Auteur Eva Oosters

Cultuur

Laat de 6000 creatieve cursisten niet in de kou staan!

12.12.2018

Het lot van het UCK gaat Student & Starter aan het hart. Aan de reacties uit de stad, maar ook aan de reacties van mensen om ons heen, merken we dat de sluiting van deze grootste amateurkunstleverancier van Utrecht voor veel mensen als een schok komt.

Hoewel de stop van het UCK voor ons als gemeenteraad toch wel wat voorspelbaarder was, voelen wij niet te min dat dit ook voor de gemeente een behoorlijke kluif wordt. Hoe het er nu uitziet is dat het college met partners uit de stad in maart 2019 al met een volwaardig plan van aanpak moet komen om de vraag naar amateurkunsteducatie op te vangen voor seizoen 2019 – 2020. Hoewel Student & Starter graag gelooft dat er zoveel mogelijk energie vanuit de cultuursector hierheen gaat, voelt het toch ergens als een mission impossible.

Het grootste belang is op dit moment het belang van de 6000 cursisten die onlangs een mailtje kregen dat hun hobby, passie of toekomstdroom vanaf september 2019 op hele losse schroeven staat. Ons punt is daarom te proberen een deel van de cursussen van  UCK in stand te houden tot er een goed gefundeerd en nieuw aanbod aan de cursisten gepresenteerd kan worden. Op die manier heb je meer de tijd om echt iets van het nieuwe amateurkunsteducatie platform te maken. Student & Starter ziet namelijk graag dat er écht iets van dit nieuwe platform, ook online, wordt gemaakt.

Het pand aan het Domplein zou wat ons betreft goed behouden kunnen worden voor (onder andere) amateurkunst. Er is veel geïnvesteerd om dit pand hiervoor geschikt te maken en het wordt ook door hele diverse partijen in de stad gebruikt voor de uitvoering van amateurkunst. Wij zien waarde in de uitbreiding naar de wijken, maar niet in vervanging van de huidige locatie.

Het gaat Student & Starter erom dat wij niet willen dat het kind met het badwater wordt weggegooid. Ja, er moet worden vernieuwd en wij juichen nieuwe samenwerkingen met verschillende partners uit de culturele sector meer dan toe, maar vinden ook dat gekeken moet worden naar de succesfactoren van het UCK.