Auteur Koen Hoogendoorn

Veiligheid Cultuur

Toch wél SOA-problemen in Utrecht?

17.09.2019

In januari schreven wij al over dat wij signalen hoorden van studenten dat zij voor een SOA-test naar Amsterdam gaan in plaats van hier in Utrecht, omdat zij daar veel sneller geholpen worden. Hierdoor zou er een minder accuraat beeld van de soa’s in Utrecht zijn. In een grote studentenstad is dit essentieel, om preventief te kunnen handelen en sneller te kunnen genezen. Nu is het college met informatie gekomen waaruit blijkt dat er inderdaad veel meer soa’s in Utrecht worden gevonden dan gedacht. Tegelijkertijd komt de gemeente niet met een concrete oplossing.

 

Het college stuurde een brief waarin staat dat het vindpercentage (per week) van soa’s hoger blijkt dan verwacht. Bij een kwart van de mensen die een soa-test laten doen, wordt er ook daadwerkelijk een SOA gevonden. Verder wordt geconstateerd dat er sprake is van veel ziekteverzuim onder de verpleegkundigen van de soa-poli, waardoor het beoogde aantal consulten niet wordt gehaald. De gemeente schrijft hierover dat cliënten die niet binnen twee weken kunnen worden behandeld, doorverwezen worden naar de huisarts. In andere woorden: er is een capaciteitstekort bij de soa-poli die de gemeente niet wil erkennen. In de brief worden namelijk geen concrete oplossingen aangedragen vanuit het college voor de problemen bij de soa-poli. 

 

Wij vinden dat de seksuele gezondheid van alle Utrechters serieus genomen moet worden. Naast de huisarts zou de soa-poli een alternatief moeten zijn voor Utrechters die een kleinere portemonnee hebben of anoniem willen blijven. Ook met de invoering van de Prep-pilot is meer capaciteit en expertise nodig. Op dit moment schiet de capaciteit van de Utrechtse soa-poli tekort, zoals in de brief wordt aangegeven. Toch wordt dit probleem niet erkend door het college en worden er geen concrete acties aan verbonden voor gemeente Utrecht. 

 

Daarom komen wij maar in actie. Student & Starter wil met de wethouder in debat over de situatie van de Utrechtse soa-poli. Wij zullen pleiten voor een soa-poli als alternatief voor alle Utrechters, zodat niemand te lang rondloopt met een soa.