Auteur Kelly Tijhuis

Algemeen

Utrecht spoort spookstudenten op

25.09.2019

Er bevindt zich een groot aantal ‘spookstudenten’ in Utrecht, studenten die hier wel wonen maar niet ingeschreven staan bij de gemeente. In een eerder artikel riepen we studenten op om zich in te schrijven bij de gemeente. Inmiddels is de begroting gepresenteerd, het college gaat onze motie uitvoeren om meer studenten te stimuleren zich in te gaan schrijven. De verwachting is dat dit op termijn een half miljoen euro per jaar oplevert. Om dit te realiseren wil het college een campagne uitrollen. 
 
“Wij zijn uiteraard enthousiast dat het college ons plan gaat uitvoeren, maar voor een goede publiekscampagne is het cruciaal om studenten echt te bereiken”, legt raadslid Tim Homan uit. “Wat dat betreft zijn we lichtelijk sceptisch dat het college spreekt over een ‘compacte campagne’.” Student & Starter vindt het belangrijk dat de campagne samen met studentenorganisaties wordt opgepakt en dat er met een welkomstpakket bijvoorbeeld een leuke beloning is voor het inschrijven.
 
Sinds de afschaffing van de basisbeurs is er geen prikkel voor studenten om zich in te schrijven op een nieuw adres. Het gevolg is dat de steden daardoor een rijksbijdrage van 1200 euro per student mislopen. Spookstudenten krijgen daarnaast met een aantal problemen te maken. Inschrijven is verplicht en hierdoor riskeer je een boete. Ook kunnen veel studenten niet stemmen bij verkiezingen en de gemeente heeft geen goed beeld van wie er in de stad woont. Zo kan de gemeente lastiger beleid voeren op zaken zoals veiligheid, gezondheidszorg of bijvoorbeeld het aanpakken van huisjesmelkers.
 
Tim Homan: “Met een sterke campagne kunnen we zelfs nog meer ophalen dan een half miljoen, naar onze berekening zou het uiteindelijk kunnen gaan om 1 tot 3 miljoen per jaar.” Tim is zelf al begonnen met campagnevoeren. In een radio-interview bij BNR (5 minuten) vertelt hij over de spookstudenten en nieuwe manieren om studenten te motiveren zich in te schrijven bij de gemeente.