Auteur Kelly Tijhuis

Wonen

Student & Starter pleit voor huurrecht bij studentenhotels

05.12.2019

Op dit moment is de gemeente in gesprek met The Student Hotel, welke zich wil vestigen in Utrecht. The Student Hotel kiest ervoor studenten een hotelovereenkomst aan te bieden. Via dit concept is een loophole mogelijk waarmee huurrecht ontweken kan worden. Dit betekent dat de studenten geen huurrecht hebben, en dus geen eerlijke huurprijs, geen bescherming tegen huisvredebreuk en geen mogelijkheid om tussentijds op te zeggen. Tegelijkertijd zie je dat andere ‘studentenhotel-concepten’ zich wel aan het huurrecht houden.
 
Tim Homan, raadslid bij Student & Starter, spreekt zich uit over studenthotel concepten: “Huisvesting is een van de grootste problemen in Utrecht, met name onder (internationale) studenten. Oplossingen zoals The Student Hotel of Hotel Casa die zich al in Amsterdam bevinden, kunnen een goed vangnet zijn voor studenten die geen vaste woning kunnen vinden. In een gespannen markt zoals Utrecht worden huurders snel uitgebuit, huurrecht biedt hiervoor de noodzakelijke bescherming. Logischerwijs wil Student & Starter graag één lijn trekken in de rechten die studenten hebben als ze huurovereenkomsten aangaan.” 
 
Duizend euro voor een studentenkamer?!
“Volgens ons hebben alle studentenhotels zich te houden aan het huurrecht. Doen ze dit niet, dan ontstaat het risico dat studentenhuisvesters voortaan besluiten hotels te bouwen in plaats van echte studentenkamers. Want als hotel kan je studentenkamers opeens veel duurder verhuren.” Legt Tim Homan uit. “Doordat The Student Hotel zich niet aan het huurrecht houdt, kunnen ze studentenkamers aanbieden (normaal formaat, 14 m2) voor zo’n duizend euro per maand.” 
 
Zonder huurrecht kan je laptop worden meegenomen uit de kamer als je vergeet op tijd te betalen en bij een tussentijdse opzegging betaal je een boete van 350 euro, daarnaast moet je nog 70 procent van je huur doorbetalen.Het kan anders, zoals bij Hotel Casa of The Student Experience. Deze studentenwoningen met veel voorzieningen vallen gewoon onder het huurrecht. De kamers zijn daardoor ook een stuk goedkoper (Casa: 460 euro, Experience: 580 euro). Homan: “Laat duidelijk zijn, Student & Starter is niet tegen The Student Hotel maar voor eerlijke huurrechten.” 
 
Hybride woonconcept
Maar wanneer is een hotel precies een studentenhotel? Een studentenhotel heeft veel hotelachtige voorzieningen zoals een receptie en veel gemeenschappelijke voorzieningen en extra services, zoals een horecagelegenheid in het hotel. Er zijn reguliere hotelgasten die enkele dagen in het hotel verblijven, maar ook veel studenten die er langere tijd zitten. Tot wel een jaar. Veel voorzieningen van het studentenhotel doen denken aan wonen: Je kan je er bijvoorbeeld inschrijven, krijgt een eigen postvakje en je moet zelf je kamer schoonhouden. Daarmee is een studentenhotel geen regulier woonconcept, maar ook geen normale hotel-belevenis. Het college sprak in MPSO 2017 al van een hybride woonconcept.
 
Scherp op oneigenlijke constructies
Student & Starter vindt dat daar dan ook een gepaste regelgeving bij hoort. “Zo zijn we scherp op oneigenlijke constructies waarmee het huurrecht wordt ontweken. Bij The Student Hotel wonen sommige studenten een jaar lang op één locatie zonder huurrechten. Wat ons betreft gaat we dat in Utrecht onmogelijk maken, zodat er gewoon huurrecht toegepast moet worden. Hotel Casa pakt dit keurig aan door onderscheid te maken tussen hotelgasten en bewoners, waarvan de laatste groep gewoon huurrecht krijgt.” Student & Starter komt vandaag in de gemeenteraad met voorstellen om het ontwijken van huurrecht niet langer mogelijk te maken. “Wanneer studenten langer in een studentenhotel verblijven, moeten we het gewoon wonen gaan noemen en bij wonen hoort huurrecht.” Aldus Homan.