Auteur Eva Oosters

Zorg en welzijn

Stadsgeldbeheer: op naar een schuldenvrij Utrecht

24.09.2018

Donderdag ging ik na een lange raadsdag op bezoek bij Stadsgeldbeheer. De instantie had alle woordvoerders Werk & Inkomen uitgenodigd om te vertellen over hun werkzaamheden. Bij de bijeenkomst schoven ook twee ex-cliënten aan die vertelden over hun ervaringen.
 

Stadsgeldbeheer is er voor mensen met een meervoudige probleemsituatie, eigenlijk is altijd een aspect hiervan dat mensen financieel aan de grond zitten. Bij zo’n probleemsituatie komen talloze schuldeisers kijken, niet alleen de overheid, maar ook woningcorporaties, online winkelbedrijven en bijvoorbeeld de NS. Deze schulden zorgen bij mensen voor enorm veel stress en een onhoudbare situatie. In sommige gevallen verliezen mensen zelfs hun huis en worden door deze schuldenproblematiek dakloos.
 

Hiertegen vecht Stadsgeldbeheer. Hun doel is deze mensen in hun benarde situatie te helpen en het liefst helemaal schuldenvrij te laten vertrekken. Stadsgeldbeheer beheert als het ware de financiën van hun cliënten, maakt afspraken met schuldeisers en coacht de cliënten zodat ze uiteindelijk weer zelfstandig kunnen wonen, werken en besteden.
 

Student & Starter vindt deze werkwijze inspirerend en een goed voorbeeld voor hoe de schuldenproblematiek moet worden aangepakt. Het grootste probleem is hierbij namelijk het grote aantal schuldeisers, dat niet met elkaar communiceert en waardoor de schulden alleen maar hoger oplopen. Het zou ontzettend veel geld schelen als deze schuldeisers eerder preventief worden afbetaald door bijvoorbeeld de gemeente, waardoor iemand niet alleen nog maar dieper in de problemen komt. Op deze manier worden er ook veel kosten bespaard op onder andere mentale hulpverlening en schuldhulpverlening. Wist je dat een detentieperiode de overheid 100x meer kost dan een jaar hulp door Stadsgeldbeheer?
 

Daarbij zijn ook nog steeds de woningen een groot probleem. Er moet ruimte zijn om deze kwetsbare groep dakloze mensen op te vangen, zodat zij weer in aanraking komen met een positieve omgeving. Een voorbeeld van een project waar dit goed gaat is Place2beU. Student & Starter pleit ervoor meer met dit soort woonprojecten te experimenteren.
 

Er valt nog gigantisch veel te winnen bij de schuldhulpverlening, het bezoek was een eerste stap en gaf veel inspiratie, op naar concrete maatregelen.