Auteur Ties de Theije

Mobiliteit

Oplossingen voor ‘sardientjesvervoer’ Bus 12

29.08.2018

Het nieuwe collegejaar gaat van start, maar helaas is de tramlijn die centraal station met het Utrecht Science Park de Uithof moet verbinden door vertraging nog steeds niet af. Dit terwijl de mensenstroom van en naar het USP alleen maar toeneemt. ‘Als sardientjes in een blik’, zo wordt het gevoel in de overvol geladen bus 12 in de spits steeds vaker omschreven. Toch lijkt het alsof lijn 12 tót de opening van de tramlijn de enige verbinding voor het traject is.
 

Maatregelen

Vanaf september 2018 hebben gemeente, provincie en vervoerders maatregelen gepland om de druk op lijn 12 te verminderen in de periode dat de Uithoflijn nog niet rijdt. Zo worden er extra directe buslijnen van en naar USP ingezet tijdens de spits, waardoor er maximaal 18 bussen per uur kunnen vertrekken. Ook wordt het gebruik van de fiets gestimuleerd door meer OV-fietsen aan te bieden en betere fietsparkeerplekken te creëren. Al eerder is gekeken naar de spreiding van onderwijstijden van Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht om de drukte in de spits te dempen.
 

Mocht je jezelf vanaf aanstaande maandag toch weer op moeten vouwen in een van de volgeladen, warme, stinkende bussen, probeer dan eens een van de alternatieven!
 

Maar wat kan JIJ doen?

Vermijd lijn 12. Heb je de kans, reis buiten de spits. Lukt dat niet? Zorg dan voor een eigen fiets op het station of leen een OV-fiets. Denk ook eens aan station Lunetten of Vaartsche Rijn. Beide stations zijn binnen 4 minuten met de Sprinter vanaf Utrecht Centraal te bereiken. Wat veel mensen niet weten, is dat een fietstocht vanaf Utrecht CS naar de Uithof (5,5 km) veel verder is dan de fietsafstand van de Uithof naar station Utrecht Lunetten, uitgerust met een prachtig breed en rustig fietspad (3,7 km). Mocht je toch met de bus willen, overweeg dan lijn 28. Deze rijdt ook vanaf Utrecht Centraal naar de Uithof en doet er slechts 5 minuten langer over.