Auteur Koen Hoogendoorn

Wonen

Student & Starter wil de hoogte in

09.07.2019

Donderdag wordt de Voorjaarsnota behandeld. Fractievoorzitter Tim Homan wil daar onder andere dat studenten zich gaan inschrijven bij de gemeente, wat de gemeente miljoenen kan opleveren, maar wil daarnaast ook de hoogte in. Dit willen wij door verticaal te bestemmen.

 

 

Wat?

Verticaal bestemmen houdt in dat er wordt nagedacht over wat voor functies hoogbouw-werken nog meer kunnen hebben naast kantoorruimtes of woningen. Waarom zou bijvoorbeeld niet op de tweede verdieping een school kunnen zitten, op de vijfde een sportschool en op de tiende wat toffe winkeltjes? Tim Homan wil voorkomen dat de Bijlmer achterna wordt gegaan, waar functies van gebouwen werden gescheiden in plaats van gemengd.

 

 

Waarom?

Door verticaal te bestemmen worden functies gecombineerd en zorgt dit voor een meer leefbare omgeving, zonder verlaten kantoorgebouwen of afgesloten woningen. Het gevolg is hopelijk dat we verticale buurtjes kunnen creëren waar mensen vaker met elkaar in contact komen. Nu gaan mensen hun gebouw in en rechtstreeks naar hun woning, that's it. Met andere functies in die hoogbouw krijg je ook bezoekersstromen en komt er veel meer leven in de brouwerij. Zo wordt hoogbouw niet alleen maar een manier om veel meer woningen te bouwen, maar ook een manier om meer woningen te bouwen waar mensen met elkaar in contact kunnen komen.

 

 

Hoe?

Student & Starter wil hoogbouw meer leefbaar maken door het concept verticaal bestemmen te introduceren. Bij bestemmingsplannen zijn we nog te veel gefocust op de kaveltjes (horizontaal bestemmen) in plaats van wat er in de hoogte gebeurt (verticaal bestemmen). Nu gaat het daardoor als volgt: één kavel wordt als ‘hoogbouw’ bestemd en daar wordt dan een hele grote flat gebouwd met alleen maar woningen. Met verticaal bestemmen willen we ervoor zorgen dat er ook over nagedacht wordt wat voor verschillende functies (wonen, horeca, winkels, sportschool, schooltje, ruimtes voor kunstenaars etc.) we allemaal een plekje zouden kunnen geven in die hoogbouw. Dat zorgt voor meer diversiteit en gezelligheid.

 

 

Wanneer?

Donderdag bij de eindbehandeling van de Voorsjaarsnota dient fractievoorzitter Tim Homan namens Student & Starter een motie in waarin hij het ‘waarom’ en het ‘doel’ van dit concept uitlegt. In die motie wil Student & Starter ervoor zorgen dat verticaal bestemmen een belangrijk onderdeel wordt van de nieuwe Hoogbouwvisie van de gemeente, die ergens rond de jaarwisseling gepresenteerd zal worden.

 

 

Verticaal bestemmen hebben we ook opgenomen in ons visiedocument ‘Utrechter 2030’. Kijk daar voor meer informatie over hoe wij wonen in het Utrecht van 2030 voor ons zien.