Auteur Eva Oosters

Onderwijs

Stagediscriminatie onder MBO-studenten

01.02.2019

Voor bijna alle MBO-studenten is het lopen van een stage een verplicht onderdeel van de opleiding. Dit is natuurlijk hartstikke leuk en leerzaam, maar dan moet je zo’n plek wel kunnen vinden. Op dit moment blijkt dat dit in Utrecht, en eigenlijk in heel Nederland, helemaal niet voor iedereen even makkelijk is. Dit heeft zelfs weleens te maken met discriminatie. En dat is natuurlijk onacceptabel.

Bij de Raadsinformatiebijeenkomst van 10 januari 2019 werd de anti-discriminatie agenda van Utrecht besproken. Eén van de hoofdonderwerpen was stagediscriminatie bij het MBO. Dat dit punt belangrijk is, werd ook breed gedragen door de meepraters en aanwezige partijen. Op 30 januari 2019 bood het samenwerkingsverband van CNV Jongeren, FNV Jong en JOB een Stagewijzer aan aan minister van Engelshoven. Het samenwerkingsverband stelt dat te vaak studenten nog geen weet hebben van de rechten die hen toekomen als zij een stage gaan lopen. Waar kunnen ze terecht als ze denken dat er sprake is van discriminatie? En heb je bijvoorbeeld altijd recht op een stagevergoeding?

Student & Starter ziet deze problematiek en wil dan ook graag dat Utrecht met dit probleem aan de slag gaat. Daarom stelt Student & Starter over dit onderwerp de schriftelijke vragen. Zo willen wij graag weten of het college en de wethouder deze stagewijzer bij de MBO-studenten onder de aandacht wil brengen. Ook zouden wij het goed vinden als Utrecht onderzoek doet naar hoe groot het probleem van stagediscriminatie is in Utrecht.

Zou een meldpunt stagediscriminatie kunnen helpen bij de meldingsbereidheid van de studenten? En wat is de rol van de gemeente in het verbinden van de studenten, de onderwijsinstellingen en de werkgevers om dit probleem tegen te gaan? Door het stellen van deze vragen hopen wij dit probleem duidelijk bij het college aan te kaarten. Zodat iedereen op een eerlijke, leuke en leerzame manier een stagetraject kan volgen.