Auteur Eva Oosters

Cultuur Algemeen

Koningdag 2019: feest of geen feest?

12.04.2019

Het begon allemaal met een vrijmarkt, maar Koningsdag in Utrecht is uitgegroeid tot het grootste evenement dat de stad jaarlijks kent. Door de hele stad worden feesten en activiteiten georganiseerd. Ook dit jaar zijn maar liefst 30 evenementenvergunningen en 50 tapontheffingen verleend. Tóch is Koningsdag dit jaar anders dan andere jaren in Utrecht.

 

De horeca-ondernemers in de binnenstad hebben aangegeven dat voor hen de kosten te hoog worden. Als zij een grootschalig evenement organiseren maken ze in het beste scenario, met lekker weer, maar 24 euro winst. Vooral de oneerlijke concurrentie met supermarkten, de kosten van de schoonmaak door de gemeente en de kosten van de EHBO zitten hen dwars. De EHBO wordt bijvoorbeeld collectief aangestuurd, maar de pleinen betalen er wel individueel voor. Supermarkten betalen niet mee aan de organisatie van Koningsdag, maar verkopen wel het meeste bier aan de feestgangers.

 

Dit jaar organiseren de horeca-ondernemers daarom wel feesten, maar op kleinere schaal dan voorgaande jaren. Geen grote podia met live-acts, maar terrassen met foodtrucks en achtergrondmuziek. De ondernemers gaven aan dit zonde te vinden en vinden Koningsdag in deze vorm maar niets.

 

Student & Starter vindt het belangrijk dat alle Utrechters en de bezoekers van Utrecht een mooi feestje hebben op Koningsdag. Daarom organiseerden wij samen met D66, VVD en PVV een Raadsinformatiebijeenkomst, zodat de partijen eindelijk met elkaar om de tafel kwamen. En dat leverde zeker wat op.

 

Zo kwam Koninklijke Horeca Nederland met het idee om de programmering van de evenementen collectief te laten organiseren door een grotere partij als Tivoli. Dan zouden de horeca-ondernemers zorgen voor de drankverkoop. Voorbeelden hiervan zien we bij de organisatie van de Tour de France en de zomerfeesten in Nijmegen. Alle partijen waren hier enthousiast over en is daardoor zeker het bespreken waard.

 

Op 6 mei wordt een evaluatiebijeenkomst georganiseerd met alle horeca-ondernemers die wat hebben georganiseerd voor Koningsdag. Daar zal ook vast aan bod komen hoe Koningsdag 2020 eruit gaat zien. Vanochtend sprak raadslid Eva Oosters met Radio M Utrecht over Koningsdag in Utrecht. (ca. 07.05 uur)