Auteur Koen Hoogendoorn

Digitalisering

Utrecht voorop met digitalisering

05.09.2019

Naar aanleiding van de Agenda Digitale Overheid stelt het rijk geld beschikbaar voor innovatieve ideeën omtrent digitale overheidsdienstverlening aan burgers en ondernemers. Dit betekent dat er tussen 2019 en 2021 6 miljoen euro per jaar beschikbaar is voor investeringen. Het geld wordt ingezet voor de beginfase van de ideeën, zodat deze ideeën daadwerkelijk van de grond kunnen komen. 31 mei was de deadline voor het indienen van ideeën. Utrecht heeft 4 aanvragen ingediend waarvan er twee zijn aangenomen! 

 

Huwelijksplanner

De huwelijksplanner is een tool waarbij stellen zelf de mogelijkheid om digitaal een huwelijksceremonie te plannen (datum, locatie en trouwambtenaar). Tijdens dit plannen worden er direct checks uitgevoerd zodat de stellen weten of er geen bezwaren zijn tegen het trouwen. Dit zorgt ervoor dat stellen zelf op een eenvoudige manier hun huwelijk kunnen regelen, wat een aantal stappen via de gemeente scheelt.

 

Chatbot

Over deze aanvraag zijn wij als Student & Starter het meest enthousiast! De chatbot kan vragen van inwoners snel beantwoorden, waardoor zij niet hoeven te wachten op het antwoord van de gemeente zelf. Dit voorstel gaat er met name over het onafhankelijk maken van de chatbot. Dat betekent dat de chatbot meer antwoorden kan geven dan enkel de informatie die al op de site staat, zodat het de bewoner zo nauwkeurig mogelijk kan helpen.

 

 

Wij zijn als Student & Starter blij én trots dat Utrecht zo vooruitstrevend bezig is met het digitaliseren van de dienstverlening aan inwoners en ondernemers. De eerste grote stap is in ieder geval gezet met bovenstaande goedgekeurde aanvragen. We houden de ontwikkelingen van de Chatbot en de Huwelijksplanner daarom graag verder in de gaten.