Student & Starter presenteert ‘Utrecht Unlocked’

Vandaag overhandigt Student & Starter ‘Utrecht Unlocked’ aan burgemeester Sharon Dijksma. Utrecht Unlocked bevat de ervaringen en ideeën van jonge Utrechters tijdens corona en hun visie op de toekomst ná corona. In deze tweede corona-golf, wordt de urgentie alsmaar groter om over de toekomst ná corona na te denken en vooruit te blikken over hoe het Utrechtse leven verder gaat. We moeten ervoor zorgen dat iedereen straks weer volop mee kan draaien!

Raadslid Tessa Sturkenboom overhandigt ‘Utrecht Unlocked’ aan burgemeester Sharon Dijksma.

Afgelopen halfjaar heeft Student & Starter de ervaringen van jonge Utrechters opgehaald hoe zij corona in 2020 hebben ervaren. Wat werd gemist? Wat hebben Utrechters juist opnieuw ontdekt over Utrecht in een lockdown? Wat hebben ze over zichzelf ontdekt toen het ‘normale’ leven stil viel? Waar maken zij zich zorgen over voor in de toekomst? Wat heeft deze jongeren positief verrast en wat hebben jonge Utrechters echt gemist? Want de corona-crisis geeft naast zorgen, ook kansen. Wat heeft deze crisis ons wél geboden aan mogelijkheden? Welke kansen moeten we grijpen om ervoor te zorgen dat we Utrecht ná corona verbeteren? En wat kan door deze crisis opeens wel versneld in gang gezet worden? 

Uit hun verhalen zijn negen principes gevormd. Principes die wij als leidraad nemen om Utrecht beter en toekomstbestendig in te richten, die nodig zijn om dichterbij onze visie ‘De Utrechter 2030’ te komen. Utrecht Unlocked is ook als basis genomen voor het ontwikkelen van de Student & Starter ‘Crisis- en Toekomstbegroting’. Ook in dit document komen we met concrete acties en aanbevelingen om de principes uit te voeren.

We weten niet hoe lang de tweede golf duurt. We weten ook niet of er een derde golf komt. Wat we wel weten, is dat deze situatie impact heeft op ieders bestaanszekerheid en gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid. Het is daarom enorm belangrijk dat we leren van de eerste golf én ons voorbereiden op een beter Utrecht na corona. Nu handelen, zorgt hopelijk op korte termijn voor een betere toekomst. Voor velen is dat hopelijk een toekomst met een eerlijk inkomen, een goede gezondheid en de mogelijkheid om te genieten van ons bruisende stadsie!

We horen graag wat jij van Utrecht Unlocked vindt en wat jouw ervaring is.

Met dank aan Vidius, LSVB, Coalitie-Y en Choice voor hun feedback. 

Privacyverklaring