Auteur Koen Hoogendoorn

Zorg en welzijn

Utrecht Science Park krijgt Buurtteam

05.06.2019

Een aanzienlijke groep studenten die in Utrecht wonen, hebben zich (nog) niet ingeschreven bij een huisarts. Hierdoor lopen zij tegen een grotere drempel aan wanneer zij, in geval van een SOA of mentale klachten bijvoorbeeld, zorg nodig hebben. De Universiteit en Hogeschool Utrecht zien dat veel studenten naar hun counselors komen met hun klachten. Het probleem is dat deze studenten vervolgens niet doorverwezen kunnen worden naar een huisarts omdat zij niet staan ingeschreven.

 

Wat ons opvalt, is dat bij verhuizing naar Utrecht weinig informatie verschaft wordt over het inschrijven bij een huisarts. Dit moet je als student zelf uitzoeken, en dat wordt dan al gauw iets wat over het hoofd wordt gezien: ‘Je hebt toch ook niet per se een huisarts nodig? en ‘Die klacht zal vast wel weer overgaan’, zijn gedachtes die al snel opborrelen. Daarom is het juist nodig om studenten direct bij de verhuizing te informeren over een huisarts, en dit ook te laten doen door de Universiteit en Hogeschool. Wat ons betreft wordt hier tijdens de UIT-Week ook extra aandacht aan besteed.

 

Naar aanleiding van het debat van vorige week waar we deze punten hebben ingebracht heeft de Wethouder toegezegd dat er een informatiepunt van het Buurtteam op het Utrecht Science Park gaat komen. Voor de zomer komt hij hierop terug in een memo. Wat ons betreft kunnen studenten binnenkort dus op laagdrempelige wijze binnenlopen met vragen over aanvullende zorg zoals een diëtiste of coach, maar ook voor hulp bij schulden of relatieproblemen. De eerste stap is hiermee gezet. De wethouder heeft ook aangegeven de voorlichting met betrekking tot het inschrijven bij een huisarts te willen intensiveren. Wij willen dat de gemeente dit al gaat doen bij de eerstvolgende UIT-Week. Wordt dus nog vervolgd.