Strenge wijzigingen toeristisch verhuur zijn niet handhaafbaar

Boek jij ook wel eens een AirBnB tijdens je stedentrip? In Utrecht kan dat dus ook! Het toeristisch verhuren van een kamer of woning is precies het onderwerp dat aankomende donderdag tijdens de commissie Stad & Ruimte besproken gaat worden. De Huisvestingsverordening wordt namelijk voor het eerst sinds 2018 gewijzigd.

De gemeente wil een registratieplicht én meldplicht instellen voor mensen die hun kamer of woning een aantal dagen per jaar toeristisch willen onderverhuren. Student & Starter vindt dit verregaande maatregelen, ook vinden we het onwenselijk dat de gemeente nog niet weet hoe de meldplicht eruit gaat zien. Als de handhaving nu al niet lukt, hoe gaan we dan non-registratie controleren?

In 2018 vond Student & Starter al dat het belangrijkste bij toeristisch verhuur is of er in de woning gewoond wordt. In de Huisvestingsverordening, die donderdag besproken wordt, staat dat een woning of kamer maximaal 60 dagen per jaar toeristisch verhuurt mag worden. Omgerekend zijn dat maximaal 5 dagen per maand, dat betekent dat als iemand standaard het weekend niet in Utrecht doorbrengt en de woning wil onderverhuren om wat bij te verdienen, ze hier niet genoeg aan hebben. Niet zo gek dat 40% van de verhuurders dit maximum overschrijdt. 

Tot 8700 euro boete bij overtreding

Het college is van plan om dit probleem aankomende donderdag te tackelen met een wijziging in de Huisvestingsverordening. De directe aanleiding hiervan is de wijziging in de landelijke wet Toeristisch Verhuur, deze biedt gemeenten nieuwe bevoegdheden. Het college is van plan om meteen van deze bevoegdheden gebruik te maken door een registratie- en meldplicht in te stellen voor verhuurders. Verhuurders kunnen dus alleen een kamer of woning verhuren als zij geregistreerd staan bij de gemeente en een bijpassend registratienummer hebben. Als ze zich hier niet aan houden, dan volgt er een boete die kan oplopen tot wel 8700 euro! Een vergunningplicht wordt, gelukkig ook door het college, vooralsnog als een te ingrijpend middel gezien. 

Infrastructuur meldplicht nog niet aanwezig

Student & Starter is van mening dat toeristisch verhuur niet ten koste gaat van de beschikbaarheid van woningen. Een Bed & Breakfast valt ook onder de toeristisch verhuur, of wanneer je alleenstaand bent en een extra kamer hebt die je af en toe verhuurt. Dit is volgens ons een kleinschalige en onschuldige manier van toeristisch verhuur waarin een registratieplicht nogal ver gaat. Ook ligt de infrastructuur van de meldplicht er nog niet. Het college wil door middel van een voorstel de bevoegdheid krijgen om meldplicht in te voeren zodra dat kan. Tot die tijd is het onduidelijk over hoe de meldplicht eruit gaat zien, dit vinden wij onwenselijk. 

Ook vragen wij ons af hoe het college de registratieplicht gaat communiceren. De adressen waar toeristisch verhuur plaatsvindt zijn onbekend bij de gemeente. Als een verhuurder besluit door te gaan met de verhuur zoals hij gewoonlijk deed, als diegene bijvoorbeeld niet op de hoogte is van de wijziging, dan staan hier forse boetes tegenover. Het college geeft zelf aan dat toezicht en handhaving met het huidige beleid al moeilijk is, wat doen we dan in situaties waarin de verhuurder zich überhaupt niet registreert?

Privacyverklaring