Nieuwe Energie Voor Utrecht

Op woensdag 2 februari lanceert Student & Starter haar verkiezingscampagne. Online en vanuit haar campagnepand aan de Grebbeberglaan 15 presenteren wij onze plannen voor Utrecht. De belangrijkste thema’s? Een betaalbaar en duurzaam thuis voor iedereen en investeren in de mentale gezondheid van alle Utrechters.

De verkiezingscampagne staat in het teken van nieuw energie. Nieuwe energie om het woningtekort keihard aan te pakken en betaalbare woningen weer de norm te maken. Nieuwe energie voor een duurzaam Utrecht zodat de stad voorbereid is op een energieneutrale toekomst. En met nieuwe energie geeft Student & Starter mentale gezondheid topprioriteit en wil zij het taboe rondom dit onderwerp doorbreken.

De coronacrisis heeft Utrecht hard geraakt. Jongeren vereenzaamden in hun kamers en studio’s. Inwoners zagen hun inkomen wegvallen en ondernemers zagen hun zaak in rook opgaan. Student & Starter zet daarom vol in op het huisvesten van iedereen die nu geen betaalbare woning kan vinden. Onze visie is helder: ruimte slimmer benutten, betaalbaarheid garanderen en duurzaamheid als de nieuwe norm. 

Ruimte geven aan groei doen we niet alleen fysiek. Het is ook iets dat je in de praktijk kunt brengen als mens of organisatie, door ambitie te tonen, creatief te zijn en te experimenteren. Persoonlijke groei heeft daarom voor Student & Starter topprioriteit.

De problemen waarmee veel Utrechters kampen, verdwijnen niet vanzelf. Daarvoor hebben we verfrissende ideeën nodig. Het vraagt dat we experimenteren en als stad voorop durven lopen. We moeten oude denkpatronen achter ons durven te laten. Het vraagt kortom om nieuwe energie voor Utrecht.”

Esma Kendir
Lijsttrekker

Belangrijkste thema’s

Een betaalbaar en duurzaam thuis voor iedereen

In Utrecht kost een koopwoning gemiddeld €405.000, en zoeken 7.600 studenten een kamer. Dat moet en kan anders! Student & Starter zet vol in op het bijbouwen van betaalbare woningen, bijvoorbeeld in Rijnenburg. We bouwen hoger én versoepelen de regels  voor unieke oplossingen, zoals het ombouwen van leegstaande kantoren tot woningen. Ook maken we het met ‘friendscontracten’ mogelijk om met meer dan drie vrienden één woning te delen.

Lekker in je vel in een gezonde stad

Om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk dat je lekker in je vel zit. Je volgt een studie, bestuurt een studentenvereniging of je bent net begonnen met je eerste baan. In Utrecht moet je kunnen doen waar je blij van wordt. Maar de coronacrisis heeft de ontwikkeling van veel mensen stilgezet. Jongeren worden onevenredig hard geraakt. Zij zitten weken in quarantaine op een kamer van gemiddeld 17 vierkante meter. Daarom zet Student & Starter in op een flinke verbetering van mentale gezondheid. Onder andere door te investeren in buurtteams, het bespreekbaar maken van mentale problemen en de inzet van ‘wachtverzachters’. Want, als het écht niet goed met je gaat is (minstens) tien weken moeten wachten op professionele hulp simpelweg té lang en onaanvaardbaar.

Met nieuwe energie klaar voor een duurzame toekomst

Zo’n 30.000 huizen in Utrecht zijn matig tot niet geïsoleerd. Vaak wonen daar mensen die zelf niet de financiële ruimte hebben om hun huis te verduurzamen, maar wel de dupe worden van een hoge energierekening. Daarom wil Student & Starter een isolatieprogramma, waarmee we op grote schaal huizen gaan verduurzamen. Want energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. De energie die we wél gebruiken, wekken we zo lokaal mogelijk op. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op daken.

Een gezellige stad waar wat te beleven is

Student & Starter pleit voor minder regels die levendigheid en ontspanning beperken. Zo wil de partij meer (tijdelijke) terrassen en gemixte winkels, ruimte voor kunstprojecten op braakliggende gronden en pleit Student & Starter tegen de nachtsluiting van parken of bijvoorbeeld het plaatsen van hekken rondom de Muntsluis. Een bruisende stad betekent niet alleen een investering in de Utrechtse cultuursector en het nachtleven. Door Utrechts ondernemerschap te stimuleren, wil de partij ook de Utrechtse economie laten bruisen.

Privacyverklaring