Auteur Tim Homan

Wonen

Met z’n drieën samenwonen? Dat mag niet van de gemeente...

11.01.2019

Het komt vaak voor. Twee vrienden die met elkaar samenwonen en een zolder of logeerkamer over hebben. Daar zou prima nog een derde persoon bij kunnen wonen natuurlijk. Meer zielen, meer vreugd én heel fijn voor een woningzoekende die in deze moeilijke Utrechtse woningmarkt weer onderdak weet te vinden. Toch kiest de gemeente ervoor om dit praktisch onmogelijk te maken. Wanneer er een derde persoon bij komt, worden mensen geconfronteerd met onmogelijke bureaucratie rond zware vergunningsaanvragen of notariële aktes. Student & Starter begrijpt er maar niks van dat het zo moeilijk wordt gemaakt om met drie personen samen te wonen. Dat is namelijk hartstikke gezellig en een manier om de woningnood in Utrecht verder te bestrijden.

Een korte uitleg: wanneer je met z’n drieën in een huis wil samenwonen, zijn er twee opties. De eerste optie is dat je met het huis een omzettingsvergunning aanvraagt, zodat er ‘onzelfstandig’ gewoond mag worden, dus dat je alle drie een slaapkamer hebt en de rest deelt. Hier zitten zware eisen aan. Zo moet je 24 vierkante meter per persoon hebben, de eisen voor geluidsisolatie zijn strenger en er wordt gekeken of de wijk waarin je wil wonen goed genoeg scoort op het gebied van leefbaarheid. Ohja, en je bent minimaal 3000 euro kwijt aan zo’n omzettingsvergunning. Nogal wat gedoe om één persoon extra te laten wonen in één huis.

De andere optie is dat je met z’n drieën een woongroep wordt. Ook daarbij ben je al snel veel administratief gedoe verder en daarbij horend, veel kosten. De woongroep moet met een notariële akte worden opgericht en vervolgens moet je die woongroep inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij WoningNet. Bij WoningNet moet de woongroep dan een jaar geregistreerd zijn en daarna kan je eindelijk met z’n drieën gaan samenwonen.

Student & Starter vindt dat dit allemaal maar verschrikkelijk veel gedoe is en ziet een manier waarop het veel simpeler kan: maak het samenwonen met drie personen vergunningsvrij. Bij samenwonen met twee personen is het zo nu al geregeld. Dit gaat niet of nauwelijks ten koste van gezinswoningen, want dit zijn andere typen huizen die vaak geschikt zijn voor vier of meer personen. De leefbaarheid wordt ook vaak als zorg geuit wanneer het gaat om het omzetten van huizen, maar dit speelt enkel bij de huizen waar mensen met veel grotere groepen samenwonen. Als je toestaat dat samenwonen met drie mensen vergunningsvrij wordt, dus dat er makkelijk één iemand extra bij kan in een huis, zal het niet ontzettend veel drukker worden in een buurt. Hoogstens moet er misschien ergens een fietsenrek worden bijgeplaatst.

Al langer is bij de gemeente bekend dat aan deze maatregel behoefte is, zo bleek bijvoorbeeld uit de ‘evaluatie splitsen en omzetten’ begin 2018. Toch is de wethouder hier niet voortvarend mee aan de slag gegaan, waardoor er nog steeds geen voorstel ligt om het vergunningsvrij wonen met drie mensen toe te gaan staan. Wat betreft Student & Starter moet er nu echt vaart mee worden gemaakt, met oog op al die mensen die op een woning wachten. Het is ook een mooie manier om het friendswonen te stimuleren waar Student & Starter al langer op inzet. Wat betreft Student & Starter moet de wethouder het dan ook voor de zomer hebben geregeld, anders gaan we desnoods het voorstel zelf uitwerken.

Zie ook: Waarom Friends een revolutionaire serie is
Zie ook: Op naar nieuwbouw voor vrienden