Auteur Kristin van der Veen

Vrije tijd Horeca

Waarom Utrecht meer horeca nodig heeft

19.04.2018

Het is een mooie donderdagmiddag in april. Een graadje of 18, een voorzichtig zonnetje en de wind is gaan liggen. Ik fiets de stad in, over de Neude, naar de Ganzenmarkt. Elke lente in Utrecht zie ik het weer gebeuren. Na een lange winter verscholen in hun warme nestjes, komen de Utrechters massaal als stokstaartjes uit hun holletje gekropen. De eerste met enige twijfel, maar al snel zie je hele hordes langs de terrassen op de uitkijk staan. Op de uitkijk? Ja, want een plekje op een zonnig terrasje bemachtigen is nog niet zo makkelijk in de Utrechtse binnenstad.

 

Dringen geblazen

Iedereen die wel eens op een zonnige doordeweekse middag een plekje op het terras heeft willen scoren, kent het probleem: alle stoelen zijn bezet en iedereen die zit, peinst er niet over zijn plekje te vergeven. Ikzelf heb bijvoorbeeld maar één keer in alle jaren bij Lefebvre een krukje kunnen bemachtigen. De Utrechtse horeca kan het grote aantal (terras)bezoekers in de binnenstad niet meer aan. Utrecht groeit, maar de vele leuke wijkcentra boksen (opzich ook best wel logisch) niet op tegen de charme en centrale ligging van de binnenstad.

 

Marktwerking, toch?

Hoe zit het dan met het vraag-aanbodmechanisme? Je zou verwachten dat als er meer vraag is naar horeca, die ook zal worden beantwoord. Maar logischerwijs is de binnenstadse horeca niet bepaald een vrije markt. De gemeente Utrecht heeft door middel van vergunningen en bestemmingsplannen al tijden een dikke vinger in de pap met het bepalen van welke horeca waar komt. De huidige politieke lijn is daarin zelfs vrij conservatief. Op zich is daar niks mis mee. Niemand zit te wachten op een wildgroei van wafelshops en snackbars.

 

Was will das Utrechter?

Toch vraag ik mij af hoeveel het huidige beleid rekening houdt met wat de Utrechters willen van hun binnenstad. Als we nu eens goed kijken naar hoe we de stad nog gezelliger kunnen maken, met een plekje op het terras voor iedereen, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan het eindelijk weghalen van die parkeerplekken op Janskerkhof. Een prachtig historisch plein waar ik mezelf al prima zie zitten op een terrasje onder de schaduw van de bomen. Ook moeten we kritisch zijn op het huidige beleid. Strookt dit met de groei van de stad als geheel en de verwachte druk op de binnenstad?

 

De binnenstad moet juist een plek blijven om met je stadsgenoten te relaxen en te genieten. Een levendige stad die het historische karakter respecteert maar met alle aandacht voor de horecabehoeften van alle Utrechters.

 

Heb jij hier ideeën over, of wil je graag meepraten over een toekomstbestendige binnenstad? Laat het me dan weten via kristin.vanderveen@studentenstarter.nl