Auteur Tessa Sturkenboom

Sport

Maak van Utrecht een sporttalenten stad!

01.07.2019

Al jaren wordt er niet extra in sport geïnvesteerd. Student & Starter vindt dat er structureel meer geld naar sport moet: zo kunnen we meer velden en goedkopere zaalhuur realiseren, kunnen de lange wachtlijsten bij verenigingen worden verminderd en zullen verenigingen beter worden ondersteund. Maar bovenal: talentontwikkeling.

 

Talentontwikkeling: leeg containerbegrip en alleen voor de topsport, toch?

Talentontwikkeling. Een woord dat vaak en snel gebruikt wordt, het staat er vol mee in beleidsstukken. Want toegegeven, het klinkt ook gewoon lekker toch? Ieder zijn haar talent ontplooien, ontwikkelen en de beste versie van jezelf worden.

Talentontwikkeling wordt heen en weer geslingerd tussen twee uitersten: enerzijds menen we dat iedereen talent heeft en er recht op heeft om zijn of haar talenten te ontplooien, anderzijds denken veel mensen dat talentontwikkeling alleen in de topsport thuishoort. 

Talentontwikkeling wordt hierdoor toegepast zonder dat we weten wat het echt is en nodig heeft. Bovendien gaat het gemeentelijk sportbudget vooral in gebouwen zitten, is het voor verenigingen financieel zwaarder geworden en is vrijwilligerswerk niet meer vanzelfsprekend vandaag de dag. Hierdoor zijn er ook minder goed opgeleide trainers en coaches omdat verenigingen niet de middelen en capaciteit hebben om mensen op te leiden. Het gevolg is dat sporttalenten naar andere steden vertrekken.

 

Talentontwikkeling: ontdekken, ontplooien en oogsten

Goed. Maar wat betekent talentontwikkeling in de sport dan wél? En waarom is talentontwikkeling waardevol en belangrijk voor de sport in Utrecht? 

 

Talentontwikkeling kan opgedeeld worden in drie fasen: ontdekken, ontplooien en oogsten. In het begin leren kinderen brede motorische en lichamelijke vaardigheden te ontwikkelen en proeven ze aan allerlei sporten om hun talent te ontdekken. Vanaf een jaar of 12 maken kinderen vaak een sportkeuze en leren ze hun sport te combineren met hun alledaagse leven. In deze fase ontplooien deze kinderen hun talenten. De meeste sporters trainen nog bij hun club en sommigen ook in een Regionaal Talent Centrum (RTC). Van deze groep zal een klein percentage geoogst worden die het daadwerkelijk ver schopt en meedoet met landelijke topsportprogramma’s en deelneemt aan (inter)nationale wedstrijden.

 

Goede trainers en helden

Talentontwikkeling zorgt ervoor dat mensen hun kwaliteiten ontdekken en gebruiken. Bijvoorbeeld die ene trainer die in de smiezen heeft wat voor een drive, techniek of kracht een sporter heeft. Talentontwikkeling in de sport betekent dat sporters getraind worden, zelfdiscipline ontwikkelen en hun grenzen leren kennen. Als coach en trainer leer je te luisteren, te begeleiden en te motiveren. Je leert samen te werken en met tegenslagen om te gaan. Hierdoor ontwikkelen sporters en trainers al in een vroeg stadium vaardigheden waar ze de rest van hun leven enorm veel aan hebben, ook wanneer de top niet gehaald wordt. Daarom is talentontwikkeling in de sport een belangrijk thema voor Student & Starter. Niet voor niets organiseerden we daarom een raadsinformatiebijeenkomst hierover. We vinden we dat hier meer aandacht naartoe moet gaan. 

Maar alleen het hebben van talent heb je niet genoeg: doorzettingsvermogen en discipline zijn net zo belangrijk, zo niet soms zelfs belangrijker. Op de dagen dat je geen zin hebt om te sporten om dan tóch te gaan. Of om toch die ene kilometer sneller te rennen dan de vorige keer. Maar waar talenten het meeste baat bij hebben is niet alleen goede begeleiding en coaching, maar vooral ook plezier. Hoe langer een talent zich thuis voelt bij een club en daar blijft trainen, des te langer houdt een talent plezier om door te gaan met een sport. Hiermee vormt een talent ook een voorbeeldfunctie voor anderen om te gaan sporten en om zichzelf te verbeteren. Zij worden ‘Utrechtse helden’. Neem bijvoorbeeld een Wesley Sneijder uit Ondiep die liet zien dat het kan. Of Dafne Schippers en Inge Janssen die medailles pakten op de Olympische Spelen. Maar ook helden dichterbij: je grote broer, of zus, of je huisgenoot die fanatiek aan sport deed. Helden zijn van belang om te inspireren en om het goede voorbeeld te geven: normen, waarden en sociale gedragsregels. Helden symboliseren een droom om op het hoogste niveau mee te doen en zorgen voor verbinding binnen de vereniging. 

Talentontwikkeling gaat dus over de uitwisseling tussen breedtesport en topsport. Het is dé schakel. Maar om talenten hier goed te kunnen faciliteren en met plezier bij clubs te houden, hebben we ook een goede infrastructuur voor talentontwikkeling nodig.

 

Utrecht en talentontwikkeling: waar moet het volgens Student & Starter heen?

Een eerste en simpele stap is het expliciet erkennen van bepaalde sportlocaties in de stad als sportgebieden met een focus op talentontwikkeling waar we subtoppers en talenten faciliteren. Denk aan de enorme potentie van het gebied Maarschalkerweerd gecombineerd met het Utrecht Science Park. Of in Overvecht bij de Vechtse Banen. En in Leidsche Rijn of het Merwedekanaal. Wat Utrecht uniek kan maken is niet alleen expliciet locaties te erkennen als talentontwikkelingsplekken, maar ook om van het Utrecht Talent Center echt een succes te maken. Een samenwerkingsverband gericht op het stimuleren van talent met in de toekomst een eigen fysieke sporthub/plek waar sporters, trainers en coaches van allerlei sportdisciplines samen kunnen komen om van elkaar te leren en samen te trainen. Waar plek is voor fysiotherapeuten, medici, voedingsdeskundigen, sportpsychologen en buurtsportcoaches.

 

We houden van een feestje vieren in Utrecht. We onthaalden de helden van de Tour de France met open armen en zullen dat straks ook doen bij de Vuelta. Maar we gaan pas echt los met z’n allen als we een Utrechts feestje kunnen vieren vóór en mét onze eigen Utrechtse talenten. En of dat nou een feestje is vanwege de clubkampioenschappen of de Olympische Spelen maakt niet uit, zolang we maar weten en ervoor hebben gezorgd dat we zelf onze Utrechtse talenten hebben opgeleid en geholpen.

 

Voor meer informatie ga naar https://www.sportutrecht.nl/utrecht/