Auteur Eva Oosters

Algemeen

Mijn "Maaidenspeech", 'Denk aan de Dom!'

01.10.2018

Foto: Marleen Stoker

 

Donderdag 27 september hield ik mijn maiden speech tijdens de raadsvergadering. Een maidenspeech is de allereerste speech die je houdt tijdens zo’n raadsvergadering. Ik had natuurlijk al veel gesproken in commissies, mondelinge vragen gesteld en veel andere dingen gedaan: maar die speech.. Die moest nog komen!
 

Het onderwerp waarover de speech ging was de kredietverstrekking voor de restauratiekosten van de Dom. Die moet namelijk gerestaureerd worden, en de kosten hiervoor zijn hoog opgelopen doordat de Dom sinds 1975 een beetje vergeten is.
 

Over dit probleem stelde ik de motie “Denk aan de Dom” op, waarin ik het College opdroeg te zoeken naar een creatieve manier om de raad er over 40 jaar aan te herinneren dat de Dom gerenoveerd zou moeten worden. De motie werd uiteindelijk unaniem aangenomen!
 

Verder ging mijn speech over mijn liefde voor Utrecht en mijn dubbelleven als student en raadslid. Bijna vier jaar geleden kwam ik hier wonen, om een reden die ze noemen: liefde op het eerste gezicht. Bij de meeloopdag van mijn studie, zat ik in een zolderkamer aan het Janskerkhof, waar de zonnestralen de ruimte hulden in een romantisch licht. Vervolgens at ik samen met mijn kersverse studiegroepje een broodje Mario en liep ik dromerig  mijn weg terug naar het Station via de Oude Gracht, de Dom speelde een riedeltje uit een van mijn favoriete films. Ik was verkocht.
 

Ik zit natuurlijk een groot deel van de week aan de Varrolaan, maar het andere deel zit ik in de studieruimte aan het Janskerkhof, sta ik op de borrel bij een vereniging, sport ik met studiegenootjes en eet ik gezellig met mijn huisgenoten.
 

Ik heb vorige week daardoor ongeveer tien keer uitgelegd wat een maidenspeech is, heb talloze suggesties gekregen waarover die kan gaan, veel tips gekregen over hoe ik hem het beste kan voordragen en dan toch nog een keer de vraag beantwoord wat nou pre-cies een maidenspeech is. Dit alles geldt niet alleen voor mijn maidenspeech, maar ik leg ook diverse kwesties die hier wekelijks voorbij komen de mensen om me heen voor. Voor mij is dit een voorbeeld dat zodra politiek dichtbij komt, het zelfs voor de meest a-politieke mensen leuk wordt om mee te denken.
 

Ik heb in ieder geval de smaak te pakken. Gemeenteraad Utrecht, kom maar op.
 

Zie ook: Motie - Denk aan de Dom