Auteur Ties de Theije

Duurzaamheid

Verhoging subsidie groene daken is ‘een leuk beginnetje’

04.09.2018

Groene daken zorgen voor betere isolatie en nemen een boel regen op. Dat is goed voor het milieu en het voorkomt wateroverlast en hittestress. Een waardevolle ingreep in verband met de klimaatverandering. Daarnaast kunnen groene daken gebruikt worden als extra ruimte voor sport en ontspanning of gecombineerd worden met zonnepanelen, welke meer energie opleveren als ze op groene daken geplaatst zijn. Student & Starter vindt dat er meer groene daken moeten komen die ook zoveel mogelijk gebruikt kunnen worden als buitenruimte voor bewoners. In het geval van grote complexen kunnen daken zelfs worden ingericht als openbare ruimte.
 

In oktober 2017 pleitte Student & Starter er in hun tegenbegroting al voor om het drukker worden van de stad samen te laten gaan met vergroening. Dit kan concreet door het vergroten van het potje subsidies voor groene daken.
 

Tot onze grote vreugde werd deze subsidiepot in maart 2018 verhoogd tot een totaal van €50.000,- per jaar. Echter heeft de verruiming van de regeling geleid tot zowel een groter aantal aanvragen als een grotere omvang van de aanvragen in de eerste helft van dit jaar. Gevolg was dat het beschikbare budget voor 2018 halverwege het jaar al op was.
 

In eerste instantie natuurlijk een goede zaak, maar met een oppervlak van (slechts) 3.150 m2, ongeveer een half voetbalveld, kunnen we hier spreken van ‘een leuk beginnetje’. Helemaal als je bedenkt dat er in Utrecht maarliefst 350 hectare = 3.500.000 m2 daken voor groen beschikbaar zijn. Gelukkig is vanwege de grote belangstelling door het college besloten de subsidie dit jaar te verhogen tot €100.000,-.
 

Student & Starter ziet door het doorslaande succes graag de subsidie voor de komende jaren groeien en streeft ernaar om de volledige 350 beschikbare hectaren te vergroenen. Op naar een groener Utrecht!
 

Zie ook: Groene daken over Utrecht

Zie ook: Student & Starter dient tegenbegroting in

Zie ook: Utrecht moet van haar hoogtevrees af

Zie ook: Verkiezingsprogramma 2018 - Duurzaam (ver)bouwen