Auteur Kelly Tijhuis

Corona

Knuffelmaatjes en seksbuddies, de nieuwe richtlijnen vanuit het RIVM

22.05.2020

Heb jij al een paar weken huidhonger door de corona-quarantaine en heb je behoefte aan intiem fysiek contact? De richtlijnen voor singles die sekspartners willen zijn aangepast! Veel singles zouden niet weten of ze in de huidige situatie iemand mogen ontmoeten, daarom kwamen het Rijk en het RIVM met een reactie. Eerder verklaarde een RIVM-woordvoerder dat je altijd anderhalve meter afstand moest houden als je op bezoek ging bij iemand, nu stelt het instituut dat het “logisch” is “dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben”. 

 

Student & Starter is blij met het aanpassen van de richtlijn. Veel mensen ervaren eenzaamheid in deze tijd, deze maatregel kan voor een grote groep mensen de eenzaamheid tegengaan. Ook al wordt er een beetje lacherig over gedaan, het is wel enorm belangrijk dat hier aandacht voor is. Student & Starter vind het hartverwarmend om te zien hoe verschillende mensen en organisaties elkaar steun betuigen en een hart onder de riem steken. Er werden tips uitgewisseld en campagnes opgezet om toch intiem contact te houden, maar dan op afstand. 

 

Aanraking is levensnoodzakelijk

Door singles de regel op te leggen dat zij celibatair moeten leven in deze situatie en alleen mensen met een vaste partner toestaan om seks te hebben is in de eerste instantie begrijpelijk. Maar inmiddels zijn we twee maanden verder en is het einde nog steeds niet in zicht. Nabijheid en lichamelijk contact zijn geen luxe, het zijn elementaire behoeftes, die veel singles nu al twee maanden zijn ontzegd. Zoals Linda Duits in haar artikel beschrijft: “Huidhonger is veel meer dan een geinig woord om het leed van singles te beschrijven: aanraking is levensnoodzakelijk. Als we knuffelen, komt oxytocine vrij, een hormoon dat de stofwisseling, spijsvertering én het immuunsysteem stimuleert. Mensen intimiteit ontzeggen, zoals de 1,5 metersamenleving doet, is dus ongezond.” 

 

Het advies vanuit RIVM

Het concrete advies dat het RIVM heeft gegeven: 

“Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Spreek bijvoorbeeld met eenzelfde persoon af om lichamelijk of seksueel contact te hebben (bijvoorbeeld een knuffelmaatje of ‘seksbuddy’), mits u klachtenvrij bent. Maak met deze persoon ook goede afspraken hoeveel andere mensen u beiden ziet. Hoe meer mensen u ziet, hoe groter de kans op (het verspreiden van) het coronavirus.”