Auteur Kelly Tijhuis

Veiligheid

Student & Starter en studentenorganisaties boos over onrechtmatige handhaving Utrechtse studentenhuizen

20.11.2020

De Utrechtse gemeenteraadspartij Student & Starter en de belangenorganisaties VIDIUS, FUG en BoKS zijn verontwaardigd over de onrechtmatige handhaving bij Utrechtse studentenhuizen. De partij en belangenorganisaties vinden dat studenten, zolang ze geen overlast veroorzaken, binnen hun eigen huishouden een gezellige avond moeten kunnen hebben. “Dit heeft een positief effect op de psychische gezondheid, maar bovenal is het eigen zaak wat mensen achter hun eigen voordeur doen, mits de wet niet wordt overtreden. Het optreden van de politie in meerdere buurten in Utrecht lijkt weinig eerbied voor dat grondrecht te tonen.” Vertelt Myrthe van Mil, woordvoerder veiligheid bij Student & Starter.
 
Afgelopen week berichtte het AD over een “huisfeestje met halfnaakte mensen” dat door de politie werd beëindigd. Dit bericht bleek slechts het topje van de ijsberg te zijn. “Veel studentenhuizen lieten weten dat de politie ook bij hen feestjes beëindigde terwijl daar niet altijd aanleiding toe was.” vertelt Van Mil. De partij heeft afgelopen week vragen gesteld aan de burgemeester tijdens het Vragenuur, maar was op z’n zachtst gezegd verbaasd over de beantwoording. 
 
Zelf bepalen wat je doet achter de voordeur
De politie of handhaving moet ingrijpen wanneer er sprake is van geluidsoverlast of wanneer de coronaregels worden overtreden. “Wij hebben veel verhalen ontvangen waarbij van overlast geen sprake was, terwijl ook deze huizen werden gesommeerd om te stoppen. Dat betekent dat er opgetreden wordt tegen zaken waar niet op gehandhaafd mag worden. Ook ontvangen wij signalen dat handhaving bijna permanent aanwezig is op studentencomplexen als Ina Boudier-Bakkerlaan en Tuindorp West Complex en zouden de beheerders van SSH-complexen een actieve rol aannemen in het aanspreken van studenten. Dit heeft begrijpelijkerwijs veel invloed op de sfeer binnen de complexen.” Het is volgens Student & Starter volstrekt onwenselijk dat de politie bepaalt wat wel en niet mag achter de voordeur. Van Mil: “We willen dat de politie stopt met het onrechtmatig afbreken van feestjes en andere activiteiten die enkel met eigen huisgenoten worden georganiseerd. Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat hij of zij doet achter de voordeur.”
 
Studenten snakken naar afleiding
De coronacrisis heeft een grote impact op de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking, de ggz sprak hier eerder haar zorgen al over uit en maakte zich vooral zorgen om kinderen en jongeren. Studenten geven aan te lijden onder de huidige crisis, colleges volgen gaat nu digitaal en veel sociale contacten zijn weggevallen. Studenten snakken dan ook naar afleiding en proberen elkaar op de been te houden. Dit neemt soms de vorm aan van een feestje onder huisgenoten. Van Mil: “Zolang de coronaregels maar goed opgevolgd worden is het juist heel fijn als mensen binnenshuis een beetje stoom kunnen afblazen. Het is enorm belangrijk om sociale activiteiten te ondernemen samen met huisgenoten. Of je nu samen kookt, een filmavond organiseert of losgaat tijdens een karaoke sessie, dat zou niet moeten uitmaken.”