Auteur Eva Oosters

Werken Veiligheid

Plan van aanpak voor sluiting tippelzone

04.02.2019

De tippelzone aan de Europalaan gaat sluiten vanaf juli 2021, vanaf de zomer van 2018 wordt een plan van aanpak opgesteld voor hoe dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoewel Student & Starter in verband met de veiligheid van de sekswerkers natuurlijk liever had gezien dat de tippelzone niet was gesloten, willen wij wel constructief meedenken aan een zo goed mogelijk plan van aanpak voor de gevolgen van de sluiting.

Op 31 januari 2019 werd daarom, onder anderen door ons, de Raadsinformatiebijeenkomst (RIB) georganiseerd die specifiek ging over dit plan van aanpak. Voornamelijk toegespitst op de uitstapprogramma’s die door de gemeente zullen worden gerealiseerd. Utrecht heeft een externe partner aan de hand genomen die deze uitstapprogramma’s persoonlijk en op maat voor de nu 55 bekende sekswerkers op de tippelzone wil realiseren.

Op de RIB werd gesproken door onderzoeksbureau’s, de gemeente zelf, belangenorganisaties, hulpverleners, maar als allerbelangrijkste twee sekswerkers die zelf de ervaring van het uitstromen hebben meegemaakt en ook de valkuilen hiervan hebben ondervonden. Student & Starter heeft goed geluisterd naar deze valkuilen, maar ook naar de mogelijke succesfactoren.

Wat voor Student & Starter belangrijk is, is het besef dat door de tippelzone op te heffen, het tippelen niet per se verdwijnt. Het verdwijnt alleen uit het zicht van de gemeente en wordt daardoor minder veilig. Wij vinden het daarom van belang dat, naast dat goed persoonlijk wordt gekeken met de sekswerkers die wel vrijwillig bereid zijn uit te stromen naar ander werk óf ander sekswerk, ook gekeken moet worden naar de sekswerkers die het tippelen niet willen of kunnen opgeven. Het is belangrijk dat de gemeente haar ogen niet sluit voor deze doelgroep. Ook moet beter worden gekeken naar de samenwerking tussen hulpverleners, de gemeente en maatschappelijke organisaties, zodat Utrecht de sekswerkers ook beloftes kan doen die zij kan naleven.