Verlaag torenhoge servicekosten

Naar aanleiding van schrijnende verhalen over verhuurder Change= heeft Student & Starter samen met andere partijen schriftelijke vragen gesteld aan het college. Hiermee vragen we om meer aandacht voor de situatie bij Change= en roepen we het college op om de torenhoge servicekosten aan te pakken.

Schrijnende verhalen

Verhuurder Change= ligt al jarenlang onder vuur vanwege zeer hoge service- en communitykosten waardoor er feitelijk geen sprake is van sociale huur. Het online programma BOOS heeft hier twee uitzendingen aan gewijd. In de tweede aflevering bleek dat de ceo van Change=, Ralph Mamadeus, verdient aan de servicekosten, ook al is dat bij wet verboden. Verder heeft het programma Kassa naar de zaak gekeken. Zij zochten uit dat Change= naar schatting ten onrechte meer dan een miljoen euro aan servicekosten had geïnd bij de locatie in Amsterdam Zuid-Oost.

Helaas blijven ons alarmerende berichten bereiken over de werkwijze van Change=. Nieuwe bewoners krijgen eerst een jaarcontract dat pas daarna wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Het kan ook zomaar worden opgezegd zonder enige onderbouwing. Dit gebeurde bij huurders van zestien studio’s aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Via een deurwaarder werd hen op 17 februari 2023 de huur opgezegd, waardoor ze al op 1 april op straat zouden komen te staan. Dit bleek uiteindelijk een fout van Change= zelf te zijn, en de bewoners kregen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Wel moesten de huurders zelf de deurwaarderskosten van 103 euro betalen. Een bizarre situatie.

Hoge prijzen

De prijzen van Change= vallen officieel in sociale huur. De huurprijs mag dan niet boven de liberalisatiegrens uitkomen. In de praktijk vallen de prijzen door de hoge servicekosten veel hoger uit. De servicekosten bedragen maar liefst 326 euro per maand, waardoor de totale huur rond de 1000 euro komt te liggen. Dit betekent dat de ‘sociale’ huurwoningen niet meer betaalbaar zijn. Op 2 maart 2023 oordeelde de rechter in Amsterdam dan ook dat de huurders van de locatie Amsterdam Zuid-Oost slechts een kwart van de in 2019 in rekening gebrachte servicekosten hoeven te betalen. Student & Starter hoopt dat de Utrechtse huurders zich door deze uitspraak gesterkt voelen. Ons raadslid Annemarijn Oudejans roept huurders dan ook op om naar de huurcommissie te stappen. De kans is groot dat in Utrecht een vergelijkbare uitspraak komt.

Tijd voor actie

De gemeenteraad van Utrecht heeft zich meerdere malen uitermate kritisch uitgelaten over dit ondoorzichtige verdienmodel van Change= waarbij huurders veel geld kwijt zijn aan servicekosten. Op initiatief van Student & Starter zijn er al in 2020 schriftelijke vragen gesteld over de angst dat Change= te hoge servicekosten zou vragen. Een van de vragen was of het college afspraken had gemaakt met Change= over de maximale huurprijs en de servicekosten om misstanden zoals in Amsterdam te voorkomen (vraag 3). Helaas heeft het college onze waarschuwingen genegeerd. Student & Starter vindt de huidige situatie onacceptabel en roept het college dan ook op om nu wel de hoge servicekosten aan te pakken!

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over wat Student & Starter doet in de gemeenteraad? Heb je een bredere interesse in de lokale politiek of wil je laagdrempelig politiek actief worden? Overweeg om lid te worden van Student & Starter. Voor 15 euro per jaar steun je de partij en onze ideeën voor een progressieve, duurzame en inclusieve stad. Ook krijg je toegang tot de appgroepen waarin je écht heel gemakkelijk in contact kunt komen met onze gemeenteraadsleden, wethouder, maar ook alle andere ‘StuSta’-leden.

Privacyverklaring