Student & Starter verliest een zetel in Utrechtse gemeenteraad

Het geplande wisselmoment van Esma Kendir, fractievoorzitter van Student & Starter, en commissielid Ruben Snijder kon niet plaatsvinden op 7 december. Een kandidaat die hoger op de kandidatenlijst stond, maakt aanspraak op de zetel. Partijvoorzitter Melanie Pieper betreurt de gang van zaken, maar heeft er vertrouwen in dat Student & Starter ook met één zetel haar jonge geluid kan laten horen.

Bij Student & Starter is het gebruikelijk om ook buiten verkiezingstijd te wisselen van raadsleden. “Zo zorgen we voor een frisse blik en meer toegankelijkheid voor jonge mensen om deel te nemen aan de lokale politiek”, aldus Melanie Pieper. “We dragen relevante kennis over tijdens een intensief inwerktraject van een opvolgend raadslid. In de maanden voorafgaand aan de installatie, is de kandidaat werkzaam als commissielid in de fractie.”

Commissielid Ruben Snijder (nummer 7 op de kandidatenlijst) is vorig jaar door de leden van Student & Starter ingestemd om vertrekkend fractievoorzitter Esma Kendir op te volgen. Dit jaar gaat het wisselmoment echter niet door als gepland, omdat Victor Paalman (nummer 2 op de kandidatenlijst) heeft laten weten aanspraak te willen maken op de zetel in plaats van de door de partij voorgedragen kandidaat.

“Het is teleurstellend dat we ons wisselsysteem, na 10 succesvolle jaren, dit jaar niet kunnen waarborgen. Dit wisselsysteem is een kernprincipe van onze partij. Door het schenden van deze afspraak is Victor namens Student & Starter niet welkom bij onze fractie. Dat hij ervoor kiest om toch de zetel in te nemen, vinden we een miskenning van de kiezers van Student & Starter”, zegt Pieper. Alle kandidaten die hoger op de lijst stonden dan Snijder – dus ook Paalman – hebben voor de verkiezingen een intentieverklaring getekend waarin ze aangeven op de hoogte te zijn van het wisselsysteem en hun steun hiervoor betuigen.

Ondanks dat de partij de gang van zaken betreurt, kijkt zij hoopvol naar de toekomst. “Meer dan 8.500 Utrechters hebben in 2022 op ons gestemd. Wij hebben een sterk fractieteam en een enorm betrokken vereniging die zich allen scharen achter ons raadslid en de wethouder. Zo kunnen we ook met één zetel in de gemeenteraad ons geluid stevig laten horen”, aldus Pieper.

Privacyverklaring