Auteur Tim Homan

Wonen

Werkbezoek The Student Hotel: huurrecht zou het helemaal afmaken

10.05.2019

Afgelopen woensdag zijn raadsleden langs geweest bij The Student Hotel. Laat ik duidelijk zijn, Student & Starter is geen fan. The Student Hotel kiest ervoor studenten een hotelovereenkomst aan te bieden. Dit betekent dat deze studenten geen huurrecht hebben, dus geen eerlijke huurprijs, geen bescherming tegen huisvredebreuk en geen mogelijkheid tussentijds op te zeggen. De gevolgen zijn dat je voor een kamer in The Student Hotel bijna 1000 euro huur per maand betaald, dat je laptop kan worden meegenomen uit je kamer als je vergeet op tijd te betalen en dat bij tussentijdse opzegging je een boete betaalt van 350 euro en 70% van je huur moet doorbetalen.

 

Huurrecht

Tegelijkertijd zie je dat andere ‘studentenhotelconcepten’ zich wel gewoon aan het huurrecht houden. Neem bijvoorbeeld Hotel Casa of The Student Experience, ook studentenwoningen met veel voorzieningen erbij en gewoon vallend onder het huurrecht. Een stuk goedkoper ook daardoor (Casa: €460, Experience: €580). Logischerwijs zouden wij hier graag één lijn in trekken, al die studentenhotels hebben zich te houden aan het huurrecht. Anders ontstaat het risico dat studentenhuisvesters voortaan de hotelbusiness in gaan, want als hotel kan je studentenkamers opeens veel duurder verhuren.

 

Motie en Jaarbeursplein

Om hiervoor te zorgen dienden we vorig jaar de motie ‘Ook bewoners van een studentenhotel hebben huurrecht’ in. Deze motie is toen aangenomen door een meerderheid van de raad, wat betekent dat ook The Student Hotel zich aan het huurrecht zal moeten houden in Utrecht. Vorige week werd aangekondigd dat The Student Hotel graag zou komen met een vestiging in Utrecht op het Jaarbeursplein. Wat mij betreft gaat dat alleen gebeuren onder de voorwaarde dat bewoners van het The Student Hotel huurrecht krijgen.

 

Tijdens het werkbezoek afgelopen woensdag zijn we rondgeleid door The Student Hotel in Amsterdam Oost. Op zich een hartstikke leuke plek met veel mooie voorzieningen. Tijdens het werkbezoek is uitgebreid discussie gevoerd en we zijn het zeker niet eens geworden. Student & Starter blijft dan ook inzetten op het afdwingen van huurrecht in The Student Hotel. Juist dat huurrecht zou zo’n mooie plek helemaal afmaken.