Auteur Koen Hoogendoorn

Veiligheid Cultuur Vrije tijd Horeca

Student & Starter op Smeerboel: hoe ga je veilig om met drugsgebruik?

12.09.2019

Aanstaande zaterdag 14 september is het festival Smeerboel in Utrecht. Dit is een populair dance-festival dat moeite heeft gehad om een geschikte locatie te vinden in Utrecht. Eerst zou het festival bij Slot Zuylen plaatsvinden, maar dit werd uiteindelijk geannuleerd tot vreugde van bewoners en het Slot zelf. Nu vindt het festival plaats in Papendorp, waar het de laatste jaren ook is georganiseerd. Het is wel zaak voor Smeerboel om een nieuwe locatie te vinden, aangezien Papendorp de komende jaren gebruikt gaat worden voor het bouwen van nieuwe woningen. Student & Starter gaat bij Smeerboel op bezoek om het onder andere te hebben over hoe je een geschikte evenement-locatie in Utrecht vindt. Daarnaast gaat Student & Starter op bezoek bij Jellinek, zowel op Smeerboel als op hun eigen locatie. We hopen hiermee meer inzichten te krijgen in de voorlichting over drugs en hoe drugstesten in zijn werk gaan. 

 

Drugs

Voorafgaand aan Smeerboel, gaat de fractievoorzitter van Student & Starter Eva Oosters langs bij Jellinek in Utrecht. Zij zal zich hier laten informeren over het drugspreventie programma, de voorlichting via Unity en de drugstestservice van Jellinek. Momenteel is Jellinek nog maar 1 dag per week open in Utrecht. Student & Starter ziet graag dat zij vaker open kunnen gaan en op festivals vaker gaan testen. We moeten immers met een realistische blik naar de stad kijken. Het is niet gek dat in een stad als Utrecht met veel uitgaansgelegenheden en ontzettend veel jongeren wel eens drugs wordt gebruikt. Het is van belang dat we het gebruik niet stigmatiseren en dat we het daardoor veiliger kunnen maken. Zie ook nog ons Verkiezingsprogramma van 2018 voor meer info over onze standpunten met betrekking tot drugs en alcohol gebruik.

 

Jellinek op Smeerboel!

Jellinek en Unity zullen zaterdag ook aanwezig zijn bij Smeerboel, wat Student & Starter natuurlijk ontzettend tof vindt! Fractiemedewerker Kristin van der Veen zal op bezoek gaan bij Smeerboel om te kijken hoe deze twee organisaties opereren op een festivaldag. Jellinek zal aanwezig zijn met een mobiele drugstestservice terwijl Unity voorlichting zal geven over het gebruik. Wij zijn erg benieuwd hoe bezoekers dit ervaren en wat voor idee├źn Jellinek en Unity zelf hebben voor de toekomst van hun diensten. Het ziet er immers naar uit dat dergelijke diensten steeds meer van belang raken. Wij moedigen daardoor dit soort initiatieven aan.

 

Evenementenlocatie

Verder zal Kristin in gesprek gaan met de organisatoren van Smeerboel over geluidsnormen en flora- en faunabeheer. Student & Starter vindt het een erg goed initiatief dat Smeerboel ons heeft uitgenodigd om te laten zien hoe een dergelijk festival er in de werkelijkheid aan toe gaat, en hoe zij omgaan met mogelijke overlast. Student & Starter maakt zich soms wel zorgen over hoe initiatiefnemers in Utrecht gefaciliteerd kunnen worden als zij een evenement willen organiseren in de stad. Er komen namelijk steeds meer regels bij, en in een groeiende stad zitten we soms wat dichter op elkaar als we willen, wat voor de nodige frictie tussen de organisatoren en andere belanghebbenden kan zorgen. Daarom gaan wij ook graag in gesprek met organisatoren in Utrecht om te kijken hoe zij dit ervaren. Dit ook met het oog op de komende behandeling van de locatieprofielen voor evenementenlocaties.