Auteur Kelly Tijhuis

Van levendige naar bruisende wijken

04.11.2019

Sinds kort woont Eva in een knusse wijk in Utrecht. ‘s Ochtends start ze haar dag bij de nog onontdekte koffietent op de hoek. Honderd meter verderop eet ze ‘s middags een versbelegd broodje met haar vrienden bij een broodjeszaak en in diezelfde straat haalt ze na het stappen een pizza van de lokale pizzeria. Een levendige wijk met alles binnen handbereik, maar bruisend zou je het niet meteen noemen.

 

Dit geldt niet alleen voor Eva’s wijk, maar ook voor vele anderen. Was het plan van Horecakader 2018 niet dat de gezelligheid zich juist meer zou verspreiden? Bij deze programmabegroting willen we bruisende wijken weer hoog op de agenda van het college zetten. 

 

Wat Student & Starter betreft kan het college hier een eerste stap in nemen, bijvoorbeeld door in te zetten op horeca in de wijken. Wat missen deze horecagelegenheden en hoe kunnen we zorgen dat er meer verschillende concepten zich vestigen in Utrecht? Al eerder drongen wij bij de wethouder aan op het creëren van ‘vrije zones’. Het idee van deze zones is dat ondernemers vrijer zijn in wat zij doen. Zo zouden ondernemers bijvoorbeeld pop-up terrassen in een wijk kunnen openen, of wordt er ruimte gecreëerd voor mengvormen tussen verschillende voorzieningen.  

 

Er moet met een kritische blik worden gekeken naar het huidige Horecakader. Student & Starter ziet nog niet genoeg verbeteringen in de levendigheid van de wijken om vertrouwen te hebben in het huidige Horecakader-beleid. 

 

Naast de bovengenoemde voorbeelden, willen we meer ruimte bieden voor kleinere festivals in de wijken. Veel regels rondom het organiseren van festivals zijn aan een grote schoonmaak toe. Wij willen dat over deze regels opnieuw nagedacht wordt. Welke voorzieningen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgepakt door de gemeente zelf? Wie kan het beste watertappunten door de hele stad verzorgen? Wij gaan met organisatoren in gesprek over suggesties en innoverende ideeën. Ben jij zo’n organisator en hebben we jou nog niet benaderd? Laat het ons weten!