Auteur Ties de Theije

Zorg en welzijn

Soa-bestrijding: toegankelijk, gratis en anoniem

23.05.2018

Vanaf volgend jaar zal het UMC in Utrecht de soa-polikliniek sluiten. De GGD gaat de diensten van het Utrechtse ziekenhuis overnemen. Deze reorganisatie moet ervoor gaan zorgen dat de bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen in de regio overal op dezelfde manier verloopt. Er komt een Centraal punt Seksuele Gezondheidszorg in het Stadskantoor. Deze verandering zal niet veel effect hebben, wat betekent dat er niet minder maar dus ook niet méér mensen terecht zullen kunnen bij de GGD.
 

Student & Starter is blij met het aanstaande centrale punt voor de seksuele gezondheidszorg, zodat er voor iedereen een duidelijk aanspreekpunt is. Er is echter nog veel te verbeteren bij de soa-zorg in Utrecht.
 

Gratis én anoniem

Als je bang bent dat je een soa hebt, heb je eigenlijk drie opties. Allereerst je huisarts, die niet anoniem en niet gratis is. Daarnaast een commerciële instelling, niet gratis wel anoniem, of de GGD. De GGD is zowel gratis als anoniem en daarom ook veruit de populairste optie voor velen. Omdat de GGD eigenlijk aanvullend zou moeten zijn voor de gezondheidszorg, kunnen zij niet de gehele vraag naar soa-testen en consulten aan. Daarom selecteren ze op risicogroepen. Waardoor er een andere ‘iets-minder-risico-groep’ niet of nauwelijks in aanmerking komt.
 

Risicogroepen

De praktijk wijst uit dat hetero jongeren onder de 25 jaar eigenlijk onderaan bungelen als risicogroep en daardoor vaak alsnog worden doorverwezen naar de huisarts, omdat de GGD ze niet binnen twee weken kan helpen. Dit werpt een drempel op voor mensen die graag, soms alleen voor de zekerheid, willen weten of ze een soa hebben. Wat ons betreft een onwenselijke situatie. Met meer budget zouden we kunnen kijken naar consulten voor meer specifieke doelgroepen op locatie, meer snelle telefonische consulten én meer zelftesten. Op deze manier zou niet alleen de top van de risicogroep bereikt worden, maar de gehele groep.