Auteur Tim Homan

Mobiliteit Vrije tijd

Maak het Janskerkhof nu eindelijk autovrij!

25.10.2018

In 2010 was de politiek het er eigenlijk al over eens. De meerderheid van de gemeenteraad stemde voor een motie met de oproep om het Janskerkhof autovrij te maken. Je zou denken dat het dan inmiddels wel geregeld zou zijn, maar toch zie ik elke keer dat ik erlangs fiets nog die auto’s op dat plein staan. Zonde natuurlijk, want als we die parkeerplaatsen daar weg zouden halen, zou er weer een prachtig mooi plein bij komen midden in onze historische binnenstad. De Neude stond ooit nog vol met auto’s, terwijl je tegenwoordig op dit plein kan genieten van een terrasje of van mooie evenementen. Tijd om dat ook te regelen voor het Janskerkhof!
 
Een kleine geschiedenis
In 2010 werd dus een motie aangenomen en in 2011 volgde een plan om de parkeerplaatsen daadwerkelijk weg te halen. De wethouder vond het toen echter te duur om in één keer het hele Janskerkhof autovrij te maken, waarop vervolgens maar een deel van de parkeerplaatsen werd opgeheven. Het plan om alle parkeerplaatsen weg te halen, werd op de plank gelegd en sindsdien is het niet meer van de plank gehaald. In 2015 herinnerde Student & Starter de wethouder nog even aan dit plan met een motie, maar het bleek tevergeefs. In het nieuwe coalitieakkoord van 2018 is opnieuw opgenomen dat het Janskerkhof autovrij moet worden, maar daarbij is de coalitie helaas even vergeten om hiervoor geld vrij te maken. Ondanks alle verwoede pogingen die auto’s weg te krijgen van het Janskerkhof, gebeurt er nu dus nog steeds niks.
 
Wat nu?
Het geduld van Student & Starter is eigenlijk wel op en daarom zal ik bij de eindbehandeling van de gemeentebegroting met een voorstel komen om geld vrij te maken voor een autovrij Janskerkhof. Wanneer we alle parkeerplaatsen op het Janskerkhof opheffen, halen we jaarlijks ongeveer een half miljoen minder op aan parkeergeldopbrengsten. Echter, dit kunnen we vrij simpel compenseren door de tarieven voor bezoekersparkeren met 5 à 10 procent te verhogen. Dan houden we zelfs elk jaar nog geld over om het Janskerkhof op een mooie manier opnieuw in te richten. Verder past het verhogen van parkeertarieven prima in het Utrechtse beleid. Auto’s nemen veel openbare ruimte in beslag en ze zijn (op fossiele brandstoffen) niet duurzaam. Daarom willen we dat mensen zich binnen Utrecht zoveel mogelijk per benenwagen, fiets en OV verplaatsen. Met hogere parkeertarieven ontmoedigen we het gebruik van de auto en moedigen we andere vormen van vervoer aan. Prima plan dus.
 
De toekomst van het Janskerkhof
Als die auto’s dan eindelijk weg zijn van het Janskerkhof, kunnen we beginnen met nadenken over toffe, nieuwe invullingen van het plein! Misschien kan er horeca bijkomen met terrasjes, misschien kunnen er foodtrucks op het plein komen, misschien kunnen er extra fietsparkeerplekken bijkomen. En als je dan op ‘pop-up’ basis werkt, kunnen al die verschillende mogelijkheden elkaar ook nog eens afwisselen. Dan kan je de ene dag pop-up terrassen hebben en de andere dag weer een pop-up fietsenstalling. Oh, en als je het plein opnieuw inricht, kan je ook nog allerlei slim straatmeubilair neerzetten. Dan heb ik het bijvoorbeeld over prullenbakken die een seintje sturen als ze vol zijn en bankjes die met geïntegreerde zonnepanelen energie opwekken. Het moge duidelijk zijn dat opties eindeloos zijn wanneer die auto’s eindelijk weg zijn. Aan de slag dus!