Auteur Kelly Tijhuis

Vrije tijd

Stop de hangmatbureaucratie!

28.01.2020

Het begon allemaal met het idee van Arjan Visscher, die in 2018 met zijn initiatief “Awesome Utrecht” won. Van het prijzengeld kocht hij dertig hangmatten, met boomvriendelijke ophangsystemen, om meer tijdelijke chillplekken in Utrecht te creëren. Het initiatief kreeg echter geen kans uit angst voor beschadiging. Wij zien helaas te vaak dat burgerinitiatieven belemmerd worden door angst en onduidelijke regelgeving.

 

Daarom dienden wij in 2018 al een motie in over het ophangen van hangmatten in gemeentelijke bomen. Juist omdat Student & Starter deze initiatieven wil stimuleren willen we de “Nee, tenzij-houding” verbuigen naar een “Ja, mits-houding”. Daarom verzochten wij het college om het ophangen van hangmatten in gemeentelijke bomen toe te staan. Donderdag 23 januari besloot de wethouder dat er minder regulering en meer vertrouwen kwam voor inwoners die een hangmat willen ophangen!

 

Een zomer vol chillplekken en slacklinen

De Groen-Links wethouder maakte vorige week bekend dat voor het ophangen van een hangmat of slackline tussen twee gemeentelijke bomen, vooraf per e-mail toestemming moet worden gevraagd. Wij spraken onze verbazing hierover uit en dienden een motie in om een einde te maken aan de “hangmatbureaucratie”. Student & Starter vindt bomen belangrijk en wil dat er op een boomvriendelijke manier mee wordt omgegaan. De gemeente heeft een pilot gedraaid met verschillende bomen en hangmatten, waaruit bleek dat bomen niet beschadigd werden. Vooraf toestemming vragen vinden wij een veel te zware regel, niet effectief en niet efficiënt. Wij dienden samen met CDA, D66, VVD, PvdA, SBU en CU een motie in om de “hangmatbureaucratie” te stoppen. Deze zomer mag je daarom niet alleen volle terrassen, maar ook volle parken verwachten vol met genietende en hangende mensen.