Auteur Ties de Theije

Werken

Tim vertelt: geen subsidie voor onderbetaalde werkervaringsplekken

14.06.2018

Student & Starter heeft al meerdere malen het onderwerp ‘slechte werkervaringsplekken’ aan de orde gesteld. Te vaak worden deze werkplekken ingezet als een schijnconstructie om werknemers te weinig te betalen. Dan werk je fulltime onder het mom van een werkervaringsplek, maar eigenlijk zou het een baan met normaal loon moeten zijn.

 

 

Ook bij organisaties die subsidie van de gemeente ontvangen, worden deze onderbetaalde werkervaringsplekken aangeboden, maar dankzij onze motie ‘Geen subsidie voor slechte werkervaringsplekken’ gaat dit worden aangepakt. Met deze motie worden er door de gemeente kwaliteitseisen gesteld aan werkervaringsplekken bij gesubsidieerde organisaties. Daarbij gaat het over vier zaken:

 
1. Een eerlijke vergoeding. Omdat het niet mogelijk is om naast een fulltime werkervaringsplek een baantje te hebben, verdien je simpelweg niet genoeg om rond te komen.
 

2. Een goed leertraject. Dat is immers waar een werkervaringsplek om gaat. Koffie halen en kopiëren behoren daar niet toe.

 

3. Een werkervaringsplek is geen baan. Een bedrijf mag niet leunen op onderbetaalde krachten, omdat op die manier werkervaringsplekken ten koste gaan van échte banen.

 

4. De maximale duur van een werkervaringsplek. Als een werkervaringsplek jaren duurt, is er eigenlijk sprake van een volledige baan. Je valt echter niet onder het arbeidsrecht waardoor een werkgever je geen vaste aanstelling hoeft te bieden.

 

Dus dankzij Student & Starter hoef je in de toekomst niet meer jarenlang, onderbetaald koffie te halen op je werkervaringsplek.

 

Zie ook motie: Geen subsidie voor slechte werkervaringsplekken