Auteur Kelly Tijhuis

Toekomstvisie van het OV: Het Wiel met Spaken

16.10.2019

Het zal iedereen opvallen dat het razend druk is op Utrecht Centraal en dat moet worden verminderd. Het ‘Wiel met Spaken’ is een visie van de gemeente op de toekomst van het openbaar vervoer. Het idee is dat niet alles meer via Utrecht Centraal gaat. Student & Starter ziet zo’n flinke upgrade van het OV-systeem wel zitten, want we moeten inzetten op een sterk alternatief voor de auto.
 
Het idee is om knooppunten buiten het centrum te upgraden tot hoogwaardige vervoersknooppunten, denk hierbij aan treinstations zoals Lunetten, Overvecht en Zuilen. Het wiel staat voor een soort ringlijn, waarmee je makkelijk van het ene naar het andere knooppunt moet kunnen komen, bijvoorbeeld vanaf Lunetten naar Overvecht. De spaken staan voor de routes van die knooppunten naar Utrecht Centraal. Dit is een echte toekomstvisie dus het gaat om de lange termijn, denk aan 2040.
 
Razendsnelle reis van A naar B
Wat interessant is aan de specifieke uitwerking van deze visie, is dat er ingezet gaan worden op een intercitystation bij Lunetten. Dit zou enorm handig zijn voor mensen die uit het oosten komen en naar De Uithof moeten. Deze reizigers kunnen bij Lunetten uitstappen en zijn vanaf daar sneller bij De Uithof, hierdoor wordt Utrecht Centraal ontlast. We willen daarnaast dat er een sterke link komt tussen het OV en de fiets, zodat je makkelijk kan overstappen. Dit houdt in dat er bij de knooppunten veel en goed toegankelijke stallingsruimtes moeten zijn, die zich dicht bij het station bevinden. Het beschikbaar stellen van deelfietsen, die je makkelijk mee kan nemen, zorgen ook voor een razendsnelle reis van A naar B met combinatie van fiets en OV.
 
Het OV voor iedereen
Student & Starter is erg enthousiast over deze upgrade en hoop dat deze het autogebruik sterk gaat verminderen. Het probleem van auto’s is dat ze erg veel ruimte in beslag nemen, wat ten koste gaat van groen, verblijfsruimte en ruimte voor woningbouw. Daarnaast is autorijden uiteraard niet goed voor het milieu. We hebben nog wel een belangrijke aanvulling: We moeten voorkomen dat het OV verder van mensen af wordt geplaatst. Bij de oplevering van de noord-zuidlijn zag je bijvoorbeeld dat lokale buslijnen opgeheven werden. Om te voorkomen dat het OV minder aantrekkelijk wordt moet er wat ons betreft een systeem van buurtbusjes komen die mensen naar de knooppunten kunnen brengen.
 
Wil je meer info over de toekomstvisie van Student & Starter? Kijk dan op onze mooie Utrecht 2030 site en laat je inspireren: Utrecht 2030.