De Utrechtse Nachtvisie 2030 is gepresenteerd!

Afgelopen vrijdag was het zover: de BASIS stond vol met mensen uit de nachtsector en anderen die bijgedragen hebben aan het voorstel voor de Utrechtse Nachtvisie. Muziek, lichtkunst, een panelgesprek – en natuurlijk was er de presentatie van de Nachtvisie zelf. De Nachtvisie is een initiatief van Student & Starter en wij zijn trots op het resultaat!

Hoe is de Nachtvisie tot stand gekomen?

De presentatie werd gedaan door onze wethouder Eva Oosters. In 2019 diende ze als raadslid van Student & Starter al de motie Kracht voor de Utrechtse nacht in, waarmee het startschot werd gegeven. Daarin droeg ze toenmalig wethouder Anke Klein op om de gemeente en het Utrechtse nachtleven meer te laten samenwerken. Nu is de nachtcultuur een van Eva’s onderwerpen als wethouder.

Vorig jaar augustus kondigde Eva daarom aan dat de gemeente aan de slag ging met de Nachtvisie. Utrechters konden bijdragen door een enquête in te vullen. Dit werd door ruim 6.700 mensen gedaan! Daarnaast is gepraat met publiek, makers, programmeurs, andere vertegenwoordigers van de nachtsector, en ook met andere steden die met de ontwikkeling van hun nachtcultuur bezig zijn. Mede op basis van hun ideeën is dit plan totstandgekomen.

Wat staat er allemaal in?

  • Maar liefst drie nieuwe clubs of andere plekken voor nachtcultuur! Dit zijn zowel kleinere locaties voor 100 tot 500 bezoekers, en grotere voor meer dan 500 bezoekers. Hiermee wordt de diversiteit van het nachtaanbod vergroot. Voor 2026 moet duidelijk zijn waar deze clubs zullen komen. De gemeente gaat vervolgens op zoek naar concrete locaties en ook plekken buiten de binnenstad worden meegenomen in dit onderzoek, zoals het Utrecht Science Park en het Werkspoorgebied. Zo ontstaat er meer ruimte voor experimenten in de Utrechtse nacht!
  • In 2030 is uitgaan veiliger en meer divers. De nachtcultuur van nu is geen afspiegeling van de Utrechtse bevolking. We vergroten het aanbod voor de LGBTQ+ community en geven het nachtleven een meer centrale plaats in de cultuur van Utrecht. Daarnaast vergroten we de sociale veiligheid en gezondheid, en dringen we onwenselijk en grensoverschrijdend gedrag terug. Dit zijn belangrijke pijlers voor de Nachtvisie en de gemeente gaat hier actief mee aan de slag.
  • Subsidies worden toegankelijker. Door het aanbod aan subsidieregelingen zichtbaarder en toegankelijker te maken, moet de diversiteit aan nachtcultuur worden vergroot.
  • Het Nachtoverleg blijft! Het Nachtoverleg, gebaseerd op het idee van Eva uit 2019, wordt verder ontwikkeld en gaat de gemeente gevraagd én ongevraagd adviseren. Dit versterkt de nachtsector in Utrecht.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de Nachtvisie? Heb je een bredere interesse in de lokale politiek? Of wil je meer weten waar wij ons allemaal mee bezig houden? Overweeg om lid te worden van Student & Starter. Voor 15 euro per jaar steun je de partij en onze ideeën voor een progressieve, duurzame en inclusieve stad. Ook krijg je toegang tot de appgroepen waarin je écht heel gemakkelijk in contact kunt komen met onze gemeenteraadsleden, wethouder, maar ook alle andere ‘StuSta’-leden. Al je Nachtvisie-vragen krijgen daar sowieso een antwoord!

Privacyverklaring