Auteur Kelly Tijhuis

Algemeen

Rowing blind en sociale toegankelijkheid in Utrecht

11.03.2020

10 maart vond de Raadsinformatiebijeenkomst ‘Utrecht voor iedereen toegankelijk’ plaats. Volgende week tijdens de commissie, 19 maart, stelt het college mooie ideeën voor om Utrecht toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Een grote uitdaging is de ‘sociale toegankelijkheid’ ten opzichte van de al vaak aangepakte ‘fysieke toegankelijkheid’. Hoe maak je een stad sociaal toegankelijk? Student & Starter vindt dit een mooie uitdaging.  
 
Een initiatief dat zich voor sociale toegankelijkheid inzet is ‘Rowing Blind’. Rowing Blind is opgezet door de Utrechtse studentenroeivereniging Triton. Gisteravond vertelden zij over hun initiatief, waar zij mensen met een visuele beperking kennis laten maken met de roeisport. “De boot is bij een normale clinic nog nooit zo soepel weggevaren”, zei Femke Woudstra, één van de initiatiefneemsters. Elke roeier krijgt een roeimaatje toegewezen die de roeier met visuele beperking persoonlijk begeleidt. Het initiatief draait op de vrijwilligers van de vereniging, deze zijn nu bezig met hun tweede training uit een reeks van negen. Uiteindelijk zou Triton ook graag studenten met een visuele beperking aantrekken voor het project, zodat zij ook lid kunnen worden van de vereniging. 
 
Toegankelijkheid studentenverenigingen
De toegankelijkheid van studentenverenigingen blijft een uitdaging, vaak ook omdat verenigingen in oude monumentale panden in de binnenstad zitten. Sinds 2020 is er een subsidieregeling in het leven geroepen die verenigingen, ondernemers en andere initiatiefnemers de kans geeft subsidie aan te vragen voor hun initiatief om toegankelijkheid te vergroten. Check deze regeling en vraag ‘m meteen aan als jouw vereniging een goed initiatief heeft!
 
Er zijn gigantisch veel uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid. Een voorbeeld hiervan is het vinden van een studentenwoning of een bijbaantje. Toch kwam er maandag ook goed nieuws voor studenten met een beperking in Utrecht. De Individuele Studietoeslag wordt met terugwerkende kracht naar 300 euro verhoogd vanaf 1 januari 2020! Het bedrag van de toeslag is daarmee met 100 euro per maand gestegen. Iets waar Student & Starter in haar tegenbegroting van september 2019 al een voorstel voor deed. 
 
Laat jouw ideeën horen!
Volgende week spreken we met elkaar in de commissie over dit onderwerp. Student & Starter zal bovenstaande punten in ieder geval meenemen. Heb jij nog suggesties voor het toegankelijker maken van Utrecht? Laat het ons weten!