Stem op een vrouw

Het is hoog tijd om een einde te maken aan de ongelijke representatie van vrouwen in de politiek, zo stelt onze nummer 2 Eva. Dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag te regelen, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen we weer een mooie stap zetten. Het voorstel van Eva: stem op één van de 24 fantastische vrouwen op de lijst van Student & Starter!​

Vandaag is het internationale vrouwendag, iets dat jullie allemaal vast niet is ontgaan. En dat is maar goed ook. Deze dag is namelijk gigantisch belangrijk voor het bewustzijn van een voortdurende ongelijkheid. Eind januari 2018 kreeg ik te horen dat ik kandidaatsraadslid kon worden voor Student & Starter, en dan ook nog eens op plek twee van de kieslijst. Een enorme uitdaging, maar wel één die ik zonder twijfel en vol goede moed aangreep. Een trainingsdag georganiseerd door Stem op een Vrouw voor kandidaatsraadsleden was mijn eerste uitje als kandidaatsraadslid, een evenement waar ik vol enthousiasme heen ging.

Naïviteit
Toch werd ik verrast door mijn eigen naïviteit, waar voor mij als jonge hond eigenlijk geen grenzen te bekennen waren, sprak ik vrouwen op deze dag waarvan ik even stil werd. Een lijsttrekkerschap afwijzen, omdat je niet zeker weet of je het kunt. Of überhaupt geen vrouwelijke kandidaten in de top 3 van een kieslijst. Het komt voor in onze stad en dan is Utrecht nog een middenklasser op het gebied van vrouwen in de gemeentepolitiek. Landelijk komt het percentage vrouwen in de lokale politiek niet boven de 28% uit en dan hebben we het nog niet eens over de intersectionele cijfers van vrouwen met een migratieachtergrond. Uit onderzoek blijkt dat de grootste reden hiervoor voornamelijk de combinatie van raadslidmaatschap met zorgtaken, gezin en werk is. Factoren waar ook het grootste deel van de mannelijke raadsleden mee te maken krijgt, lijkt mij.

Een kruimel van het topje van de ijsberg
Door initiatieven zoals de internationale vrouwendag en Stem op een Vrouw wordt de bewustwording van een nog steeds bestaand probleem vergroot en dat is wat telt. Natuurlijk is vrouwenparticipatie en -representatie in de Nederlandse lokale politiek nog maar een kruimel van het topje van de ijsberg die deze ongelijkheidskwestie eigenlijk is, maar toch een kruimel waar jij als Utrechter direct iets mee kan.

Denk jij nu: “Já, het ís ook raar dat zo’n klein aantal van de lokale volksvertegenwoordigers vrouw is!”, dan heb ik goed nieuws voor jou. Jij kan 21 maart 2018 met jouw stem namelijk de kruimel van het topje van de ijsberg aan het rollen brengen door te stemmen op een vrouw.

Keuze
Om alvast af te trappen: bij Student & Starter is de keuze reuze! Maar liefst 24 van onze 50 kandidaten is vrouw*, stuk voor stuk uniek en klaar om jou te overtuigen van hun kunnen. Van juristen tot scholieren, van redacteurs tot zelfstandig ondernemers en van bloemenverkopers tot wedstrijdroeiers. Vind iemand die jou mag vertegenwoordigen de komende vier jaar. We staan stuk voor stuk voor kwaliteit.

Privacyverklaring