Auteur Kelly Tijhuis

Wonen Sport

Rijnenburg: nu een energielandschap, straks woonwijk en roeiparadijs!

27.01.2020

Vorige week is de visie voor het energielandschap in Rijnenburg gepresenteerd en de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor roeiwater in dit gebied. De duurzame oplossingen zijn fantastisch! In Rijnenburg kan een grote stap gezet worden op het gebied van duurzaamheid. Wel vinden we dat het college te vaag blijft over de startdatum van de woningbouw in dit gebied. Student & Starter wil dat het college snel een knoop doorhakt over woningbouw. Want, dit is ook van belang voor het aanleggen van de roeibaan. 

 

Woningbouw, roeien en aquathermie

In de visie op het energielandschap zal door middel van zon- en windenergie voor 80.000 huishoudens stroom worden opgewekt. Het plan om windmolens aan te leggen in het midden van het gebied is geschrapt. Dit maakt het beter mogelijk om na 2030 te beginnen met de aanleg van woningbouw en bijbehorende infrastructuur. Wat Student & Starter betreft moet dat na 2030 zo snel mogelijk beginnen, want de woningnood is hoog! In dit gebied kunnen enorme hoeveelheden woningen worden toegevoegd voor mensen die graag Utrechter willen worden, maar nog geen woning kunnen vinden. In het haalbaarheidsonderzoek staat nu dat zonder woningbouw er niet genoeg geld is voor de aanleg van een roeibaan. Die roeibaan zou volgens ons heel mooi kunnen worden gecombineerd met woningbouw. De roeibaan dient dan als wateropvang voor de nieuwe woonwijk en doormiddel van aquathermie zou de roeibaan zelfs gebruikt kunnen worden voor energieopwekking. 

 

Achtergrond

Rijnenburg ligt ten zuidwesten van Utrecht. Het gebied is een groot stuk groen waar nu nog vrij weinig gebeurt. De gemeente heeft deze locatie al langer op het oog met het plan om hier een grote nieuwe woonwijk te bouwen, bestaande uit zo’n 20.000 woningen. Het idee is dat Rijnenburg het “nieuwe Leidsche Rijn” wordt. Uiteindelijk heeft de provincie Rijnenburg eerst tot pauzelandschap bestempeld, wat betekent dat er tot 2030 niet gebouwd mag worden. Daarom komt er nu eerst een energielandschap. De roeiers hebben Rijnenburg al langer op het oog. Met de toenemende drukte is dit eigenlijk de enige overgebleven locatie waar een roeibaan aangelegd kan worden. Roeien op het Merwedekanaal wordt namelijk steeds lastiger, zeker nu er een nieuwe woonwijk wordt aangelegd met 10.000 woningen. Als er veel mensen komen wonen, heb je ook de kans dat mensen vaker gaan zwemmen in het kanaal en dat pleziervaart toeneemt. Ten slotte worden er meerdere bruggen toegevoegd over het Merwedekanaal, hierdoor kunnen roeiers niet meer goed doortrekken in een roeiboot. 

 

Een duurzame en sportieve woonwijk

Wij zien in Rijnenburg een gebied waar wonen, duurzaamheid en sporten op een mooie manier samengaan. Voor nu moeten we zo snel mogelijk het energielandschap aanleggen. En wat ons betreft beginnen we vanaf 2030 gefaseerd met het bouwen van een duurzame nieuwe woonwijk én de roeibaan.