Auteur Kristin van der Veen

Zorg en welzijn

Zorgconferentie Utrechtse student: een goed begin

07.09.2018

Afgelopen woensdag bezochten Eva en Kristin de door Stichting Utrecht Oost GEZond georganiseerde Conferentie 'Zorg(en) voor de Utrechtse student’.
 

Op deze conferentie konden workshops worden bezocht over bijvoorbeeld verslavingen, de bereikbaarheid van zorg en de toenemende mate van stress en burn-outs onder studenten.
 

Het was een drukbezochte conferentie waar naast veel zorgprofessionals, gelukkig ook veel studenten en studentenvertegenwoordigers aanwezig waren. Het is goed om te zien hoe de verschillende groepen voor het eerst samen kwamen voor dit onderwerp. Hetgeen direct tot veel mooie gesprekken leidde. Wel was het duidelijk dat er nog veel te doen is om te zorgen dat studenten beter worden opgevangen met mentale en/of fysieke problemen.
 

Hele concrete problemen zijn bijvoorbeeld dat studenten zich vaak vergeten aan te melden bij een Utrechtse huisarts, of moeilijk de weg naar hun buurtteam weten te vinden. Ook kampt de Studentenpsycholoog van de Universiteit Utrecht met lange wachttijden.
 

De geestelijke gezondheid van studenten is de laatste tijd gesprek van de dag. Toch is er nog veel onduidelijkheid over de omvang van de groep die rondloopt met deze problemen, hoe de problemen ontstaan en wat er aan gedaan kan worden.
 

Wat wel heel duidelijk is, is dat alle instanties om studenten heen (gemeente, universiteit, huisartsen en zorgverleners) echt beter moeten gaan samenwerken om deze groep goed in kaart te brengen om de juiste zorg op het juiste moment te kunnen bieden.
 

Student & Starter wil zich daar ook politiek heel hard voor maken. Het is dan ook de bedoeling hier in de gemeenteraad nog vaak op terug te komen.

 

Zie ook: Een generatie dreigt op te branden

Zie ook: Aandacht voor opgebrande jongeren