Veilig zoenen in Utrecht
Marvin, nummer 5 op onze kieslijst, kwam pas op zijn 21e uit de kast, omdat hij dacht dat homoseksualiteit iets negatiefs was. Nu wil hij met Student & Starter zorgen dat dit andere LHBTI’ers niet overkomt.
“Ja, maar zo bedoelt hij het niet.” Dit is een reactie die ik al een aantal keer van ouders te horen heb gekregen, als hun kind iemand uitschold voor homo. We lijken de mentaliteit ontwikkeld te hebben dat alles eigenlijk best wel goed is voor homo’s. Vooral als je het vergelijkt met andere landen. Dus vooral niet te moeilijk doen als iemand ervoor kiest om homo als een scheldwoord te gebruiken.
‘Normaal’
Hoewel de liefde die ik voor Utrecht voel intens is, slaan we op het gebied van acceptatie de plank regelmatig mis. Ik ben hier opgegroeid en dat was niet altijd even makkelijk. Ik werd al uitgemaakt voor homo voordat ik wist wat homoseksualiteit inhield. En het ergste van alles was dat het ouders niet interesseerde. Wellicht hadden ze de gedachtegang dat hun kind beter kon pesten dan gepest worden. Ik zal het nooit weten. Hun pesterijen hielden aan naarmate we ouder werden. Het was ‘normaal’ om zoiets te doen. Niemand hield er rekening mee dat ik door deze negatieve associatie met homoseksualiteit, pas op mijn 21e uit de kast durfde te komen.
Stiekem
Het nageschreeuwd worden omdat men denkt dat je homo bent, is een stuk minder geworden. LHBTI+-issues zijn meer mainstream. Hierdoor zijn er veel LHBTI+ organisaties bijgekomen en heeft menige school nu een Gender & Sexuality Netwerk. Dit betekent echter niet dat de situatie daardoor ook beter is geworden. Het uitjoelen heeft plaats gemaakt voor stiekeme, vluchtige opmerkingen als je voorbijloopt. Dit komt voort uit onwetendheid bij de opvoeders, die 20 jaar geleden nog wel openlijk homofoob waren. De enige manier om dit op te lossen is met educatie. Kinderen moeten op school te horen krijgen dat hun LHBTI+ klasgenoten en iedereen die ze op straat tegenkomen hun respect verdienen. Als gemeente kunnen we educatieprogramma’s blijvend stimuleren.
Straatintimidatie
We hebben in Utrecht Roze In Blauw, de afdeling van de politie die zich inzet met en voor LHBTI+-ers. Een geweldig initiatief. Dit neemt echter niet weg dat Utrecht meer moet doen tegen straatintimidatie. De gemeente zou veel actiever beleid tegen straatintimidatie moeten voeren. Wij hebben hier in januari 2018 al vragen over gesteld in de gemeenteraad. Rotterdam en Amsterdam zijn hier voorloper in. Student & Starter vindt dat verbale en fysieke intimidatie strafbaar gesteld dient te worden. Helaas steunde geen enkele andere partij in de Utrechtse gemeenteraad dit initiatief. Dit betekent echter niet dat wij zullen ophouden met strijden voor deze zaak, want iedereen moet veilig kunnen zoenen in Utrecht.