Maak stagevergoedingen de norm

Dit schooljaar begon één op de negen klassen zonder leraar. De Algemene Onderwijsbond (AOb) schrijft dat we als Nederland goed onderwijs “voor lief hebben genomen”. Zo kan een kwart van de vijftienjarigen niet goed genoeg lezen of schrijven en zijn maar liefst 2,5 miljoen mensen van 16 jaar of ouder laaggeletterd. In Utrecht is het lerarentekort gestegen naar 10% in 2022. Student & Starter pleit vanuit haar jonge perspectief voor een stevige boodschap: mensen helpen moet lonen! Een goed begin is een verplichte stagevergoeding in het onderwijs.

Betere arbeidsomstandigheden

Een belangrijk aspect om het lerarentekort aan te pakken, is om de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs te verbeteren. En dat begint al in de studie. Uit een AOb-enquête van februari 2023 blijkt dat ruim driekwart van studenten aan onderwijsopleidingen geen stagevergoeding krijgt. Terwijl veel studenten daadwerkelijk werktaken op zich nemen om de gaten te vullen. Uit diezelfde enquête blijkt namelijk dat de helft van stagiairs daadwerkelijk lessen overneemt; bijna 20% wordt structureel ingeroosterd. Onbetaald werk zorgt voor financiële problemen. Vrijwel 70% van de studenten heeft een bijbaan (bovenop de stage) nodig om rond te komen, als ze daar überhaupt tijd voor hebben. Veel potentiële leraren haken dan ook af, omdat ze het financieel niet rondkrijgen. Dit zijn dus nauwelijks aantrekkelijke voorwaarden te noemen. “Er wordt gewoon handig misbruik gemaakt van studenten”.

Verplichte stagevergoedingen

Een verplichte stagevergoeding is niet iets nieuws. Op 8 juni 2023 hebben ‘Jong’ CNV en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) de petitie gelanceerd voor een verplichte stagevergoeding voor studenten. De AOb pleit voor een verplichte stagevergoeding van 750 euro voor onderwijsstudenten. Begin augustus 2023 hebben schoolbesturen uit Den Haag, Alphen aan de Rijn en Rotterdam een stagevergoeding geïntroduceerd voor voltijd-studenten van de Pabo.

Leraren, onderwijsmedewerkers en studenten van onderwijsopleidingen zetten zich dagelijks hard in voor onze kinderen. “Ondanks het harde en nobele werk dat leraren dag in dag uit verrichten, krijgen ze nog onvoldoende waardering. Zorg voor goede arbeidsomstandigheden binnen het onderwijs, bied perspectief en maak stagevergoedingen voor studenten de norm. Mensen helpen moet lonen, aldus fractievoorzitter Esma Kendir.

Student & Starter wil dan ook het lerarentekort aanpakken door stagevergoedingen te verplichten. Hoewel de gemeente Utrecht daar geen juridische mogelijkheid toe heeft, kan de gemeente wel een krachtige lobby naar onderwijsinstellingen beginnen. Esma Kendir: “Beste schoolbesturen: pak het lerarentekort aan, maak stagevergoedingen de norm.”

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over wat Student & Starter doet in de gemeenteraad? Heb je een bredere interesse in de lokale politiek of wil je laagdrempelig politiek actief worden? Overweeg om lid te worden van Student & Starter. Voor 15 euro per jaar steun je de partij en onze ideeën voor een progressieve, duurzame en inclusieve stad. Ook krijg je toegang tot de appgroepen waarin je écht heel gemakkelijk in contact kunt komen met onze gemeenteraadsleden, wethouder, maar ook alle andere ‘StuSta’-leden. Iedereen is welkom!

Privacyverklaring