Auteur Ties de Theije

Wonen

Zonder de 'klassieke' studentenkamers lossen we het tekort niet op

04.10.2018

De klassieke studentenkamer vs zelfstandige woningen

Vandaag wordt er door de gemeenteraad weer gedebatteerd over studentenhuisvesting. Student & Starter heeft drie speerpunten: meer klassieke kamers, aandacht voor huisvesting van internationale studenten en meer mandaat voor het huurteam.
 

Onzelfstandige studentenhuisvesting

Onzelfstandige studentenhuisvesting, de ‘klassieke’ studentenkamer. Wooncomplexen als de IBB, van Lieflandlaan, Tuindorpwestcomplex en Cambridge zijn voorbeelden van onzelfstandige studentenwoningen. Iedereen heeft een eigen kamer, maar keuken en sanitaire voorzieningen worden gedeeld. Op deze manier kan je relatief goedkoop veel studenten huisvesten op een kleinere oppervlakte en het is nog gezellig ook.
 

Zelfstandige woningen

Helaas zetten projectontwikkelaars bij de bouw van studentenwoningen momenteel in op 80% zelfstandige units. Dat wil zeggen: een studio(tje) of appartement met daarin eigen keuken en badkamer. Naast dat op deze manier de beschikbare ruimte minder efficiënt gebruikt wordt, zijn zelfstandige woningen meestal te duur voor studenten. Zeker voor studenten onder de 23 jaar die nog geen huurtoeslag kunnen aanvragen.
 

De overheid wil dat studenten sneller door hun studie heen gaan. Dat betekent dat veel jongeren op hun 23ste überhaupt geen student meer zijn. Waardoor de grootste groep nooit in aanmerking komt voor die zelfstandige studentenkamers.
 

De internationale studenten

Ook de woningnood onder internationale studenten is schrijnend. Om dit probleem ooit op te kunnen lossen is intensievere samenwerking tussen gemeente, huisvesters en onderwijsinstellingen nodig. De discussie gaat nu te vaak over wie van deze drie partijen precies verantwoordelijk is, maar uiteindelijk zullen ze het echt samen moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld door afspraken te maken bij nieuwbouwprojecten over een deel van de studentenwoningen dat je voor internationals reserveert.
 

Het Huurteam

Het Huurteam doet supergoed werk! Het Huurteam strijd voor eerlijke huurprijzen, fatsoenlijke woonruimte en goed verhuurderschap. Ze komt bij je langs om je woning of kamer op te meten. Er wordt gekeken naar de grootte en voorzieningen van de woning, de grootte en aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimte en voorzieningen en eventuele aftrekpunten. Ook kijkt het huurteam naar achterstallig onderhoud en gebreken en wordt het huurcontract onder de loep genomen. Aan de hand van de gegevens berekent het Huurteam de eerlijke maximale huurprijs die aan verhuurder mag vragen.
 

Het huurteam kost de gemeente per jaar 230 duizend euro, maar levert ons het dubbele aan huurverlaging op. Tot nu toe kan het Huurteam alleen ingrijpen als ze worden benaderd door een huurder. Student & Starter wil het huurteam uitbreiden zodat ze ook zelf actief huurders kan gaan aanschrijven. Vooral huurders van de notoire huisjesmelkers moeten hierbij het target zijn. Zo moeten we nog massaler huurverlagingen kunnen realiseren en huisjesmelkers nog harder aanpakken.