Auteur Tim Homan

Algemeen

Studenten, schrijf je in bij de gemeente!

26.06.2019

Studenten, schrijf je in bij de gemeente!

 

Zelf begon ik met studeren in de goeie ouwe tijd dat er nog stufi was. Eén van de eerste dingen die ik dan ook deed toen ik op kamers ging wonen, was me inschrijven bij de gemeente. Daarmee ging je stufi gelijk een paar honderd euro omhoog en dat is toch wel een bijzonder fijne maandelijkse bonus die je dan krijgt. Jammerlijk genoeg is er tegenwoordig het leenstelsel. Met dat leenstelsel zijn wel meer problemen, maar één van de problemen is dat studenten zich minder snel inschrijven bij de gemeente.

 

Naar alle waarschijnlijkheid is er inmiddels een groot aantal ‘spookstudenten’ in Utrecht, studenten die hier wel wonen maar niet ingeschreven staan bij de gemeente. Daar komen best een aantal problemen bij kijken, op de eerste plaats voor de student zelf. Het is verplicht dus je hebt kans op een boete. Daarnaast weet de gemeente niet dat je in de stad woont, dus het wordt moeilijker voor de gemeente om met je te communiceren als er iets speelt in de stad. Ten slotte kan je niet stemmen voor de gemeenteraad van je eigen stad, wanneer je niet staat ingeschreven bij de gemeente. Dat laatste vind ik als gemeenteraadslid natuurlijk nog het ergste.

 

De gemeente zelf heeft er ook last van. Als de gemeente geen goed beeld heeft van wie er allemaal in de stad wonen, maakt dat het lastiger om beleid te voeren op zaken als veiligheid, gezondheidszorg of bijvoorbeeld het aanpakken van huisjesmelkers. Dan hebben we het grootste probleem voor de gemeente nog niet eens gehad. De gemeente loopt jaarlijks miljoenen euro’s mis door de naar schatting duizenden studenten die niet ingeschreven staan bij de gemeente. Utrecht krijgt namelijk geld uit het gemeentefonds op basis van het aantal inwoners dat ingeschreven staat bij de gemeente, zo’n 1200 euro per ingeschreven inwoner per jaar. Een paar duizend spookstudenten vermenigvuldigd met 1200 euro, het rekensommetje is snel gemaakt.

 

Student & Starter vindt dat we als gemeente Utrecht in actie moeten komen om zoveel mogelijk studenten zich te laten inschrijven bij de gemeente. Dit is beter voor de student, beter voor de gemeente en levert een hoop geld op om mooie dingen te kunnen doen voor de stad. Laten we studenten bij het inschrijven zo enthousiast mogelijk verwelkomen, bijvoorbeeld met een mooi welkomstpakket. Of gewoon je eerste paar drankjes in de stad op kosten van de gemeente.

 

Heb je hier zelf nog leuke ideeën voor? Stuur dan een mailtje naar t.homan@raad.utrecht.nl!