Auteur Michiel Bron

Verkiezingen

Waarom studentenverenigingen er toe doen voor de stad

19.03.2018

Michiel Bron, onze nummer 8, heeft na vijf jaar actief te zijn geweest in het studentenleven, onder andere als bestuurder van S.S.R.-N.U., ervaren wat voor enorme meerwaarde het verenigingsleven heeft voor heel Utrecht en wil samen met Student & Starter ervoor zorgen dat studentenverenigingen worden gestimuleerd in het organiseren van activiteiten.

Overweldigd liep ik een kleine vier jaar geleden als onwetende, dorpse scholier de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Een wereld ging voor mij open. Een wereld vol gezelligheid, enthousiasme en creativiteit. Toffe feesten werden georganiseerd, interessante debatten gehouden en culturele workshops gegeven. Ik zag Utrecht op haar mooist: als een levendige stad waaraan het studentenleven een wezenlijke bijdrage levert.

Deze studentikoze bijdrage wordt in ons stadsie mogelijk gemaakt door de vele verenigingen die zich er hebben gevestigd in mooie panden en aan de lopende band activiteiten organiseren. Deze activiteiten dragen bij aan een levendige stad, waarbij feestjes georganiseerd kunnen worden voor elke doelgroep en iedereen een thuisbasis kan hebben. Ook worden door verenigingen veel maatschappelijke projecten opgestart, waar de hele stad baat bij heeft.

Maatschappelijke initiatieven
Deze maatschappelijke initiatieven halen geld op voor het goede doel, zo haalde het Utrechts Studenten Corps bijna vijftigduizend euro op voor het Prinses Maxima Centrum met een 1816 kilometer estafetteloop vanuit Spanje naar Nederland en verzamelde U.V.S.V./N.V.V.S.U. ongeveer 6000 euro voor de organisatie Pretty Woman. En er wordt niet alleen geld opgehaald voor het goede doel. Ook worden activiteiten georganiseerd voor mensen in Utrecht als diners met daklozen, activiteiten met eenzame ouderen en culturele en literaire festivals voor de hele stad.

Naast een bijdrage aan de levendigheid in de stad en het organiseren van maatschappelijke initiatieven zorgen verenigingen er ook op grote schaal voor dat oud-studenten actief blijven in de stad. In Utrecht bij een vereniging hebben ze immers hun jaarclub leren kennen, legendarische avonden beleeft en geweldige activiteiten georganiseerd. In je studententijd en bij een vereniging bouw je een band met Utrecht, waardoor je er wil blijven wonen. Dit is voor de ons allemaal enorm positief omdat op deze manier kennis en creativiteit bewaard blijft in de stad.

Verenigingsactiviteiten stimuleren vanuit de gemeente
Student & Starter ziet de positieve invloed die de verenigingen hebben op de stad en wil deze verder stimuleren. Bijvoorbeeld door het makkelijker maken om nieuwe verenigingshuizen te beginnen door het splits- en omzettingsbeleid te versoepelen, het verlagen van de kosten bij het omzetten van de horecavergunning bij studentenverenigingen en het toegankelijker maken van subsidies voor het organiseren van activiteiten en evenementen. Op deze manier zorgt Student & Starter ervoor dat er over dertig jaar ook nog bleue scholieren overweldigd kunnen worden door Utrecht tijdens de UIT.

Weten wat wij nog meer willen?

Lees ons verkiezingsprogramma
 

Bekijk de kandidatenlijst