Auteur Tim Homan

Wonen

Waarom Friends een revolutionaire serie is

25.06.2018

Al een stuk of vijf keer heb ik de tien seizoenen van friends uitgekeken. Vooral ter ontspanning is het heerlijk om even zo’n aflevering van twintig minuten weg te kijken. Toch gaf deze serie in de jaren ‘90 ook gelijk al een kijkje in de toekomst. Of het nou Chandler en Joey zijn of Monica en Rachel, in de serie zie je aan één stuk door single vrienden die een appartement met elkaar delen. Daarmee werd in deze serie al decennia geleden het wonen van de toekomst verfilmd.

De friendstoren
In Amsterdam is inmiddels voor het eerst een woontoren ontwikkeld speciaal gericht op alleenstaande starters die graag een woning willen delen, een zogenaamde friendstoren. Het laat zien dat er dezer dagen niet alleen onder studenten behoefte is aan het delen van een woning. Daar zijn meerdere reden voor. Ten eerste blijven mensen tegenwoordig steeds langer single. Waar je vroeger misschien sneller ging trouwen om daarna gelijk aan de kids te beginnen, blijven mensen tegenwoordig gerust tot aan hun dertigste of langer genieten van het single leven. Niets mis mee natuurlijk, maar het wordt dan wel een stuk lastiger om een betaalbare woning te vinden in de grote stad. De prijs is daarmee gelijk de tweede belangrijke reden dat mensen tegenwoordig graag een woning delen, want daarmee gaat de huur weer gedeeld door twee.


Delen is het nieuwe hebben
Waarom zou je eigenlijk nog een eigen fiets moeten hebben? Tegenwoordig zie je al steeds meer mensen in hun eigen stad een swapfiets huren en in andere steden op de ov-fiets rondcrossen. Zo’n concept zou prima onderdeel kunnen worden van een woontoren. De kelder zet je vol met deelfietsen, inclusief reparatieservice, zodat iedereen altijd een werkende fiets heeft. De kosten kunnen onderdeel worden van je huur en zo kan er nog meer gedeeld worden. In de woontoren van de toekomst kan ruimte worden gemaakt voor flexibele werkplekken, wasmachines en chillruimtes. Zo ben je uiteindelijk van alle gemakken voorzien en omdat je de voorzieningen deelt, hoeft het niet eens veel te kosten. Als we dan op de daktuin van de toren nog ruimte maken voor wat horeca, wordt het al helemaal een feest.


De nieuwe wijk Merwede
In Utrecht wordt hard gewerkt aan nieuwe woningen. Zo zal langs het Merwedekanaal de gloednieuwe wijk Merwede verrijzen met duizenden nieuwe woningen. Wanneer zo’n gebied van de grond af wordt ontwikkeld, biedt dit een unieke kans op nieuwe, innovatieve woonconcepten. Uit het bovenstaande mag duidelijk worden dat ik daar met Student & Starter al wel wat ideeën voor heb. Misschien klinkt het allemaal nog als wilde toekomstmuziek, maar het duurt nog wel tien jaar voordat alle woningen er uiteindelijk staan. We moeten dus nú gaan nadenken over het wonen van de toekomst en daarom zouden we die friendstoren graag alvast intekenen!