Auteur Kelly Tijhuis

Wonen Duurzaamheid Sport Horeca

Student & Starter transformeert Jaarbeurs in groene oase

17.10.2020

Tijdens het bespreken van de Startnotitie Omgevingsvisie Jaarbeurs werd onze motie “Verticaal Groen in Stationsgebied” unaniem ingestemd! De omgevingsvisie wordt de start van een ambitieus plan om het terrein rondom Jaarbeurs actief te betrekken bij de stad en om deze locatie zelfs een verlengde van het centrum te laten zijn. Om deze omgeving te laten floreren pleit Student & Starter voor betaalbaar wonen voor iedereen, een groene leefomgeving, een bruisend recreatiegebied en de mogelijkheid voor sportvelden en verenigingen. 
 
Hoewel Jaarbeurs een groot gebied beslaat, is de ruimte niet oneindig. Student & Starter wil dat het gebied zo nuttig mogelijk gebruikt wordt en het tegelijkertijd aantrekkelijk houden. Dit houdt in; ruimte voor sport, woningen, recreatie, winkels, een bioscoop, horeca, een park op het dak, alles voor een bruisende omgeving. 
 
Een gemixte en bruisende wijk
Wij zetten in op een gemixte wijk, waar veel verschillende mensen wonen en waar van alles te doen is. Helaas is het amendement van PvdA, waar wij onder stonden, “Betaalbaar wonen voor iedereen” er niet doorheen gekomen. Toch vinden we het onverminderd belangrijk dat iedereen de optie heeft om hier te wonen. Ook staan we onder het amendement over sport, om te kijken naar sportvelden of andere mogelijkheden, zowel sportverenigingen als recreatief. Deze is wel ingestemd!
 
Verticaal groen
Iets wat volgens ons niet vergeten mag worden is de ruimte voor groen, dit is ook voor duurzaamheid een belangrijk thema. In de startnotitie staat nu geen onderzoeksvraag die op verticaal groen of überhaupt op groen ingaat. Jammer! Omdat de ruimte beperkt is, wil Student & Starter dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden voor verticaal groen in het Jaarbeurskwartier. Denk bijvoorbeeld aan wat voor groen hier geschikt voor is, hoe dit geplaatst wordt en waar dit geplaatst wordt. 
 
Hoe tof zou het zijn om in een stedelijk gebied te lopen en metershoge klimop tegen een futuristisch gebouw te zien groeien?