Auteur Koen Hoogendoorn

Veiligheid

Utrechtse Handhaving in beeld bij SBS6

18.04.2019

Foto: still uit SBS6 ' De Handhavers', aflevering 8 seizoen 3, zondag 14 april 2019, link.

 

 

Afgelopen zondag was het programma Handhavers op SBS6. Een programma waar handhavers worden gevolgd tijdens hun bezigheden op straat. Een sympathiek idee, waar de gemeente Utrecht zelf ook al mee aan de slag is gegaan door een heel leuk youtube-account van handhaving Utrecht. In deze aflevering (minuut 2:35-8:00) kwam een bekende Utrechtse dakloze in beeld. Wij zetten onze vraagtekens bij de reactie van de handhaving en stellen hierover vandaag nog mondelinge vragen aan de burgemeester.

 

Wat gebeurde er?

Een Utrechtse dakloze stond zichtbaar verward op de Oudegracht. Er waren geen overlastmeldingen binnengekomen en hij viel verder niemand lastig. Toen de handhavers met de cameraploeg langs fietsten zagen zij dat de man een geopend blikje bier tussen zijn benen had staan. Er werd tegen de cameraploeg gezegd dat dit een bekende overlastpleger was, en zij hem daardoor wel even zouden aanspreken. Wat volgde waren 6,5 zeer pijnlijke minuten televisie waarin de handhavers de man niet konden bewegen tot het weggooien van een blikje bier. De focus werd gelegd op het herhaaldelijk vragen naar de identiteitsbewijs, in plaats van mogelijk overlast binnen de perken te houden.

 

Nadat de zoektocht naar een identiteitsbewijs met weinig succes werd gestaakt, kwamen er drie agenten - op zowel paard, fiets als motor - de Oudegracht op geraced om de identiteit van deze alom bekende dakloze alsnog te bevestigen. Uiteindelijk escaleerde de situatie doordat de man zijn middelvinger opstak, en werd de dakloze door meerdere agenten gearresteerd  en afgevoerd in een politiebusje. Naar onze mening was dit buitenproportioneel en daarnaast ook ontzettend pijnlijk om dit op televisie terug te zien. Het gevreesde overlast werd op deze manier alleen maar erger gemaakt. Het trekt namelijk bekijks als midden op de Oudegracht twee handhavers, een paard, een motor, drie agenten én nota bene een hele cameraploeg maar één verwarde man omsingelen. Wat is dan het signaal wat Handhaving hiermee op nationale televisie wilde afgeven?

 

Vragen

Student & Starter wil daardoor weten of de burgemeester bekend is met de deelname van de Utrechtse handhavers aan dit programma en wat hij hiervan vindt. Daarnaast zijn we benieuwd of er een beleid vanuit de gemeente is met betrekking tot deelname aan deze programma's, welke overwegingen worden gemaakt om wel of niet mee te doen aan een dergelijk programma? Het filmpje roept ten slotte de vraag op of er bij de handhavers een specifiek beleid is voor bekende Utrechtse daklozen of verwarde personen en of het getoonde optreden past binnen dit bestaande beleid.

 

 

Morgen koppelen wij terug met de reactie van de burgemeester. Wordt vervolgd.

 

 

Update:

 

De burgemeester reageerde dat de deelname aan het programma bekend is. De communicatie-afdeling van de gemeente controleert alle afleveringen voor deze worden uitgezonden, dat is contractueel vastgelegd. Hij gaat navragen wat de afweging is geweest bij de betreffende uitzending. De handhavers hebben volgens de burgemeester gehandeld zoals het hoort. Er is verder geen uitgebreid beleid met betrekking tot het handhaven van situaties met voor Utrechters bekende daklozen. De burgemeester stelde dat de afdeling Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente wellicht meer kan helpen.

 

Student & Starter zoekt graag verder uit hoe we deze situaties als uit de aflevering in de toekomst kunnen voorkomen.

 

Zie hier de hele beantwoording

 

 

 
 

 

Afsluitend spreken wij graag onze waardering uit richting de Utrechtse handhavers. Daarbij zijn wij groot fan van de vlogs van Almaz.