Auteur Ties de Theije

Wonen

Prachtig plan voor Smakkelaarsveld, mede mogelijk gemaakt door motie Student & Starter

07.09.2018

Al geruime tijd wordt er over de ontwikkeling van het Smakkelaarsveld, het gebied tussen centraal station en de Catharijnesingel, gesproken. Het idee om er deels woningen te realiseren en een openbaar, toegankelijk park mogelijk te maken, lag er al in 2016. Alleen lieten de randvoorwaarden toen nog te wensen over. Grote gebouwen rondom die de zon wegnemen, een spoorweg erlangs en een busbaan er recht doorheen vormden indertijd geen recept voor een comfortabel park.
 

Student & Starter stelde de vraag: hoe kun je van het Smakkelaarsveld een aantrekkelijk gebied maken waar mensen graag verblijven? Ons idee was om te kijken naar de mogelijkheid om deels de hoogte in te gaan en de busbaan en woningen onderaan te plaatsen. Met een park, deels op de begane grond, dat gedeeltelijk naar boven gaat, naar de plek waar de zon schijnt. Een bijzonder park waar mensen voor omlopen om het met eigen ogen te zien en met eigen voeten te voelen.
 

Om dit plan te realiseren diende Student & Starter in maart 2016 de motie ‘Park2, van voetjes in het water tot en met je hoofd in de wolken’ in.
 

Lingotto presenteerde deze week de plannen voor het nieuw te ontwikkelen Smakkelaarsveld. Tot groot genoegen van Student & Starter met een mooi oplopend park, veel groen, horeca, aantrekkelijke hoogbouw en geen busbaan die het mooie gebied in twee stukken knipt.
 

Het Smakkelaarsveld wordt 'het Oog van de Orkaan': een groen rustpunt in een dynamische omgeving. In 2019 gaat de eerste schop de grond in. In 2022 moet het hele gebied klaar zijn.
 

Zie ook: motie - Park2, van voetjes in het water tot en met je hoofd in de wolken

Zie ook: utrecht.nl - Smakkelaarsveld wordt groen rustpunt in dynamische omgeving