemeente moet deze data in bezit hebben. Dit versterkt de datapositie van de gemeente. De gemeente kan zo de data op een goede manier inzetten voor de inwoners van inwoners Utrecht.
We zetten in op techbedrijven, en maken van Utrecht de gamehoofdstad van Nederland
De game- en techsector groeit nog steeds als kool. Utrecht is al de thuisbasis voor een hoop geweldige bedrijven en start-ups, maar er is ruimte voor meer. We willen dat Utrecht de gamehoofdstad van Nederland wordt. We hebben het talent al in huis, met de gametechnologie- en designtalenten van de onderwijsinstellingen in de stad. Groei stimuleren in deze sector is goed voor de economie en zet Utrecht op de kaart. Initiatieven zoals UtrechtInc., JIM en de Dutch Game Garden verdienen ondersteuning van de gemeente, omdat zij hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Ook willen we dat de gemeente zich inspant om e-sportsevenementen en -conventies naar de stad te halen, bijvoorbeeld door middel van subsidieverlening en het verbeteren van het vestigingsklimaat voor deze sector.
#10 Jelmer Becker
#37 Peter Nafzger
Dit stellen we voor
Versimpel het digitale doolhof
Als je op de website van de gemeente zoekt naar regels, het aanvragen van je paspoort of het aangeven van een ongeboren kindje, kan het soms aanvoelen als een digitaal doolhof. Student & Starter vindt dat de gemeente haar dienstverlening radicaal dient te versimpelen. Utrechters die hun weg niet vinden op de website of een vraag hebben aan de gemeente, moeten altijd door ‘echte mensen’ worden geholpen. Dat klinkt heel erg logisch, maar we zien dat steeds meer informatie en besluiten uitsluitend digitaal aangeboden worden.
Communiceer beter wat er mogelijk is
Mogelijkheden die de gemeente biedt zijn pas nuttig als mensen ook weten dat ze bestaan. Wist jij bijvoorbeeld dat de gemeente gratis een geveltuintje op je stoep komt plaatsen op aanvraag? Of dat je een aanvraag kunt doen voor een fietsenrek in je straat? Wat Student & Starter betreft communiceert de gemeente duidelijker welke mogelijkheden inwoners hebben om hun straat, buurt of stad op te knappen. De gemeenteraad geeft daarbij het juiste voorbeeld. We investeren daarom in de ondersteuning van politieke partijen, met name in het betrekken van inwoners. En dan niet de usual suspects die de gemeente wel weten te vinden. Veel liever zien we veel meer jongeren die zich bemoeien met alles wat er in hun stad gebeurt.
Werkzaamheden of grootschalige evenementen worden proactief gecommuniceerd
Irritatie richting de gemeente komt vaak voort uit onduidelijke of zelfs afwezige communicatie. Student & Starter vindt het belangrijk dat de gemeente Utrecht helder, eerlijk en vroegtijdig communiceert. Bijvoorbeeld door informatie over de wegwerkzaamheden in de wijk, de aanstaande Singelloop of het renoveren van een pand.
#47 Tim Homan
Dit stellen we voor
Vervuiler betaalt
We vergroenen de gemeentelijke lasten en zorgen ervoor dat het bedrijfsleven en (groot)grondbezitters bijdragen aan de kosten van de energietransitie. Ook geven we ondernemers en inwoners financiële prikkels/stimulansen om te verduurzamen.
Eerlijkere afvalstoffenheffing
We houden met de afvalstoffenheffing onze stad schoon en leefbaar. Het aantal eenpersoonshuishoudens draagt nu onevenredig veel bij. De heffing zal beter gebaseerd moeten worden naar het aantal personen in een huishouden en de aangeboden hoeveelheid (gescheiden) afval.
Investeren en innoveren voor de toekomstige generatie
Onze stad groeit, en om ook toekomstige Utrechters de beste voorzieningen te bieden, blijft de stad investeren. Dit betekent dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt door te investeren in maatschappelijke projecten. In de huidige (nasleep van de) coronacrisis, deinzen we hiervoor niet terug. Dat betekent echter wel dat de gemeente in betere tijden buffers zal moeten opbouwen om de investeringen terug te verdienen.
Signalen naar Den Haag: meer geld en meer zeggenschap over het geld
De decentralisaties van afgelopen jaren hebben gemeenten verantwoordelijk gemaakt voor bijvoorbeeld de jeugdzorg. De budgetten hiervoor zijn echter ontoereikend. Op deze manier zijn decentralisaties afgekapte bezuinigingen geweest. Den Haag zal meer geld moeten investeren in gemeenten. En daarnaast geen nieuwe decentralisaties zonder voldoende geld.
Inzetten op lokale belastingen
We pleiten voor meer mogelijkheden voor lokale belastingen. Zo kun je de lokale democratie versterken, verminder je de afhankelijkheid van het Rijk en kun je als gemeente mét inwoners bepalen waar je het geld van inwoners in wilt investeren.
Betalen voor ruimte
De parkeertarieven verhogen we op de plekken waar auto’s het straatbeeld onnodig domineren.
Privacyverklaring