Auteur Koen Hoogendoorn

Wonen Cultuur

Wolvenplein update

19.07.2019

Foto: Koen Hoogendoorn

 

Onlangs werd bekend dat de voormalige Penitentiaire Inrichting ‘Het Sticht’, ook wel bekend als Wolvenplein, gaat worden verkocht. Momenteel huisvesten zzp’ers in de oude ‘gevangenis’, maar wat gaat er na de verkoop met deze plek gebeuren? De gemeente heeft een visiedocument opgesteld om vast te leggen wat er mogelijk is met het karakteristieke rijksmonument wat recht aan de Utrechtse Singel is gelegen. Volgens Student & Starter staat de gemeente in het visiedocument echter te weinig stil bij de sociaal-maatschappelijke waarde die deze plek kan dienen.

 

Wolvenplein ligt aan het einde van het rondje van de singel, tegenover het Griftpark en zou daarmee een mooie ontmoetingsplaats voor Utrechters kunnen vormen. In het visiedocument wordt dit erkend, Wolvenplein zou volgens de gemeente een plek moeten worden voor alle Utrechters. Het ligt echter op een vrij rustige locatie in de binnenstad, en de bewoners zouden dit het liefst ook zo willen houden; dus geen terrassen bijvoorbeeld aan de voorzijde.

 

Openbaar 

Desalniettemin wil de gemeente dat het gebouw op zijn minst gedeeltelijk openbaar toegankelijk zal zijn voor publiek. Verder blijft de gemeente wel vrij vaag met wat voor functies dit openbare gedeelte dan zou krijgen. Uiteenlopende functies als horeca, cultuur, hotel en werkplekken worden genoemd zonder concreet te worden. Dit mag wat Student & Starter betreft wat concreter.

 

Maatschappelijke functie

Volgens Student & Starter is echter het belangrijkste dat Wolvenplein ook een maatschappelijke functie krijgt. Dit kan bijvoorbeeld met een horecaonderneming waar met voormalig gedetineerden in de keuken en bediening (zoals Heilige Boontjes in Rotterdam), wat tevens een knipoog zou zijn naar het verleden van het rijksmonument. Op die manier zou Wolvenplein een recreatief doel dienen, maar ook een maatschappelijk doel.

 

Rust, Reuring & Return

Student & Starter wil dit terugbrengen in het drieluik ‘Rust, Reuring & Return’. Rust en reuring zijn al opgenomen in het visiedocument, door middel van een afgesloten plek voor woningen en ontspannen en daarnaast openbare gedeeltes met mogelijkheden tot reuring. Return staat voor de maatschappelijke functie die Wolvenplein volgens Student & Starter dient te hebben. Met name de reuring en return mogen nog verder worden aangescherpt in het visiedocument, het blijft momenteel namelijk te vaag.