Auteur Kelly Tijhuis

Cultuur

Successen programmabegroting: Diverser aanbod U-pas voor breder publiek

19.12.2020

Tijdens de programmabegroting heeft Student & Starter een uitvoerige Crisis- en Toekomstbegroting gepresenteerd. Deze is aangevuld met een aantal moties en amendementen, waarvan verschillende moties (gedeeltelijk) zijn overgenomen! Wij delen graag onze successen van de afgelopen programmabegroting met jullie.

 

Niet iedereen heeft evenveel te besteden, daarom is er voor mensen met een laag inkomen de U-pas. De U-pas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen, heel het gezin kan hier gebruik van maken. Zo kunnen gezinnen met een laag inkomen toch samen meedoen aan sportieve activiteiten en culturele activiteiten. 

 

De groep bijstandsgerechtigden is de afgelopen tijd helaas toegenomen, ook zijn er nieuwe groepen bijgekomen, waaronder jongeren tot 27 jaar. Deze nieuwe groepen kunnen ook aanspraak aanspraak maken op de U-pas. Student & Starter ging op onderzoek wat voor activiteiten de U-pas zoal aanbiedt. Zo kwamen wij erachter dat het bestaande aanbod niet altijd duidelijk is weergegeven op de website, zo verschijnt het Louis Hartlooper Complex bijvoorbeeld niet als je ‘bioscoop’ aanvinkt. Ook vinden wij dat er nieuwe partners benaderd kunnen worden en het aanbod van bestaande partners breder getrokken kan worden. 

 

Door onze motie gaan we in Utrecht nu aan de slag met het verduidelijken van de beschikbare opties voor de U-pas. Er wordt onderzocht welke partijen geschikt zijn om het aanbod nog diverser te maken en wij leggen de nadruk op partijen die iets voor jongvolwassenen kunnen betekenen. Een aantal culturele instellingen bieden al toffe dingen aan, maar om het aanbod nog interessanter te maken worden Tivoli, EKKO en Parnassos benaderd.