Utrechtse cultuur is meer dan Nijntje en Rietveld

Onze nummer 2, Eva, komt uit een echt cultuurgezin. Utrecht heeft een rijk aanbod aan cultuur, maar Eva ziet nog veel potentie! Met Student & Starter wil ze juist nieuw initiatief stimuleren, want daardoor blijft cultuur volop in ontwikkeling.

Als je mensen vraagt naar Utrechtse cultuur, zullen de meeste mensen verwijzen naar bekende symbolen als Nijntje, het Rietveldhuis of uiteraard de Dom. Stuk voor stuk mooie en waardevolle symbolen voor de stad, maar voor mij gaat cultuur over veel meer dan alleen het oude, bekende werk. Juist een figuur als Nijntje of een iconisch bouwwerk als het Rietveldhuis ontstaan uit nieuw initiatief.

Vraagje
Als ik denk aan cultuur, dan moet ik denken aan de toneelstukken waarin ik speelde. De geur van make-up in de kleedkamers, het wegsterven van het geroezemoes zodra de zaallichten dimmen, op de planken staan en ineens fel licht op je snoet: een onbeschrijfelijk gevoel. Nog geen vier jaar geleden speelde ik rond deze tijd mijn laatste voorstelling als ‘Vraagje’ in het toneelstuk LOVE van het Jeugdtheaterhuis. “Ja, zie je nou wel, het is dus echt zo! Het gebeurt gewoon! Als je ergens om vraagt dan krijg je het dus gewoon.” Vraagje bereikte alles door een íjzersterke en onverslaanbare vorm van self-fulfilling prophecy en kreeg daarom waarvan zij droomde: een avond in de spotlights.

Jonge makers en ruimte
Student & Starter gunt meer jonge kunstenaars in Utrecht hun plekje in de spotlights. Daarom hebben we de afgelopen jaren in de gemeenteraad onder andere geregeld dat er een speciale subsidie komt voor jonge makers, zodat ze de kickstart krijgen die ze verdienen! Er moet voldoende ruimte zijn voor deze cultuurridders om hun ideeën te realiseren. Niet alleen financiële ruimte, maar ook letterlijk ruimte, bijvoorbeeld in creatieve broedplaatsen.

Cultureel initiatief
Met een fantastisch dans- en pianotalent als zusje, een cultureel fondsenwerver als moeder en een eigen bescheiden carrière op de planken en de buis is het geen verrassing dat cultuur een grote rol speelt in mijn leven. Ik geniet niet alleen van het zelf doen, maar ook van het ervaren. Cultuur inspireert, betovert en kan jonge mensen het zelfvertrouwen geven dat ze nodig hebben. Daarom ga ik mij de komende jaren met Student & Starter inzetten om nieuw cultureel initiatief een prominente plek te geven in de stad!

Privacyverklaring